Fantasztikus desszertek

Mákosbabka

Mákos babka

Hozzávalók
A tésztához
400 g
finomliszt
20 g
élesztő
50 g
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
1 db
tojás
150 ml
tej
0.5 tk
60 g
lágy vaj
A töltelékhez
100 g
darált mák
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
80 g
kristálycukor
50 g
mazsola
1 db
citrom reszelt héja
kb. 120 ml tej
A sziruphoz
30 g
kristálycukor
25 ml
víz

Elkészítés

A mákos babka tésztájához egy dagasztógép üstjébe mérjük az átszitált lisztet, a morzsolt élesztőt, a cukrot, a citromhéjat, a tojást, a tejet, a sót, és 10 percig dagasztjuk. Az idő lejártával hozzáadjuk a vajat és addig dolgoztatjuk a géppel, amíg a tészta fel nem veszi az egészet és homogén állagot nem kapunk. Az edény falától elváló, ruganyos tésztát kell kapjunk. Majd lefóliázva langyos helyen kelesztjük kb. 1 órán át, hogy a duplájára keljen.

Közben összerakjuk a máktölteléket, amihez az összes alapanyagot egy gyorsforralóba mérjük, és közepes hőmérsékleten 2-3 perc alatt összefőzzük, majd kihűtjük. 

A megkelt tésztát kinyújtjuk 4-5 mm vastagságúra, és amennyire csak tudunk, törekedjünk arra, hogy négyzet alakot kapjunk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál. A hengert hosszában félbevágjuk, és a két részt összefonjuk a tökéletes mákos babka alakjához. 

A sütőformát kibéleljük zsírpapírral, és belehelyezzük a fonatot, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 40-45 percre. 

A sziruphoz a cukrot és a vizet összefőzzük, forrástól számítva 1 perc alatt, majd a megsült babkát egyből lekenjük vele, és így hagyjuk kihűlni. 

Végül kiemeljük a formából és felszeletelve tálaljuk.

Mákos babka frissen
Mákos babka (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Kelesztési idő: kb. 1 óra
  • Sütési idő: 40-45 perc

Mákotok van, még mutatunk több babka receptet is, amik között kedvetekre válogathattok:

Laktóz- és cukormentes dupla csokis babka

Mézes mustáros, sonkás babka

Csokis-kókuszos babka

www.streetkitchen.hu

Foszlós, vajas kelt tészta és máktöltelék. Ez nem más, mint az izraeli fonott kalács, a babka, ami bármely időszakban csodás pillanatokat szerez majd mindenkinek.

Hozzávalók

1 30x12x8 cm-es formához
A tésztához
400 g
finomliszt
20 g
élesztő
50 g
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
1 db
tojás
150 ml
tej
0.5 tk
60 g
lágy vaj
A töltelékhez
100 g
darált mák
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
80 g
kristálycukor
50 g
mazsola
1 db
citrom reszelt héja
kb. 120 ml tej
A sziruphoz
30 g
kristálycukor
25 ml
víz

A mákos babka tésztájához egy dagasztógép üstjébe mérjük az átszitált lisztet, a morzsolt élesztőt, a cukrot, a citromhéjat, a tojást, a tejet, a sót, és 10 percig dagasztjuk. Az idő lejártával hozzáadjuk a vajat és addig dolgoztatjuk a géppel, amíg a tészta fel nem veszi az egészet és homogén állagot nem kapunk. Az edény falától elváló, ruganyos tésztát kell kapjunk. Majd lefóliázva langyos helyen kelesztjük kb. 1 órán át, hogy a duplájára keljen.

Közben összerakjuk a máktölteléket, amihez az összes alapanyagot egy gyorsforralóba mérjük, és közepes hőmérsékleten 2-3 perc alatt összefőzzük, majd kihűtjük. 

A megkelt tésztát kinyújtjuk 4-5 mm vastagságúra, és amennyire csak tudunk, törekedjünk arra, hogy négyzet alakot kapjunk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál. A hengert hosszában félbevágjuk, és a két részt összefonjuk a tökéletes mákos babka alakjához. 

A sütőformát kibéleljük zsírpapírral, és belehelyezzük a fonatot, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 40-45 percre. 

A sziruphoz a cukrot és a vizet összefőzzük, forrástól számítva 1 perc alatt, majd a megsült babkát egyből lekenjük vele, és így hagyjuk kihűlni. 

Végül kiemeljük a formából és felszeletelve tálaljuk.

Mákos babka frissen
Mákos babka (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Kelesztési idő: kb. 1 óra
  • Sütési idő: 40-45 perc

Mákotok van, még mutatunk több babka receptet is, amik között kedvetekre válogathattok:

Laktóz- és cukormentes dupla csokis babka

Mézes mustáros, sonkás babka

Csokis-kókuszos babka

Ha tetszett a Mákos babka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept