Fantasztikus desszertek

Tündérszelet

Tündér szelet

Hozzávalók
A tésztához
250 g
puha vaj
200 g
porcukor
5 db
tojássárgája
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
500 g
liszt
A krémhez
500 ml
tej
2 csomag
puncs pudingpor
(80 g)
8 ek
cukor
(160 g)
fél db citrom héja
2 ek
fűszeres barna rum
450 g
tejföl
5 db
tojásfehérje
1 csipet
A díszítéshez
2 - 3 ek
porcukor
kb. 20 szem amaréna meggy
200 ml
habtejszín

Elkészítés

A tündér szelethez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleszórjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és konyhai robotgép segítségével, majd kézzel összedolgozzuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 90 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj kellőképpen lehűljön, és nyújthatóvá váljon a tészta.

A krémhez kevés tejben elkeverjük a pudingport, a többi tejet a cukorral elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a pudingporos keveréket, és folyamatos kevergetés közben, forrástól számítva 1-2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.

Ezután hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a rumot, a tejfölt, és még forrón simára keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a még meleg, lágy pudingos masszába.

A kissé dermedt tésztát kettéosztjuk kb. 70-30% arányban, majd a nagyobb felét lisztezett felületen kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Fontos, hogy a sütőpapírt úgy tegyük a tepsibe, hogy kétoldalt túllógjon, mert annál fogva majd könnyen ki tudjuk emelni a kész süteményt.

A pudingos krémet elsimítjuk a tésztán, majd a maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, és rács mintát alkotva a tetejére tesszük. 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon sülne, alufóliával lefedjük az utolsó 10-15 percben. Ezután a tepsiben hagyjuk kihűlni, legalább 5-6 óráig pihentetjük, de még jobb, ha egy egész éjszakát.

Díszítésként a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd egy habzsák segítségével tetszőleges pöttyöket nyomunk a sütemény tetejére, és a törlőpapíron leitatott meggyszemekkel díszítjük. Végül kis szeletekre vágjuk, érdemes hullámos élű késsel, mert a tészta a tetején nagyon omlós és törékeny.

tunder-szelet
Tündér szelet (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütés: 45 perc
  • Pihentetés: 6,5 óra

Mutatunk még néhány nagyon finom sütit:

Anikó szelet

Egyszerű lekváros szelet

www.streetkitchen.hu

Ezek a tündérek nem viccelnek, tudják, mivel lehet levenni a lábamról. Habos, krémes, viszonylag gyorsan elkészül, mutatós és nagyon finom.

Hozzávalók

1 20x30 cm-es magas falú tepsihez
A tésztához
250 g
puha vaj
200 g
porcukor
5 db
tojássárgája
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
500 g
liszt
A krémhez
500 ml
tej
2 csomag
puncs pudingpor
(80 g)
8 ek
cukor
(160 g)
fél db citrom héja
2 ek
fűszeres barna rum
450 g
tejföl
5 db
tojásfehérje
1 csipet
A díszítéshez
2 - 3 ek
porcukor
kb. 20 szem amaréna meggy
200 ml
habtejszín

A tündér szelethez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleszórjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és konyhai robotgép segítségével, majd kézzel összedolgozzuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 90 percre hűtőbe tesszük, hogy a vaj kellőképpen lehűljön, és nyújthatóvá váljon a tészta.

A krémhez kevés tejben elkeverjük a pudingport, a többi tejet a cukorral elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a pudingporos keveréket, és folyamatos kevergetés közben, forrástól számítva 1-2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.

Ezután hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a rumot, a tejfölt, és még forrón simára keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a még meleg, lágy pudingos masszába.

A kissé dermedt tésztát kettéosztjuk kb. 70-30% arányban, majd a nagyobb felét lisztezett felületen kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Fontos, hogy a sütőpapírt úgy tegyük a tepsibe, hogy kétoldalt túllógjon, mert annál fogva majd könnyen ki tudjuk emelni a kész süteményt.

A pudingos krémet elsimítjuk a tésztán, majd a maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, és rács mintát alkotva a tetejére tesszük. 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon sülne, alufóliával lefedjük az utolsó 10-15 percben. Ezután a tepsiben hagyjuk kihűlni, legalább 5-6 óráig pihentetjük, de még jobb, ha egy egész éjszakát.

Díszítésként a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd egy habzsák segítségével tetszőleges pöttyöket nyomunk a sütemény tetejére, és a törlőpapíron leitatott meggyszemekkel díszítjük. Végül kis szeletekre vágjuk, érdemes hullámos élű késsel, mert a tészta a tetején nagyon omlós és törékeny.

tunder-szelet
Tündér szelet (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütés: 45 perc
  • Pihentetés: 6,5 óra

Mutatunk még néhány nagyon finom sütit:

Anikó szelet

Egyszerű lekváros szelet

Ha tetszett a Tündér szelet receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept