Fantasztikus desszertek

Mézeskrémes-pite

Mézeskrémes-pite

Hozzávalók
A tésztához
A krémhez
500 ml
tej
60 g
cukor
2 csomag
vaníliás cukor
1 csipet
3 db
tojássárgája
100 g
búzadara
200 g
szoba-hőmérsékletű vaj
120 g
porcukor
1 ek
méz
0.5 db
citrom héja
250 g
liszt
1 ek
porcukor
1 csipet
1 tk
mézeskalácsfűszer
150 g
hideg vaj
2 ek
tejföl
1 db
tojássárgája
Az összerakáshoz
200 g
baracklekvár
A csokimázhoz
80 g
vaj
60 ml
forró víz
50 g
porcukor
35 g
holland kakaópor
A díszítéshez
csokiforgács ízlés szerint

Elkészítés

A mézeskrémes-pite elkészítéséhez először a főzött krémalapot készítjük el. Ehhez a tejet egy gyorsforralóba mérjük, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elkeverjük, majd beledobjuk a tojások sárgáját is, és közepes lángon elkezdjük folyamatosan kevergetve melegíteni. Amikor már langyos, beleszórjuk a búzadarát, és továbbra is folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, hogy ne bőrösödjön, és félretesszük lehűlni.

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót és a fűszert összekeverjük, majd a hideg vajat többször a lisztbe forgatva belereszeljük. Így könnyebben el tudjuk morzsolni a zsiradékot a lisztben. Ezután összekeverjük a tejfölt és a tojássárgáját, és a többihez adva gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.

A pihentetést követően a tésztát 3-4 cm-rel szélesebb kör alakúra nyújtjuk, mint a forma, óvatosan belesimítjuk, levágjuk a kilógó részeket, majd alufóliát teszünk rá, megszórjuk sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt elősütjük. Ezután levesszük a fóliás réteget, és további 13-15 perc alatt készre sütjük vastagságtól függően.

A krém befejezéséhez a vajat kihabosítjuk a porcukorral, belekeverjük a mézet, belereszeljük a citromhéjat, majd fokozatosan összedolgozzuk a krémalappal. Miután a pitetészta lehűlt, megkenjük a lekvárral, majd elsimítjuk rajta a krémet úgy, hogy a szélén kicsit kimélyítjük.

A csokimázhoz az összetevőket egy gyorsforralóban kicsit összefőzzük, majd a pite tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára. A tortát kedvünk szerint csokiforgáccsal is díszíthetjük.

  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Főzési idő: 15 perc
  • Sütési idő: kb. 30 perc
  • Összesen: 75 perc + pihentetés
Mézeskrémes-pite
Mézeskrémes-pite

Még több ünnepi pite:

Zserbópite

Cukormentes sütőtökös pite

www.streetkitchen.hu

A mézes krémes az egyik kedvenc süteményem, de tény, hogy kicsit macerás az elkészítése. Ez a süti sem éppen piskóta, de nagyságrendekkel biztosabb a végeredmény, és nem kell napokig állni hagyni.

Hozzávalók

1 24 cm-es piteformához
A tésztához
A krémhez
500 ml
tej
60 g
cukor
2 csomag
vaníliás cukor
1 csipet
3 db
tojássárgája
100 g
búzadara
200 g
szoba-hőmérsékletű vaj
120 g
porcukor
1 ek
méz
0.5 db
citrom héja
250 g
liszt
1 ek
porcukor
1 csipet
1 tk
mézeskalácsfűszer
150 g
hideg vaj
2 ek
tejföl
1 db
tojássárgája
Az összerakáshoz
200 g
baracklekvár
A csokimázhoz
80 g
vaj
60 ml
forró víz
50 g
porcukor
35 g
holland kakaópor
A díszítéshez
csokiforgács ízlés szerint

A mézeskrémes-pite elkészítéséhez először a főzött krémalapot készítjük el. Ehhez a tejet egy gyorsforralóba mérjük, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elkeverjük, majd beledobjuk a tojások sárgáját is, és közepes lángon elkezdjük folyamatosan kevergetve melegíteni. Amikor már langyos, beleszórjuk a búzadarát, és továbbra is folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, hogy ne bőrösödjön, és félretesszük lehűlni.

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót és a fűszert összekeverjük, majd a hideg vajat többször a lisztbe forgatva belereszeljük. Így könnyebben el tudjuk morzsolni a zsiradékot a lisztben. Ezután összekeverjük a tejfölt és a tojássárgáját, és a többihez adva gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.

A pihentetést követően a tésztát 3-4 cm-rel szélesebb kör alakúra nyújtjuk, mint a forma, óvatosan belesimítjuk, levágjuk a kilógó részeket, majd alufóliát teszünk rá, megszórjuk sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt elősütjük. Ezután levesszük a fóliás réteget, és további 13-15 perc alatt készre sütjük vastagságtól függően.

A krém befejezéséhez a vajat kihabosítjuk a porcukorral, belekeverjük a mézet, belereszeljük a citromhéjat, majd fokozatosan összedolgozzuk a krémalappal. Miután a pitetészta lehűlt, megkenjük a lekvárral, majd elsimítjuk rajta a krémet úgy, hogy a szélén kicsit kimélyítjük.

A csokimázhoz az összetevőket egy gyorsforralóban kicsit összefőzzük, majd a pite tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára. A tortát kedvünk szerint csokiforgáccsal is díszíthetjük.

  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Főzési idő: 15 perc
  • Sütési idő: kb. 30 perc
  • Összesen: 75 perc + pihentetés
Mézeskrémes-pite
Mézeskrémes-pite

Még több ünnepi pite:

Zserbópite

Cukormentes sütőtökös pite

Ha tetszett a Mézeskrémes-pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept