A szilvás lepényhez az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztős tejet is. Géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. A tészta akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától. Konyharuhával lefedjük, és langyos helyen 50-60 percig kelesztjük.
A szilvát kimagozzuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd összekeverjük, és félretesszük, míg kel a tészta.
Ha megkelt a tészta, elfelezzük, és a sütőformát kikenjük vajjal. Pont akkorára nyújtjuk a lepényt, amekkora a sütőformánk, és kézzel belenyomkodjuk. A tetejére helyezzük a felezett szilvákat, amiket kissé belenyomkodunk a tésztába. Enyhén felvert tojással lekenjük a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
A lekvárt kikeverjük a vízzel, és a megsült pite tetejét alaposan lekenjük vele. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni a lepényt, így nem fog kiszáradni olyan gyorsan. Megszórjuk a tetejét fahéjas porcukorral, és tálcára szedjük a szeleteket.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Kelesztési idő: 60 perc
Sütési idő: 30 perc
Összesen: 120 perc