Fantasztikus desszertek

Túrósmézeskrémes

Túrós mézes krémes

Hozzávalók
A tésztához
250 g
finomliszt
0.5 mk
szódabikarbóna
1 csipet
75 g
porcukor
1 csipet
őrölt fahéj
1 db
tojás
35 g
méz
2 ek
tejföl
50 g
lágy vaj
A krémhez
400 ml
tej
2 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
100 g
búzadara
3 db
tojássárgája
150 g
puha vaj
150 g
porcukor
250 g
túró
1 db
citrom héja
A közepére
200 g
sárgabaracklekvár
A tetejére
35 g
holland kakaópor
50 g
porcukor
60 ml
víz
80 g
vaj

Elkészítés

A túrós mézes krémes elkészítéséhez először a tésztát gyúrjuk be. Ehhez a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal. A tojást összekeverjük a mézzel, a tejföllel és a vajjal, majd az egészet összegyúrjuk. Ez egy lágyabb tészta, amit fóliába csomagolva hűtőbe teszünk egy órára.

Közben elkészítjük a krém alapját, amihez a tejet egy gyorsforralóban felmelegítjük a vaníliás cukorral, majd beleszórjuk a búzadarát, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Ezután félrehúzzuk, beledobjuk a tojások sárgáját, gyorsan elkeverjük, majd hűtőhidegre hűtjük.

A tésztát 4 részre osztjuk, majd a formához mérten kicsit nagyobbra nyújtjuk lisztezett felületen, és sütőpapírral borított tepsin egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 6-6 percig sütjük, majd a formát használva sablonként, megfelelő méretűre vágjuk.

A lapokat hagyjuk lehűlni. Közben a krémhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd több részletben belekeverjük a búzadarás alapot is. Végül belekeverjük a túrót és a citromhéjat is, és kezdhetjük is a rétegezést.

Az összeállítás

Az alsó lapra kenjük a túrós krém felét, majd erre jöhet egy másik lap. Ezt a lapot megkenjük a baracklekvárral, ami ha túl híg, belekeverhetünk fél csomag expressz zselatint is. Jöhet rá egy másik tésztalap, amire a túrós krém másik felét kenjük, végül lezárjuk a negyedik mézes lappal. 

Hűtőbe tesszük legalább egy napra, majd a tetejére elkészítjük a kakaós réteget. Ehhez egy gyorsforralóba tesszük a hozzávalókat, és közepes lángon néha átkeverve összeolvasztjuk, majd a süti tetején eloszlatjuk, és hűtőbe tesszük dermedésig. Ezután tetszőlegesen felvágjuk, és kínálhatjuk is a locsolóknak.

turos-mezes-kremes
Túrós mézes krémes (Fotó: Street Kitchen)
  • Főzési idő: kb. 10 perc
  • Sütési idő: kb. 24 perc (6 perc laponként)
  • Pihentetés: min. 24 óra

Szerintünk ezek a sütik bejönnek majd neked:

Hevesi krémes

Tündér szelet

Túrós-diós zserbó

www.streetkitchen.hu

A mézes krémes az egyik kedvenc süteményem, és a búzadarás krémalappal mindenki biztosra mehet. A túró csak hozzátesz az ízéhez.

Hozzávalók

1 25 x 25 cm-es kapcsos formához
A tésztához
250 g
finomliszt
0.5 mk
szódabikarbóna
1 csipet
75 g
porcukor
1 csipet
őrölt fahéj
1 db
tojás
35 g
méz
2 ek
tejföl
50 g
lágy vaj
A krémhez
400 ml
tej
2 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
100 g
búzadara
3 db
tojássárgája
150 g
puha vaj
150 g
porcukor
250 g
túró
1 db
citrom héja
A közepére
200 g
sárgabaracklekvár
A tetejére
35 g
holland kakaópor
50 g
porcukor
60 ml
víz
80 g
vaj

A túrós mézes krémes elkészítéséhez először a tésztát gyúrjuk be. Ehhez a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal. A tojást összekeverjük a mézzel, a tejföllel és a vajjal, majd az egészet összegyúrjuk. Ez egy lágyabb tészta, amit fóliába csomagolva hűtőbe teszünk egy órára.

Közben elkészítjük a krém alapját, amihez a tejet egy gyorsforralóban felmelegítjük a vaníliás cukorral, majd beleszórjuk a búzadarát, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Ezután félrehúzzuk, beledobjuk a tojások sárgáját, gyorsan elkeverjük, majd hűtőhidegre hűtjük.

A tésztát 4 részre osztjuk, majd a formához mérten kicsit nagyobbra nyújtjuk lisztezett felületen, és sütőpapírral borított tepsin egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 6-6 percig sütjük, majd a formát használva sablonként, megfelelő méretűre vágjuk.

A lapokat hagyjuk lehűlni. Közben a krémhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd több részletben belekeverjük a búzadarás alapot is. Végül belekeverjük a túrót és a citromhéjat is, és kezdhetjük is a rétegezést.

Az összeállítás

Az alsó lapra kenjük a túrós krém felét, majd erre jöhet egy másik lap. Ezt a lapot megkenjük a baracklekvárral, ami ha túl híg, belekeverhetünk fél csomag expressz zselatint is. Jöhet rá egy másik tésztalap, amire a túrós krém másik felét kenjük, végül lezárjuk a negyedik mézes lappal. 

Hűtőbe tesszük legalább egy napra, majd a tetejére elkészítjük a kakaós réteget. Ehhez egy gyorsforralóba tesszük a hozzávalókat, és közepes lángon néha átkeverve összeolvasztjuk, majd a süti tetején eloszlatjuk, és hűtőbe tesszük dermedésig. Ezután tetszőlegesen felvágjuk, és kínálhatjuk is a locsolóknak.

turos-mezes-kremes
Túrós mézes krémes (Fotó: Street Kitchen)
  • Főzési idő: kb. 10 perc
  • Sütési idő: kb. 24 perc (6 perc laponként)
  • Pihentetés: min. 24 óra

Szerintünk ezek a sütik bejönnek majd neked:

Hevesi krémes

Tündér szelet

Túrós-diós zserbó

Ha tetszett a Túrós mézes krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept