A túrót sűrű szövésű szitán áttörjük, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot és lefedve legalább 30 percet pihentetjük a hűtőben.
Közben egy tepsire borítjuk a zsemlemorzsát és 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Azért szeretem ezt a folyamatot sütőben végezni, mert így nem kell a tűzhely mellett állni és folyamatosan kevergetni, nehogy megégjen a morzsa. Miután megpirult, egy keverőtálba öntjük, még melegen belekeverjük a vajat és a cukrot, aztán félretesszük.
Egy nagyobb lábasban felteszünk vizet gyöngyözve forrni és enyhén megsózzuk. A lényeg, hogy akkora edényt válasszunk, amiben könnyedén tudnak majd mozogni a gombócok a vízben. A habkönnyű túrógombóc masszájából enyhén vizes kézzel kb. 4 cm átmérőjű golyókat formázunk, és fedő alatt kb. 10 perc főzéssel számolva elkészítjük a gombócokat. Tényleg csak gyöngyözzön a víz, mert különben széteshetnek a gombócok!
Ha megfőttek és szép remegős az állaguk, akkor szűrőkanállal kiemeljük a gombócokat a vízből és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. A tejfölt kikeverjük a vaníliás és a porcukorral, és ezzel együtt tálaljuk a túrógombócokat, a tetejüket pedig meghintjük még egy kevés porcukorral.
Habkönnyűtúrógombóc
Mindenki kedvence, a túrógombóc következik. Én erre a receptre esküszöm, amitől tényleg légies és könnyed lesz. Egy próbát mindenképp megér! 🙂
A túrógombóc igazi retró kedvenc, amihez szinte mindenkinek fűződik valamilyen gyerekkori emléke: a gőzölgő, frissen megforgatott morzsa illata, a porcukor finom roppanása vagy a tejfölös tálalás krémessége. Ez a habkönnyű változat pontosan azt a békebeli, puha, felhőszerű állagot hozza, amit mindenki szeret, csak éppen modern, finomhangolt arányokkal és még biztosabb sikerrel.
A habkönnyű túrógombóc titka a bekeverésben rejlik. A túrógombóc esetében fontos, hogy a masszának legyen ideje pihenni, így a búzadara minden szeme kellően meg tud duzzadni.
Hozzávalók
A túrógombóchoz
A morzsához
Az édes tejfölhöz
A tálaláshoz
Elkészítés
A túrót sűrű szövésű szitán áttörjük, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot és lefedve legalább 30 percet pihentetjük a hűtőben.
Közben egy tepsire borítjuk a zsemlemorzsát és 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Azért szeretem ezt a folyamatot sütőben végezni, mert így nem kell a tűzhely mellett állni és folyamatosan kevergetni, nehogy megégjen a morzsa. Miután megpirult, egy keverőtálba öntjük, még melegen belekeverjük a vajat és a cukrot, aztán félretesszük.
Egy nagyobb lábasban felteszünk vizet gyöngyözve forrni és enyhén megsózzuk. A lényeg, hogy akkora edényt válasszunk, amiben könnyedén tudnak majd mozogni a gombócok a vízben. A habkönnyű túrógombóc masszájából enyhén vizes kézzel kb. 4 cm átmérőjű golyókat formázunk, és fedő alatt kb. 10 perc főzéssel számolva elkészítjük a gombócokat. Tényleg csak gyöngyözzön a víz, mert különben széteshetnek a gombócok!
Ha megfőttek és szép remegős az állaguk, akkor szűrőkanállal kiemeljük a gombócokat a vízből és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. A tejfölt kikeverjük a vaníliás és a porcukorral, és ezzel együtt tálaljuk a túrógombócokat, a tetejüket pedig meghintjük még egy kevés porcukorral.

Elkészítési idő: 1 óra
Pihentetési idő: minimum 30 perc
Főzési idő: kb. 10 perc
A titok a kíméletes keverésben és a pihentetésben rejlik — így lesz a gombóc finoman rezgő, könnyed, a morzsa pedig aranybarnán omlós.
A habkönnyű túrógombóc nem az egyetlen gombóc, ami a tarsolyunkban van! Ha te is nagy gombóc fan van, akkor ezeket a recepteket imádni fogod!
Szilvás édesburgonya-gombóc fahéjas joghurttal és pekándióval
Ha tetszett a habkönnyű túrógombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



