Fantasztikus desszertek

Ferdinándtekercs

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók
A tésztához
560 g
liszt
1 csipet
375 ml
meleg tej
15 g
friss élesztő
3 db
tojássárgája
30 g
cukor
30 g
puha vaj
A töltelékhez
60 g
cukor
30 g
vaníliás cukor
olaj a nyújtáshoz
10 g
vaj a forma kikenéséhez
30 g
olvasztott vaj a végén a lekenéshez
150 g
vaj

Elkészítés
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percig állni hagyjuk . Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet és a sót. Beleöntjük a tejes keveréket, a tojássárgákat, vajat és alaposan elkeverjük. 6-7 percig dagasztjuk. Miután szép sima felületű tésztát kaptunk, kiolajozott kelesztő tálba rakjuk, letakarjuk és 1 órán át hagyjuk kelni.
Az utolsó 5 percben felolvasztjuk a töltelékhez való vajat, elkeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot. Vékonyan olajjal megkenjük a nyújtódeszkát és a sodrófát is. Kiszedjük a deszkára a tésztát és kb. fél cm vastag nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Az olvasztott cukros vaj ⅔-át egyenletesen elkenjük a tésztán és feltekerjük az egészet.
2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle és a kivajazott formába rakjuk, nem túl szorosan egymás mellé. Rákenjük a tetejére a töltelék maradékát. Letakarjuk, és 10 percig állni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, lekenjük még frissen egy kevés olvasztott vajjal és kész is.Ha tetszett a Ferdinánd kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

www.streetkitchen.hu

A Ferdinánd egy karcagi kalács fajta, aminek a receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza. Nagyon vajas, nagyon cukros tekercsek, amibe mazsolát is tesznek és hagyományosan öntöttvas edényben készül. De mivel nem mindenkinek van ilyen otthon, ezért kipróbáltam sima csatos tortaformában és szuper lett!

Hozzávalók

1 22 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
560 g
liszt
1 csipet
375 ml
meleg tej
15 g
friss élesztő
3 db
tojássárgája
30 g
cukor
30 g
puha vaj
A töltelékhez
60 g
cukor
30 g
vaníliás cukor
olaj a nyújtáshoz
10 g
vaj a forma kikenéséhez
30 g
olvasztott vaj a végén a lekenéshez
150 g
vaj
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percig állni hagyjuk . Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet és a sót. Beleöntjük a tejes keveréket, a tojássárgákat, vajat és alaposan elkeverjük. 6-7 percig dagasztjuk. Miután szép sima felületű tésztát kaptunk, kiolajozott kelesztő tálba rakjuk, letakarjuk és 1 órán át hagyjuk kelni.
Az utolsó 5 percben felolvasztjuk a töltelékhez való vajat, elkeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot. Vékonyan olajjal megkenjük a nyújtódeszkát és a sodrófát is. Kiszedjük a deszkára a tésztát és kb. fél cm vastag nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Az olvasztott cukros vaj ⅔-át egyenletesen elkenjük a tésztán és feltekerjük az egészet.
2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle és a kivajazott formába rakjuk, nem túl szorosan egymás mellé. Rákenjük a tetejére a töltelék maradékát. Letakarjuk, és 10 percig állni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, lekenjük még frissen egy kevés olvasztott vajjal és kész is.Ha tetszett a Ferdinánd kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ha tetszett a Ferdinánd tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept