Hozzávalók
A tésztához
- 250 g finomliszt
- ½ mk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 75 g porcukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 35 g méz
- 2 ek tejföl
- 50 g puha vaj
A töltelékhez
- 200 g darált dió
- 150 g kristálycukor
- 1 üveg baracklekvár (300 g-os kiszerelés)
A túrós réteghez
- 250 g félzsíros túró
- 2 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 2 kanál búzadara
- 1 db citrom héja
A tetejére
- 1 db tojás
- 35 g holland kakaópor
- 50 g porcukor
- 80 g vaj
- 60 ml víz
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g finomliszt
- ½ mk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 75 g porcukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 35 g méz
- 2 ek tejföl
- 50 g puha vaj
A töltelékhez
- 200 g darált dió
- 150 g kristálycukor
- 1 üveg baracklekvár (300 g-os kiszerelés)
A túrós réteghez
- 250 g félzsíros túró
- 2 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 2 kanál búzadara
- 1 db citrom héja
A tetejére
- 1 db tojás
- 35 g holland kakaópor
- 50 g porcukor
- 80 g vaj
- 60 ml víz
A túrós-diós zserbó elkészítéséhez először begyúrjuk a tésztát. Az alapja egy mézes lap, amihez a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal. A tojást összekeverjük a mézzel, a tejföllel és a puha vajjal, majd az egészet összegyúrjuk. Ez egy lágyabb tészta, így fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.
Közben a töltelékekhez a diót összekeverjük a kristálycukorral, a túrót pedig a tojások sárgájával, a cukor felével, a búzadarával és a citrom reszelt héjával. A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós alappal, és hűtőbe tesszük.
A tésztát 4 részre osztjuk, és mindegyiket kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a sütőformánk. A lapokat egyesével (egy kivételével) 6-6 percet elősütjük 180 fokra előmelegített sütőben, majd a formát használva körbevágjuk, hogy tökéletesen illeszkedjen bele. Miután 3 lapot elősütöttünk, a negyediket csak megfelelő méretűre nyújtjuk.
A túrós-diós zserbó összeállítása:
Jöhet a rétegezés: az alsó lapra mehet 2 ek baracklekvár, erre szórjuk a dió felét. Mehet rá egy másik lap, amire mehet a túrós réteg. Ezt lezárjuk egy harmadik lappal, amit újra megkenünk a lekvárral, rászórjuk a diót, és a nyers tésztalappal zárjuk a sort.
A kész süteményt egy villával megszurkáljuk az aljáig, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük 60 percre. Kb. 40 perc után lefedjük alufóliával, hogy a felső lap ne süljön túl, és így sütjük a végéig.
A kész süteményt hűvös helyen legalább kihűlésig, de inkább egy éjszakát pihentetjük.
Ezután a szép felülethez fejjel lefelé fordítjuk egy deszkán, a kakaós bevonóhoz pedig mindent összemelegítünk egy gyorsforralóban közepes lángon, majd eloszlatjuk a sütemény tetején, és dermedésig hűtőbe tesszük.
Ezután tetszőlegesen felvágjuk, és már kínálhatjuk is a barackpálinka mellé.
- Elkészítési idő: kb. 30 perc
- Sütési idő: 60 perc + 6 perc laponként
- Pihentetés: min. 1 éjszaka
Ha tetszett a túrós-diós zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!