Lila káposztás receptek

Atökéletespároltlilakáposzta

A tökéletes párolt lila káposzta

Hozzávalók
100 g
kristálycukor
30 ml
víz
1 fej
lila káposzta
(1 kg/fej)
3 db
babérlevél
1 mk
őrölt kömény
250 ml
víz
30 ml
fehér balzsamecet

Elkészítés
  1. A párolt lilakáposzta elkészítéséhez először a cukrot egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáöntjük a vizet, és közepesen erős hőfokon karamellizáljuk. A víz szép lassan elpárolog, a cukor pedig elkezd karamellizálódni, viszont így sokkal kisebb az esély arra, hogy a cukor megég, ugyanis egy szirup képződik a víz hozzáadásával.

  2. A karamellhez hozzáadjuk a gyalult, vagy kés segítségével vékony szeletekre vágott káposztát, a köményt és a babérlevelet. Sózzuk és erős hőfokon 1 percig pirítjuk.

  3. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt, közepes hőfokon addig dinszteljük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ez az idő kb. 25 perc. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Amennyiben szükséges, kis adagokban pótoljuk a vizet. Nekem nem volt erre szükség.

  4. Miután a káposzta elkészült, a kegyelemdöfést a balzsamecettel adjuk meg neki. Ettől lesz igazán pikáns a végeredmény. 

www.streetkitchen.hu

Ha azt mondom kacsacomb, szerintem a legtöbb embernek egy szép pirosra sült hús jut az eszébe egy nagy adag párolt lila káposztával. Hiába, vannak ételpárosítások, amik verhetetlenek. Ilyen ez a kombináció is, szóval nem árt, ha van a tarsolyunkban egy jó párolt káposzta recept, amit egy ütős sült mellé bármikor bevethetünk, mint reggelente az ágyat.

Ez az egyszerű, mégis karakteres köret a lilakáposzta természetes édeskés ízét és enyhe savasságát emeli ki. Egy kis alma, vörösbor és fűszerek adják meg az eleganciát, így tökéletes kiegészítője akár egy ünnepi sült húsnak, akár egy hétvégi ebédnek. A színével is feldobja az asztalt, így a látvány és az ízélmény egyaránt élmény.

Hozzávalók

4 főre
100 g
kristálycukor
30 ml
víz
1 fej
lila káposzta
(1 kg/fej)
3 db
babérlevél
1 mk
őrölt kömény
250 ml
víz
30 ml
fehér balzsamecet

Elkészítés

  1. A párolt lilakáposzta elkészítéséhez először a cukrot egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáöntjük a vizet, és közepesen erős hőfokon karamellizáljuk. A víz szép lassan elpárolog, a cukor pedig elkezd karamellizálódni, viszont így sokkal kisebb az esély arra, hogy a cukor megég, ugyanis egy szirup képződik a víz hozzáadásával.

  2. A karamellhez hozzáadjuk a gyalult, vagy kés segítségével vékony szeletekre vágott káposztát, a köményt és a babérlevelet. Sózzuk és erős hőfokon 1 percig pirítjuk.

  3. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt, közepes hőfokon addig dinszteljük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ez az idő kb. 25 perc. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Amennyiben szükséges, kis adagokban pótoljuk a vizet. Nekem nem volt erre szükség.

  4. Miután a káposzta elkészült, a kegyelemdöfést a balzsamecettel adjuk meg neki. Ettől lesz igazán pikáns a végeredmény. 

Ha tetszett a tökéletes párolt lila káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése