Fantasztikus desszertek

Epressajttortásbejgli

Epres sajttortás bejgli

Hozzávalók
A tésztához
75 ml
tej
25 g
porcukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
friss élesztő
225 g
liszt
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
75 g
szoba-hőmérsékletű vaj
25 g
libazsír
1 csapott ek
tejföl
1 db
tojássárgája
1 db
tojás a kenéshez
A töltelékhez
400 g
krémsajt
100 g
porcukor
1 db
citrom reszelt héja
200 g
blansírozott, darált mandula
3 ek
eperlekvár

Elkészítés

A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával, és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citromhéjjal. A mandulát alaposan lezúzzuk egy aprítóval, és ezt is a masszához keverjük. 

Kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részétől elkenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál kihagyunk kb. 1,5 cm-t. Eloszlatjuk a krémsajtrétegen az eperlekvárt. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mandulaszemeket. Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! :)

Epres sajttortás bejgli

www.streetkitchen.hu

Na, ez a bejglivariáció nem az én ötletem volt. A csapatban Lilla az, aki sajttortamániás, és ha lehetne, csak azt enne minden szülinapon és ünnepen. Egyébként bevallom, hogy elég menő lett, kicsit olyan, mintha egy vaníliás-epres krémtúrót ennél, pihe-puha bejglitésztával.

Hozzávalók

2 rúd bejglihez
A tésztához
75 ml
tej
25 g
porcukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
friss élesztő
225 g
liszt
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
75 g
szoba-hőmérsékletű vaj
25 g
libazsír
1 csapott ek
tejföl
1 db
tojássárgája
1 db
tojás a kenéshez
A töltelékhez
400 g
krémsajt
100 g
porcukor
1 db
citrom reszelt héja
200 g
blansírozott, darált mandula
3 ek
eperlekvár

A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával, és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citromhéjjal. A mandulát alaposan lezúzzuk egy aprítóval, és ezt is a masszához keverjük. 

Kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részétől elkenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál kihagyunk kb. 1,5 cm-t. Eloszlatjuk a krémsajtrétegen az eperlekvárt. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mandulaszemeket. Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! :)

Epres sajttortás bejgli

Ha tetszett az Epres sajttortás bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept