Fantasztikus desszertek

Pezsgőssyllabubvörösborosmeggykompóttal

Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal

Hozzávalók
A kompóthoz
400 g
fagyasztott meggy
200 ml
vörösbor
10 g
pektin
100 g
kristálycukor
1 tk
fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
A syllabubhoz
250 ml
pezsgő
1 db
citrom leve
100 g
kristálycukor
500 ml
tejszín
A ropogós réteghez
1 csomag
fahéjas zabkeksz
(215 g-os kiszerelés)
A tuile-höz
60 g
étolaj + a sütéshez
160 ml
víz
50 g
finomliszt

Elkészítés

A pezsgős syllabub elkészítéséhez először a meggykompótot készítjük el. Egy lábasban felmelegítjük a gyümölcsöt és a bort. Egy kis tálkában összekeverjük a pektint a cukorral, hogy ne legyen csomós, amikor a meggyhez öntjük. Ahogy felforrt a gyümölcs, hozzáadjuk a fűszereket és a pektines cukrot, elkeverjük és sűrűsödésig főzzük, 4-5 percig. Félrehúzzuk és megvárjuk, míg kihűl.

Addig elkészítjük a krémet, amihez egy gyorsforralóban, alacsony hőfokon összemelegítjük a pezsgőt, a citrom levét és a cukrot, csak addig, amíg a cukor el nem olvad. Félretesszük hűlni, addig pedig felverjük a tejszínt, és anélkül, hogy abbahagynánk, apránként hozzákanalazzuk a kihűlt pezsgőt. 

A meggybefőttből szedünk a poharak aljába, durvára morzsolt fahéjas kekszet szórunk rá, majd rákanalazzuk a pezsgőhabot. A tetejére tehetünk még egy kis meggyet és kekszmorzsát is.

Hűtőbe tesszük, miközben elkészítjük a dekorációt, ami egy tuile, azaz ehető csipke lesz.

Ehhez összekeverjük az olajat, a vizet és a lisztet egy szószadagoló flakonban. Serpenyőben melegítünk egy kevés olajat, és beleöntjük a keveréket. Adagonként kb. 2 percig sütjük a tuile-t, amíg lyukacsos nem lesz. Konyhai papírtörlőre szedjük, és ha lecsepegett, darabokat törünk belőle, amiket a pezsgőhabba szúrunk. 

pezsgos-syllabub-vorosboros-meggykompottal
Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Hűtés: 30 perc

Még több zabkekszes süti az ünnepekre:

Mézes-kakukkfüves sajttorta-pohárkrém

Vaníliakrémes-banános pite

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A syllabub elsősorban a 16. és a 19. század között volt népszerű. Tejszínt vagy tejet jelent, amit valamilyen savas dologgal, például borral, pezsgővel vagy ciderrel „alvasztanak” meg. A korai receptek tulajdonképpen egy tejes cidert takartak, később viszont önálló desszertté fejlődött – a mai syllabub egy nagyon légies pezsgőhabra emlékeztet ízében és állagában egyaránt. Ezt már csak a boros meggykompót és a fahéjas kekszmorzsa teszi tökéletessé.

Hozzávalók

6 főre
A kompóthoz
400 g
fagyasztott meggy
200 ml
vörösbor
10 g
pektin
100 g
kristálycukor
1 tk
fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
A syllabubhoz
250 ml
pezsgő
1 db
citrom leve
100 g
kristálycukor
500 ml
tejszín
A ropogós réteghez
1 csomag
fahéjas zabkeksz
(215 g-os kiszerelés)
A tuile-höz
60 g
étolaj + a sütéshez
160 ml
víz
50 g
finomliszt

A pezsgős syllabub elkészítéséhez először a meggykompótot készítjük el. Egy lábasban felmelegítjük a gyümölcsöt és a bort. Egy kis tálkában összekeverjük a pektint a cukorral, hogy ne legyen csomós, amikor a meggyhez öntjük. Ahogy felforrt a gyümölcs, hozzáadjuk a fűszereket és a pektines cukrot, elkeverjük és sűrűsödésig főzzük, 4-5 percig. Félrehúzzuk és megvárjuk, míg kihűl.

Addig elkészítjük a krémet, amihez egy gyorsforralóban, alacsony hőfokon összemelegítjük a pezsgőt, a citrom levét és a cukrot, csak addig, amíg a cukor el nem olvad. Félretesszük hűlni, addig pedig felverjük a tejszínt, és anélkül, hogy abbahagynánk, apránként hozzákanalazzuk a kihűlt pezsgőt. 

A meggybefőttből szedünk a poharak aljába, durvára morzsolt fahéjas kekszet szórunk rá, majd rákanalazzuk a pezsgőhabot. A tetejére tehetünk még egy kis meggyet és kekszmorzsát is.

Hűtőbe tesszük, miközben elkészítjük a dekorációt, ami egy tuile, azaz ehető csipke lesz.

Ehhez összekeverjük az olajat, a vizet és a lisztet egy szószadagoló flakonban. Serpenyőben melegítünk egy kevés olajat, és beleöntjük a keveréket. Adagonként kb. 2 percig sütjük a tuile-t, amíg lyukacsos nem lesz. Konyhai papírtörlőre szedjük, és ha lecsepegett, darabokat törünk belőle, amiket a pezsgőhabba szúrunk. 

pezsgos-syllabub-vorosboros-meggykompottal
Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Hűtés: 30 perc

Még több zabkekszes süti az ünnepekre:

Mézes-kakukkfüves sajttorta-pohárkrém

Vaníliakrémes-banános pite

Ha tetszett a Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept