Csirkemell receptek

Csirkés-céklásrizottó

Csirkés-céklás rizottó

Hozzávalók
300 g
főtt cékla
1 - 1.5 l
csirkealaplé
0.5 fej
hagyma
35 g
zellerszár
2 gerezd
fokhagyma
250 g
csirkemell
só, bors
1 ek
olívaolaj
300 g
arborio rizs
100 ml
fehérbor
50 g
parmezán
40 g
dió
1 kis csokor
petrezselyem

Elkészítés

A céklás rizottó elkészítéséhez a cékla felét 1-2 merőkanál meleg alaplével pürésítjük egy robotgépben, a másik felét 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát finomra vágjuk. A csirkét felkockázzuk, és sózzuk, borsozzuk.

A húst egy nagyobb, füstölgő serpenyőben kérgesítjük az olívaolajon, majd kiszedjük egy tálba. A visszamaradt olajon 3-4 perc alatt, közepes lángon megfonnyasztjuk a hagymát, a fokhagymát és a zellert. Hozzáadjuk a rizst, 2-3 perc alatt kifehérítjük, majd felöntjük a fehérborral, és teljesen elpároljuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk a meleg alaplevet, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha szinte teljesen elitta az előzőt.

Amikor a rizs félig megfőtt, visszarakjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk, és így folytatjuk tovább a műveletet. Amikor háromnegyedig kész a rizs, akkor jöhet hozzá a darabolt cékla és a céklakrém, majd a maradék alaplével készre főzzük, folyamatosan kevergetve.

Ha krémes állagúra főtt a rizottó, elzárjuk a hőt, megszórjuk reszelt parmezánnal és aprított petrezselyemmel, majd alaposan elkeverjük. Tálaláskor meghintjük rusztikusra aprított dióval, és pár levél petrezselyemmel díszítjük.

Csirkés-céklás rizottó
Csirkés-céklás rizottó

www.streetkitchen.hu

A szokásos csirke-rizs kombó új köntösben, rizottó formájában nem unalmas! Erre még rájön az egészséges cékla, illetve a dió, és kész is a fitt kulináris élvezet. Igaz, ez az étel szénhidrátban nem alacsony, és azért zsír is található benne, de szerintem ebédre simán belefér.

Hozzávalók

4 főre
300 g
főtt cékla
1 - 1.5 l
csirkealaplé
0.5 fej
hagyma
35 g
zellerszár
2 gerezd
fokhagyma
250 g
csirkemell
só, bors
1 ek
olívaolaj
300 g
arborio rizs
100 ml
fehérbor
50 g
parmezán
40 g
dió
1 kis csokor
petrezselyem

A céklás rizottó elkészítéséhez a cékla felét 1-2 merőkanál meleg alaplével pürésítjük egy robotgépben, a másik felét 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát finomra vágjuk. A csirkét felkockázzuk, és sózzuk, borsozzuk.

A húst egy nagyobb, füstölgő serpenyőben kérgesítjük az olívaolajon, majd kiszedjük egy tálba. A visszamaradt olajon 3-4 perc alatt, közepes lángon megfonnyasztjuk a hagymát, a fokhagymát és a zellert. Hozzáadjuk a rizst, 2-3 perc alatt kifehérítjük, majd felöntjük a fehérborral, és teljesen elpároljuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk a meleg alaplevet, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha szinte teljesen elitta az előzőt.

Amikor a rizs félig megfőtt, visszarakjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk, és így folytatjuk tovább a műveletet. Amikor háromnegyedig kész a rizs, akkor jöhet hozzá a darabolt cékla és a céklakrém, majd a maradék alaplével készre főzzük, folyamatosan kevergetve.

Ha krémes állagúra főtt a rizottó, elzárjuk a hőt, megszórjuk reszelt parmezánnal és aprított petrezselyemmel, majd alaposan elkeverjük. Tálaláskor meghintjük rusztikusra aprított dióval, és pár levél petrezselyemmel díszítjük.

Csirkés-céklás rizottó
Csirkés-céklás rizottó

Ha tetszett a Csirkés-céklás rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept