Fantasztikus desszertek

Szilváslepény

Szilvás lepény

Hozzávalók
A tésztához
30 g
friss élesztő
550 ml
tej
120 g
cukor
1 kg
liszt
1 csipet
150 g
vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
1 db
tojás + 1 db a pite lekenéséhez
A szilvához
600 g
magozott szilva
60 g
cukor
1.5 tk
fahéj
1 csomag
vaníliás cukor
A tálaláshoz
2 ek
sűrű szilvalekvár
3 - 4 ek
víz
2 ek
porcukor
1 mk
fahéj

Elkészítés

A szilvás lepényhez az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztős tejet is. Géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. A tészta akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától. Konyharuhával lefedjük, és langyos helyen 50-60 percig kelesztjük.

A szilvát kimagozzuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd összekeverjük, és félretesszük, míg kel a tészta.

Ha megkelt a tészta, elfelezzük, és a sütőformát kikenjük vajjal. Pont akkorára nyújtjuk a lepényt, amekkora a sütőformánk, és kézzel belenyomkodjuk. A tetejére helyezzük a felezett szilvákat, amiket kissé belenyomkodunk a tésztába. Enyhén felvert tojással lekenjük a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

A lekvárt kikeverjük a vízzel, és a megsült pite tetejét alaposan lekenjük vele. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni a lepényt, így nem fog kiszáradni olyan gyorsan. Megszórjuk a tetejét fahéjas porcukorral, és tálcára szedjük a szeleteket.

Szilvás lepény
Szilvás lepény

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Kelesztési idő: 60 perc
Sütési idő: 30 perc
Összesen: 120 perc

Még több lepény:

Cseresznyés lepény

Ezerrétegű húsos lepény

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Imádom a kelt tésztákat. És mivel itt a szilvaszezon, adta magát, hogy készítsek valamilyen kelt tésztát, amiből nem hiányozhat a szilva sem. Nálam ez a süti az egész nap rájárós kategória. :)

Hozzávalók

2 db 25x25 cm-es vagy 20x30 cm-es tepsihez
A tésztához
30 g
friss élesztő
550 ml
tej
120 g
cukor
1 kg
liszt
1 csipet
150 g
vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
1 db
tojás + 1 db a pite lekenéséhez
A szilvához
600 g
magozott szilva
60 g
cukor
1.5 tk
fahéj
1 csomag
vaníliás cukor
A tálaláshoz
2 ek
sűrű szilvalekvár
3 - 4 ek
víz
2 ek
porcukor
1 mk
fahéj

A szilvás lepényhez az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztős tejet is. Géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. A tészta akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától. Konyharuhával lefedjük, és langyos helyen 50-60 percig kelesztjük.

A szilvát kimagozzuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd összekeverjük, és félretesszük, míg kel a tészta.

Ha megkelt a tészta, elfelezzük, és a sütőformát kikenjük vajjal. Pont akkorára nyújtjuk a lepényt, amekkora a sütőformánk, és kézzel belenyomkodjuk. A tetejére helyezzük a felezett szilvákat, amiket kissé belenyomkodunk a tésztába. Enyhén felvert tojással lekenjük a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

A lekvárt kikeverjük a vízzel, és a megsült pite tetejét alaposan lekenjük vele. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni a lepényt, így nem fog kiszáradni olyan gyorsan. Megszórjuk a tetejét fahéjas porcukorral, és tálcára szedjük a szeleteket.

Szilvás lepény
Szilvás lepény

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Kelesztési idő: 60 perc
Sütési idő: 30 perc
Összesen: 120 perc

Még több lepény:

Cseresznyés lepény

Ezerrétegű húsos lepény

Ha tetszett a Szilvás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept