Fantasztikus desszertek

Diós-sütőtököspite

Diós-sütőtökös pite

Hozzávalók
A tésztához
85 g
hideg vaj
1 db
tojássárgája
125 g
liszt
1 csipet
1 ek
hideg víz
1 ek
porcukor
A krémhez
500 g
sütőtök
(megpucolva)
1 mk
gyömbérpor
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt kardamom
2 mk
őrölt fahéj
2 db
tojás
2 ek
keményítő
20 g
puha vaj
3 ek
porcukor
50 g
dió
A tetejére
2 db
tojásfehérje
110 g
cukor

Elkészítés

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, fóliába csomagoljuk a tésztát, és 30 percre hűtőbe dobjuk.  A sütőtököt megpucoljuk, kiszedjük a magjait, angyobb darabokra vágjuk és 190 fokos kb. 40 perc alatt puhára sütjük. A sütőtököt turmixgépben lepürésítjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, a durvára vágott dióval együtt. A tésztából kinyújtunk egy akkora korongot, mint a forma alja, és ezt bele is rakjuk a formába. A többi tésztából kb. 3,5 cm széles sávot vágunk, amit a forma oldalához illesztünk úgy, hogy érintkezzen a tészta aljával. Ujjal kicsit összenyomkodjuk a széleket, majd 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt elősütjük a tésztát. Ezután mehet bele a töltelék, és visszatoljuk a 180 fokos sütőbe kb. 30 percre, hogy megsüljön a töltelék. Mikor kész, kivesszük a sütőből és hűtőhidegre hűtjük. A habhoz a tojásokat habcsók állagú, stabil habbá verjük a cukorral, majd habzsákba téve kidíszítjük vele a torta tetejét. Ha szeretnénk, szakácsfáklyával karamellizáljuk a habcsókokat.

Diós-sütőtökös pite

www.streetkitchen.hu

A sütőtök talán a legőszibb alapanyag, amiből akár ételeket, akár sütiket lehet készíteni. Természetesen nálam inkább a sütik vannak porondon, úgyhogy ha akartok enni egy krémes, fűszeres, omlós tésztás pitét, akkor már csak el kell készítenetek a recept alapján.

Hozzávalók

1 22 cm-es piteformához
A tésztához
85 g
hideg vaj
1 db
tojássárgája
125 g
liszt
1 csipet
1 ek
hideg víz
1 ek
porcukor
A krémhez
500 g
sütőtök
(megpucolva)
1 mk
gyömbérpor
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt kardamom
2 mk
őrölt fahéj
2 db
tojás
2 ek
keményítő
20 g
puha vaj
3 ek
porcukor
50 g
dió
A tetejére
2 db
tojásfehérje
110 g
cukor

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, fóliába csomagoljuk a tésztát, és 30 percre hűtőbe dobjuk.  A sütőtököt megpucoljuk, kiszedjük a magjait, angyobb darabokra vágjuk és 190 fokos kb. 40 perc alatt puhára sütjük. A sütőtököt turmixgépben lepürésítjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, a durvára vágott dióval együtt. A tésztából kinyújtunk egy akkora korongot, mint a forma alja, és ezt bele is rakjuk a formába. A többi tésztából kb. 3,5 cm széles sávot vágunk, amit a forma oldalához illesztünk úgy, hogy érintkezzen a tészta aljával. Ujjal kicsit összenyomkodjuk a széleket, majd 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt elősütjük a tésztát. Ezután mehet bele a töltelék, és visszatoljuk a 180 fokos sütőbe kb. 30 percre, hogy megsüljön a töltelék. Mikor kész, kivesszük a sütőből és hűtőhidegre hűtjük. A habhoz a tojásokat habcsók állagú, stabil habbá verjük a cukorral, majd habzsákba téve kidíszítjük vele a torta tetejét. Ha szeretnénk, szakácsfáklyával karamellizáljuk a habcsókokat.

Diós-sütőtökös pite

Ha tetszett a Diós-sütőtökös pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept