A SMART rovat támogatója az
Hozzávalók
- 500 g főtt burgonya
- 60 g vaj
- 25 g porcukor + a főzővízbe
- 1 db tojás
- 1 ek étolaj
- 190 g finomliszt
- 800 g eper
- 2 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 40 ml víz
- 130 g kristálycukor
- 1 csokor bazsalikom
- 1 db citrom
- 2 ek keményítő
- 200 g zabkeksz
- 40 g olvasztott vaj
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Hozzávalók
- 500 g főtt burgonya
- 60 g vaj
- 25 g porcukor + a főzővízbe
- 1 db tojás
- 1 ek étolaj
- 190 g finomliszt
- 800 g eper
- 2 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 40 ml víz
- 130 g kristálycukor
- 1 csokor bazsalikom
- 1 db citrom
- 2 ek keményítő
- 200 g zabkeksz
- 40 g olvasztott vaj
Az epres krumpligombóc elkészítéséhez a főtt burgonyát áttörjük a vajjal, hogy krémes állagot kapjunk, ezután hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és az olajat, és alaposan elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet is, elkeverjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe dobjuk pihenni fél órára.
Ha letelt az idő, a tésztát henger alakúra sodorjuk, ujjnyi vastag darabokat vágunk belőle és kilapítjuk. Rakunk a közepére egy félbevágott epret, amit előtte megforgatunk vaníliás cukorban, majd behajtogatjuk a szélét és gombócot formázunk belőle. Egy lábas gyengén lobogó vízbe rakunk egy kevés porcukrot, és ebbe dobjuk a krumpligombócokat, amiket miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 4 percig főzünk.
A maradék epret egy lábasba rakjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadunk 100 gramm cukrot, a durvára aprított bazsalikomot (amiből egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), elkeverjük és közepes lángon hagyjuk rotyogni kb. 20 percig, közben néha megkevergetjük. Ezután belereszeljük a citrom héját, a levét pedig egy kisebb tálba facsarjuk, elkeverjük benne a keményítőt és hozzáöntjük az epres alaphoz. Csomómentesre keverjük, majd egy turmixba öntjük és leturmixoljuk. A kész mártást átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy ne kerüljenek bele a magok.
A zabkekszet ledaráljuk egy aprítógéppel, hozzáöntjük az olvasztott vajat és a maradék kristálycukrot, majd alaposan elkeverjük. Ebben megforgatjuk a gombócokat, és jöhet a tálalás. A tányér aljára epermártást kanalazunk, majd erre rátesszük a krumpligombócokat és megszórjuk a félretett aprított bazsalikommal, valamint egy pici reszelt citromhéjjal.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Pihentetési idő: 30 perc
Ha tetszett az epres krumpligombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!