Grillszezon

ArmadillotojásbarackosBBQ-szósszal

Armadillo tojás barackos BBQ-szósszal

Hozzávalók
Az armadillo tojáshoz
1 szál
kolbász
(125 g/szál)
250 g
natúr sajtkrém
200 g
cheddar sajt
10 db
jalapeno paprika
500 g
darált sertéshús
20 szelet
bacon
A fűszerkeverékhez
1 ek
nagy szemű só
2 ek
barna cukor
0.5 ek
füstölt pirospaprika
0.5 ek
fokhagyma-granulátum
0.5 ek
vöröshagymapor
1 tk
cayenne-chilipehely
1 tk
tört színes bors
A BBQ-szószhoz
150 g
baracklekvár
50 ml
barackos whiskey
250 g
ketchup
125 g
barna cukor
50 ml
almaecet
2 ek
melasz

Elkészítés

Az armadillo tojás elkészítéséhez először begyújtjuk a grillt és előmelegítjük 120 fokra. Használjunk deflektor követ vagy valamilyen eszközt a hő lefogására, mivel indirekt hőn fog készülni az étel. 

A töltelékhez a kolbászt bőrét lehúzzuk, ha ez nehézkesen menne, akkor tegyük egy percre meleg víz alá, és könnyen le fog jönni. Az apróbb darabokra vágott kolbászt késes aprítóba tesszük a reszelt cheddarral és a krémsajttal együtt, majd alaposan összedolgozzuk.

A jalapeno paprikák szárát levágjuk, kettévágjuk őket, eltávolítjuk a magházat és az ereket, és mindegyik paprikát megtöltjük a sajtos-kolbászos töltelékkel. 

A fűszerkeverék hozzávalóit egy mozsárba tesszük és összezúzzuk. 

A darált húst 10 részre osztjuk, korongokat formázunk belőle, majd egyenként beleburkoljuk a megtöltött jalapeno paprikákat. Az így kapott „tojásokat” megszórjuk a fűszerkeverékünkkel. (Természetesen ha van kedvenc grill- vagy BBQ-keveréketek, használhatjátok azt is.) 

Az armadillo tojásokat körbetekerjük baconnel, és a grillrácsra helyezzük. Az első fél órában hagyjuk, hogy a tojások zavartalanul süljenek, ez idő alatt összedobjuk a barackos BBQ-szószunkat. Ehhez az összes alapanyagot összefőzzük egy lábasban, közepes lángon. Az elkészült szószt akár azonnal is felhasználhatjuk, de a legjobb, ha 1 napot állni hagyjuk. Ebből a mennyiségből több lesz, mint amit a tojásokhoz felhasználunk, de ha még forrón üvegbe töltjük, 1-2 hónapig simán eláll a hűtőben.

A sütési idő hátralévő 3 x 30 percében ezzel a szósszal kenegetjük meg az armadillo tojásokat. Akkor készülnek el, amikor a tojások belső maghője elérte a 80 fokot – ez kb. 2 órát fog igénybe venni attól függően, mekkorák a gombócok. Ha elkészültek, 5 percet pihentetjük őket, majd salátaleveleken tálaljuk. 

armadillo-tojas-barackos-bbq-szosszal
Armadillo tojás barackos BBQ-szósszal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: kb. 2 óra 

Még több tuti grillkaja:

Filézett csirkecomb grillen salsa verdével

Tökéletes pulled pork almás coleslaw salátával

Szuperomlós BBQ oldalas

www.streetkitchen.hu

Az armadillo tojás sokszor csak a bemelegítés a nagy BBQ-kajálások előtt, de szerintem simán megállja a helyét főételként is egy király saláta körettel. Persze azért önmagában is tökéletes!

Hozzávalók

4 főre
Az armadillo tojáshoz
1 szál
kolbász
(125 g/szál)
250 g
natúr sajtkrém
200 g
cheddar sajt
10 db
jalapeno paprika
500 g
darált sertéshús
20 szelet
bacon
A fűszerkeverékhez
1 ek
nagy szemű só
2 ek
barna cukor
0.5 ek
füstölt pirospaprika
0.5 ek
fokhagyma-granulátum
0.5 ek
vöröshagymapor
1 tk
cayenne-chilipehely
1 tk
tört színes bors
A BBQ-szószhoz
150 g
baracklekvár
50 ml
barackos whiskey
250 g
ketchup
125 g
barna cukor
50 ml
almaecet
2 ek
melasz

Az armadillo tojás elkészítéséhez először begyújtjuk a grillt és előmelegítjük 120 fokra. Használjunk deflektor követ vagy valamilyen eszközt a hő lefogására, mivel indirekt hőn fog készülni az étel. 

A töltelékhez a kolbászt bőrét lehúzzuk, ha ez nehézkesen menne, akkor tegyük egy percre meleg víz alá, és könnyen le fog jönni. Az apróbb darabokra vágott kolbászt késes aprítóba tesszük a reszelt cheddarral és a krémsajttal együtt, majd alaposan összedolgozzuk.

A jalapeno paprikák szárát levágjuk, kettévágjuk őket, eltávolítjuk a magházat és az ereket, és mindegyik paprikát megtöltjük a sajtos-kolbászos töltelékkel. 

A fűszerkeverék hozzávalóit egy mozsárba tesszük és összezúzzuk. 

A darált húst 10 részre osztjuk, korongokat formázunk belőle, majd egyenként beleburkoljuk a megtöltött jalapeno paprikákat. Az így kapott „tojásokat” megszórjuk a fűszerkeverékünkkel. (Természetesen ha van kedvenc grill- vagy BBQ-keveréketek, használhatjátok azt is.) 

Az armadillo tojásokat körbetekerjük baconnel, és a grillrácsra helyezzük. Az első fél órában hagyjuk, hogy a tojások zavartalanul süljenek, ez idő alatt összedobjuk a barackos BBQ-szószunkat. Ehhez az összes alapanyagot összefőzzük egy lábasban, közepes lángon. Az elkészült szószt akár azonnal is felhasználhatjuk, de a legjobb, ha 1 napot állni hagyjuk. Ebből a mennyiségből több lesz, mint amit a tojásokhoz felhasználunk, de ha még forrón üvegbe töltjük, 1-2 hónapig simán eláll a hűtőben.

A sütési idő hátralévő 3 x 30 percében ezzel a szósszal kenegetjük meg az armadillo tojásokat. Akkor készülnek el, amikor a tojások belső maghője elérte a 80 fokot – ez kb. 2 órát fog igénybe venni attól függően, mekkorák a gombócok. Ha elkészültek, 5 percet pihentetjük őket, majd salátaleveleken tálaljuk. 

armadillo-tojas-barackos-bbq-szosszal
Armadillo tojás barackos BBQ-szósszal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: kb. 2 óra 

Még több tuti grillkaja:

Filézett csirkecomb grillen salsa verdével

Tökéletes pulled pork almás coleslaw salátával

Szuperomlós BBQ oldalas

Ha tetszett az Armadillo tojás barackos BBQ-szósszal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept