Fantasztikus desszertek

Gyertyatorta

Gyertyatorta

Hozzávalók
A tésztához
1 db
sütőtök
(sütés után 400 g-ot használunk fel)
250 g
liszt
1 csapott tk
őrölt fahéj
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt gyömbér
0.5 mk
őrölt szerecsendió
1 csipet
1 csomag
sütőpor
2 db
tojás
(L-es)
100 g
barna cukor
100 g
cukor
120 ml
olaj
A krémhez
500 g
mascarpone
2 ek
porcukor
180 g
fehér csoki
A csorgatáshoz
80 ml
tejszín
190 g
fehér csoki

Elkészítés

A sütőtököt félbevágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot, és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat. Belekeverjük a lisztes keveréket is, és eloszlatjuk egy sütőpapíros, kb. 30 x 30 cm-es tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt, tetszőleges, egyforma méretű korongokat vágunk belőle. 

A krémhez a mascarponét stabil krém állagúra habosítjuk a porcukorral, majd hozzácsorgatjuk a közben vízgőz felett felolvasztott fehér csokit, és átkeverjük. Megtöltjük vele a korongokat, 4-5 réteget egymásra pakolva úgy, hogy maradjon a „gyertyák” tetejéhez és az oldaluk körbekenéséhez is, majd ha ezzel megvagyunk, hűtőbe dobjuk őket legalább 2 órára, hogy szépen megdermedjen. 

A csorgatáshoz a tejszínt jól felmelegítjük, és leöntjük vele az összetördelt fehér csokit.  Amikor felolvadt, nyomózsákba rakjuk, és az egyharmadával körbecsorgatjuk a tortákat, majd hűtőbe dobjuk. Amikor megdermedt az első réteg, jöhet még két rétegben a csorgatás, mintha viasz lenne a gyertyák szélein. Az utolsó réteg után 1-1 kis szülinapi gyertyát körbecsomagolunk frissentartó fóliával és a közepükbe nyomjuk és visszarakjuk őket a hűtőbe.

sütőtökös csokitorta gyertyatorta
Gyertyatorta

www.streetkitchen.hu

Ezek a kisebb méretű, nagyon fűszeres, sütőtökös torták tökéletesek a halloweeni bulira vendégvárónak. Próbáljátok ki! :)

Hozzávalók

3 darab gyertyához
A tésztához
1 db
sütőtök
(sütés után 400 g-ot használunk fel)
250 g
liszt
1 csapott tk
őrölt fahéj
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt gyömbér
0.5 mk
őrölt szerecsendió
1 csipet
1 csomag
sütőpor
2 db
tojás
(L-es)
100 g
barna cukor
100 g
cukor
120 ml
olaj
A krémhez
500 g
mascarpone
2 ek
porcukor
180 g
fehér csoki
A csorgatáshoz
80 ml
tejszín
190 g
fehér csoki

A sütőtököt félbevágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot, és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat. Belekeverjük a lisztes keveréket is, és eloszlatjuk egy sütőpapíros, kb. 30 x 30 cm-es tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt, tetszőleges, egyforma méretű korongokat vágunk belőle. 

A krémhez a mascarponét stabil krém állagúra habosítjuk a porcukorral, majd hozzácsorgatjuk a közben vízgőz felett felolvasztott fehér csokit, és átkeverjük. Megtöltjük vele a korongokat, 4-5 réteget egymásra pakolva úgy, hogy maradjon a „gyertyák” tetejéhez és az oldaluk körbekenéséhez is, majd ha ezzel megvagyunk, hűtőbe dobjuk őket legalább 2 órára, hogy szépen megdermedjen. 

A csorgatáshoz a tejszínt jól felmelegítjük, és leöntjük vele az összetördelt fehér csokit.  Amikor felolvadt, nyomózsákba rakjuk, és az egyharmadával körbecsorgatjuk a tortákat, majd hűtőbe dobjuk. Amikor megdermedt az első réteg, jöhet még két rétegben a csorgatás, mintha viasz lenne a gyertyák szélein. Az utolsó réteg után 1-1 kis szülinapi gyertyát körbecsomagolunk frissentartó fóliával és a közepükbe nyomjuk és visszarakjuk őket a hűtőbe.

sütőtökös csokitorta gyertyatorta
Gyertyatorta

Ha tetszett a Gyertyatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept