Street Kitchen Guide

LeteszteltükBudapestlegmagasabbanfekvőéttermét,aVirtut

A SK Outdoor cikkek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A MOL-torony megnyitása óta működik Budapest felett a Virtu Restaurant, eddig azonban még nem volt alkalmunk letesztelni – ezt most pótoltuk. Lendvai Levente nyári fogásai, valamint a lenyűgöző kilátás feldobták a napot.

A Virtu a MOL torony 28. emeletén található, és az biztos, hogy itt ebédelni nem olyan tevékenység, ami a mindennapjaim része lesz, de kifejezetten örülök, hogy kipróbálhattam. Bevallom, elsősorban a kilátás megcsodálása vitt fel a torony tetejére, és a hab a tortán, hogy végül az ételek is lenyűgöztek. A lokáció, mondanom sem kell, fergeteges, egészen furcsa ilyen magasról letekinteni a városra. Teljesen más képet mutat, mint mondjuk szétnézni a várból. Ilyen magaslatból tényleg felülről látjuk Budapestet, engem leginkább a közlekedés varázsolt el: órákig el tudtam volna nézni, hogy jönnek-mennek a villamosok, vonatok, autók, és hogyan fonódik mindez egybe a városban. Mint egy kis tesz-vesz város: mindenki jön-megy, siet, indul a dolgára. Az asztalok többsége egyébként az ablakok mellé lett helyezve, így tényleg lehet ámuldozni étkezés közben. 

virtu-asztal-scaled
A kilátás valóban lenyűgöző (Fotó: Kalas Györgyi)

És mit lehet enni? 

Lendvai Levente, a Virtu séfje többnyire a karakteres ízvilágot képviseli a konyháján és az étlapon, a nyári menüsor azonban egy lágyabb, könnyedebb és zöldségekben gazdagabb alkotás. Mint a helyszínen elmondta, ez a finomhangolás nem csupán a szezonváltásról szól, hanem egy folyamatos fejlődésről is. Bár a Virtu filozófiája továbbra is a minőségre és a magyar gasztronómiai hagyományok korszerű átdolgozására épül, úgy érezték, itt az ideje egy frissebb, természetesebb vonalat is bevezetni a menüsorba. 

„A könnyedség, a játékosság és a természetesség felé nyitottunk. Olyan ételeket alkottunk, amelyek nem tolakodnak, hanem finoman maradnak emlékezetesek” – árulta el Lendvai Levente. Ez a váltás a nyári szezonra optimalizált alapanyagok felhasználásában is megmutatkozik, kiemelve a friss zöldségeket és a könnyedebb textúrákat.

Az étlap sokszínű, bőséges és nagyon meggyőző, az a'la carte ételek között sok hús- és halétel, sőt steak is található, a kacsamell krémes polentával pedig a séf signature fogásának számít. Mi most azonban az Örökségünk nevű, négyfogásos kóstolómenüt teszteltük. Ebben úgy alkalmazzák a magyar alapanyagokat, hogy közben a nagy nyári meleghez is idomulnak. 

lendvai-levente-sef-scaled
Lendvai Levente a Virtu fital séfje. (Fotó: Virtu Restaurant)

Az országjáró séf

Mielőtt rátérnék az ételekre, szeretnék egy kicsit a séfről mesélni, aki annak ellenére, hogy nagyon fiatal, már régóta a tradicionális magyar receptek megszállottja. Sőt, gyűjti is őket! „Nagyon sok olyan ételünk és alapanyagunk van, amiket már szinte elfeledtünk és szeretném ezeket visszahozni” –  hangsúlyozta Levente, aki a koronavírus-járvány időszaka alatt feleségével körbejárta az országot és recepteket gyűjtött. Ma már hatalmas gyűjteménye van a hagyományos magyaros ételekből, amiket könyv formájában is szeretne hamarosan megjelentetni. Az egyik recept, amit a covid alatt fedezett fel a Tisza mentén, az almás gombóc, amit azóta is gyakran készít. És most akkor lássuk, milyen ételeket álmodott a nyári Örökség menübe!

virtu-eloetel-scaled
(Fotó: Kalas Györgyi)

Kacsamáj és a nagyi kalácsa

Előételnek kacsamáj érkezett tokaji aszúval – ez egy teljesen klasszikus, megszokott párosítás. Ebben a fogásban talán kevésbé tudja megmutatni a séf az egyedi látásmódját, ettől függetlenül ez a páros mindig jólesik és mindig telitalálat. Ami jelen esetben mégis feldobja ezt az örök klasszikust, az Ilonka néni kalácsa. Ilonka néni pedig nem más, mint Levente nagymamája, ezt a kalácsreceptet tőle kérte el a séf. Szép vastag pirított kalács érkezett a májhoz, nagyon szerettem. Az előkészítés során a kacsamáj textúrája krémessé, a zamata pedig koncentrálttá válik, melynek titka, hogy a májat sajtkendőbe tekerve, felgöngyölítve 12 órán keresztül érlelik. A fogás tetejére egy karamellizált diós tuile került, amelyet kakaóporral és enyhe fűszerekkel ízesítenek. Ez a diós íz nagyon átjött, és nagyon sokat hozzátett az élményhez. Fűszerekben bővelkedett az aszú is, amibe többek között csillagánizs, szegfűszeg, fahéj is került. 

virtu-leves-scaled
Különleges alkotás a palócgulyás (Fotó: Virtu Restaurant)

Palóc marhagulyás

Sokkal különlegesebb és egyedibb volt a leves, ami a nyári hőségben elsőre furcsa lehet, de végül nagyon örülök, hogy nem maradt le a menüről. A palóc marhagulyás konfitált burgonyával, friss zöldbabbal és kaporral első olvasatra kissé ősziesen hangzik – de csak hangzik! Első kóstolásra nekem furcsa volt, mert a palócgulyás ugye nem marhahússal készül, és kicsit sem paprikás. Ebben a levesben azonban a hangsúly a marhapofa mély, szaftos ízén van. A fogás alapja a 23 órán keresztül készült marhapofa, amelyet a főzés után erőteljesen pirítanak, így kívül ropogós, belül omlós és szaftos. A betét fő eleme a fondant burgonya, amely annyira puha, hogy szinte már krémes. A leves tetejére került mustármag pedig megadja a kellő savasságát a levesnek. 

Magyar menü, magyar hal

Főételnek keszthelyi tokhal érkezett ordasajtos gnocchival és pezsgőmártással. Ez a halétel a magyar tokhal prémium minőségére fókuszál. A tokhal körete egy gazdag, házias ízvilágú ordás-túrós gnocchi, melyben a vajtök (!!) is szerepet kapott. Az egészet pedig egy habos,  pezsgő alapú vajmártás dobja fel, melybe friss petrezselyemolaj és snidling is kerül. A tengeri hangulatot a tálalás során a tengeri spárga fokozza.

virtu tokhal
Ez a tokhal nem csak gyönyörű, hanem nagyon finom is (Fotó: Kalas Györgyi)

Virtu Somlói

A magyaros menü zárásaként egy nagyon erősen újhullámos somlói landolt előttem, amiről egyébként különleges formáját tekintve meg nem mondtam volna, hogy somlói. A különböző golyók mind más-más ízvilágot képviseltek, a kedvencem a fehér színű volt. A tányért kiegészíti egy aranymazsolakrém, kandírozott dió, valamint egy selymes csokoládészósz is.

virtu-somloi-scaled
Egy újraértelmezett Somlói (Fotó: Kalas Györgyi)

Összességében engem meggyőzött a Virtu Étterem, nemcsak ételeket kaptam, hanem élményt is. Az említett Örökség menüsor 27 900 Ft-ba kerül, ami szerintem egy ilyen színvonalú helyen korrekt ár. Mondjuk ha emellé bort is szeretnénk, akkor jóval magasabb lesz a számla. És hogy valami negatívumot is mondjak, a belső tér, a berendezés és az étkészlet lehetne azért sokkal bátrabb, vagányabb, mert jelenleg kissé jellegtelen. 

Virtu restaurant
Kilátás a Virtu étteremből (Fotó: Virtu Restaurant)

r lassan a turisták is kezdik felfedezni a helyet, a séf szerint a vendégek nagy része magyar, mint elmondta, már olyan törzsvendégeik is vannak, akik Debrecenből, vagy éppen Győrből járnak hozzájuk. „Az egyik fő hivatásunk, hogy visszahozzuk a vendégeket a vendéglátásba, mindezt közérthető ételekkel, laza környezetben. Nem tudnám pozicionálni, hogy a Virtu fine dining vagy bisztró, én az egyedi útban hiszek. Egy feszengésmentes konyhát szeretnénk működtetni, és szerintem ez sikerült is.”

Virtu Restaurant
Virtu Restaurant
Budapest, Dombóvári út 28, 1117 Magyarország

Ha tetszett a Virtu Restaurant tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!