Street Kitchen

Szuperzöldkarfiol

Szuperzöld karfiol

Hozzávalók
A sült karfiolhoz
1 fej
karfiol
(kb. 800 g/fej)
2 ek
szójaszósz
1 tk
fokhagymapor
1 csipet
őrölt fehér bors
durvára őrölt fekete bors
2 tk
sűrített paradicsom
A besamelhez
70 g
margarin
70 g
liszt
700 ml
tej
1 csipet
fehér bors
0.5 db
szerecsendió
3 tk
fokhagymapor
200 g
bébispenót
100 g
trappista sajt
1 db
tojás
A tetejére
30 g
zsemlemorzsa
50 g
trappista sajt
50 g
szeletelt mandula

Elkészítés

A szuperzöld karfiol elkészítéséhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A karfiolt nagyobb rózsáira szedjük, majd összekeverjük egy keverőtálban a szójaszósszal, a fokhagymaporral, a kétféle borssal és a paradicsompürével. Tulajdonképpen ez egy umami ízt eredményez majd sütés után. Az ízesített karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, és kb. 30 percre a 200 fokos sütőbe tesszük. A lényeg, hogy kicsit odakapjon, ettől lesz igazán jó íze.

A besamelhez egy lábast közepes lángon melegítünk, felolvasztjuk benne a margarint, majd beleszórjuk a lisztet, és kicsit kevergetve enyhén megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és sűrűre forraljuk. Ízesítjük sóval, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval és fokhagymaporral. Beletesszük a spenótot, hagyjuk, hogy kicsit összeessen, és egyet forralunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a reszelt trappista sajtot, beleütünk egy egész tojást, és gyorsan elkeverjük, nehogy megsüljön.

A sütéshez a besamel nagyjából egynegyedét a tepsi aljára kanalazzuk, erre halmozzuk a karfiolokat, és ezt nyakonöntjük a maradék besamellel. A tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával, a reszelt sajttal és a szeletelt mandulával, majd grill fokozaton visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe, hogy szépen megpiruljon. Mikor megsült, adunk neki pár percet, nehogy megégesse a szánkat, aztán indulhat a pusztítás.

Szuperzöld karfiol
Szuperzöld karfiol
  • Előkészítési idő: 5 perc
  • Főzési idő: 15 perc
  • Sütési idő: kb. 45 perc
  • Összesen: kb. 65 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A margarin besamelhez is perfektül passzol, és fogadjunk, ennyire zöld karfiolt talán még sosem ettetek. Turbózni kis sonkával, kolbásszal ér, de anélkül is király kaja.

pictogram

Vega

Hozzávalók

4 főre
A sült karfiolhoz
1 fej
karfiol
(kb. 800 g/fej)
2 ek
szójaszósz
1 tk
fokhagymapor
1 csipet
őrölt fehér bors
durvára őrölt fekete bors
2 tk
sűrített paradicsom
A besamelhez
70 g
margarin
70 g
liszt
700 ml
tej
1 csipet
fehér bors
0.5 db
szerecsendió
3 tk
fokhagymapor
200 g
bébispenót
100 g
trappista sajt
1 db
tojás
A tetejére
30 g
zsemlemorzsa
50 g
trappista sajt
50 g
szeletelt mandula

A szuperzöld karfiol elkészítéséhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A karfiolt nagyobb rózsáira szedjük, majd összekeverjük egy keverőtálban a szójaszósszal, a fokhagymaporral, a kétféle borssal és a paradicsompürével. Tulajdonképpen ez egy umami ízt eredményez majd sütés után. Az ízesített karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, és kb. 30 percre a 200 fokos sütőbe tesszük. A lényeg, hogy kicsit odakapjon, ettől lesz igazán jó íze.

A besamelhez egy lábast közepes lángon melegítünk, felolvasztjuk benne a margarint, majd beleszórjuk a lisztet, és kicsit kevergetve enyhén megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és sűrűre forraljuk. Ízesítjük sóval, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval és fokhagymaporral. Beletesszük a spenótot, hagyjuk, hogy kicsit összeessen, és egyet forralunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a reszelt trappista sajtot, beleütünk egy egész tojást, és gyorsan elkeverjük, nehogy megsüljön.

A sütéshez a besamel nagyjából egynegyedét a tepsi aljára kanalazzuk, erre halmozzuk a karfiolokat, és ezt nyakonöntjük a maradék besamellel. A tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával, a reszelt sajttal és a szeletelt mandulával, majd grill fokozaton visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe, hogy szépen megpiruljon. Mikor megsült, adunk neki pár percet, nehogy megégesse a szánkat, aztán indulhat a pusztítás.

Szuperzöld karfiol
Szuperzöld karfiol
  • Előkészítési idő: 5 perc
  • Főzési idő: 15 perc
  • Sütési idő: kb. 45 perc
  • Összesen: kb. 65 perc

Ha tetszett a Szuperzöld karfiol receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept