
Fotó: Mudra László
Andrea Hollandiában tanul szociológiát, és ott tapasztalta meg, hogy a fogyatékosok ugyanúgy teljes tagjai tudnak lenni a társadalomnak, mint az egészséges emberek. Ennek egyik alapja például, hogy számukra is élhető legyen a város, és lehetőség szerint dolgozhassanak is. Hazatérve ezért eltökélt szándéka volt, hogy nyit egy éttermet, ami bebizonyítja, hogy a fogyatékosokat nem csak sajnálni lehet.
Fotó: Mudra László
“Az volt az álmom, hogy a fogyatékos és az egészséges emberek minden nap természetes körülmények között találkozhassanak. Itt megfordul a helyzet nem mi vagyunk a segítők, hanem mi vagyunk azok, akiket kiszolgálnak a fogyatékos emberek. Ha minden nap be tudnak jönni dolgozni, és nem ők szorulnak segítségre, hanem éppen ellenkezőleg, segítenek másoknak, akkor jobban is érzik magukat. ” - mondta el a megnyitón Andrea.

Nem csak ebédmenü, szendvicsek és tekercsek is vannak. Fotó: Mudra László
Mint Andrea elmondta, a 12. kerületi önkormányzat nagy örömükre az első perctől kezdve nyitott volt az együttműködésre. Az ötlettől a megvalósításig azonban nagyon hosszú idő telt el. Az önkormányzat ugyanis a saját épületében adott helyet az új Ízlelőnek, ezzel pedig azt vállalta, hogy alaposan átalakítja a helyet, ahol korábban okmányiroda működött.
Fotó: Mudra László
“Nem kis feladat volt megtalálni azokat a fogyatékos embereket, akik szeretnének itt dolgozni. Ebben a Családsegítő szolgálat, az Aura, autistákat támogató szervezet valamint a Máltai Szeretetszolgálat volt a segítségünkre“ - mondja Andrea. Ezek után a kiválasztottaknak vendéglátóipari képesítést kellett szereznie, ami szintén nem volt egyszerű, hiszen ehhez kellett találni egy akadálymentes szakkonyhát. Az itt dolgozókat végül el is kellett szállásolni, így nyílhatott meg végül a Hegyvidéki Ízlelő. Jelenleg az étteremben 15 megváltozott munkaképességű ember, autizmusta, valamint mozgás- és értelmi sérült tud dolgozni.
Fotó: Mudra László
Az Ízlelő étterem menüzős rendszerben működik, egyelőre 11-től este hétig vannak nyitva, ebédmenü 11 és 15 óra között kérhető. Később pedig az úgy nevezett terasz menü rendelhető, azaz szendvicsek és különböző tekercsek. Mint Andrea elmondta, a minőségből nem engednek, csak a legjobb, lehetőleg helyi alapanyagokat használják, és aki kipróbálja, tapasztalja majd, hogy egy átlagos kifőzdénél itt sokkal többről van szó.
Fotó: Mudra László
Semmi nincs túl bonyolítva, de azért nem az átlagos menzás ételekkel találkozunk. Külön érdekesség, hogy a szekszárdi és a budapesti étteremben mindig ugyanaz a menü. A, B és C menüből lehet választani, mi májgombóclevest próbáltunk, utána mátrai borzaskát fokhagymás tejföllel és salátával, valamint túrós daragombócot gyümölcsszósszal. De vannak ennél különlegesebb fogások is, mint a wasabis zöldborsókrémleves, a ketchupos-mézes csirkeszárny, vagy a falusi rakott padlizsán. Nem csoda, hogy a környékbeliek már pár nap alatt ideszoktak.