Halételek

Indiaihalascurry

Indiai halas curry

Hozzávalók
500 g
tőkehalfilé (vagy más fehér húsú hal)
1.5 tk
kurkuma
1.5 db
citrom leve
3 tk
egész koriander
2 tk
római kömény
1 tk
mustármag
10 dkg
cukrozatlan kókusz chips (vagy kókusz reszelék)
1 ek
friss gyömbér
1 ek
paradicsompüré
4 db
chili paprika
2 fej
vöröshagyma
3 - 4 gerezd
fokhagyma
400 ml
zöldségalaplé
1 csokor
friss koriander/petrezselyem
320 g
basmati rizs

Elkészítés

A halat nagyobb kockákra vágjuk,  megsózzuk, megszórjuk kurkumával, meglocsoljuk citromlével és az egészet összeforgatjuk, majd fél órát állni hagyjuk. Az egész koriandert, római köményt és a mustármagot egy száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg elkezdenek pattogni. Ekkor a fűszereket a kókusszal együtt egy aprítóba szórjuk. A friss gyömbért egy kanállal megpucoljuk, majd lereszeljük és az aprítóba tesszük. A chiliknek kivágjuk az ereit, nagyobb darabokra vágjuk a húsát és a paradicsompürével együtt a fűszerekhez adjuk. Elkezdjük összeaprítani, és amikor már nem viszi a gép tovább, akkor kezdjük hozzáadagolni kanalanként a vizet, egészen addig, amíg krémes állagot kapunk.

Vékonyra szeleteljük a hagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőben olajat hevítünk és aranybarnára pirítjuk rajta. Ha megpirult a hagyma, fokhagyma, ráöntjük a fűszerpasztát és elkezdjük lepirítani. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan, hozzáadagoljuk az alaplevet és kb. 10 percig főzzük. A fűszeres mártásba tesszük a haldarabokat (a citromos lével együtt) és az egészet összeforgatjuk. Közepes lángon, 6-8 perc alatt puhára főzzük a curry-t, majd elzárjuk a lángot és forró, sós vízben kifőtt a basmati rizzsel tálaljuk, a tetejét pedig friss, aprított korianderrel szórjuk meg.

Ha kipróbálnátok egy másik halas fogást, akkor csekkoljátok a lazacos lasagne receptjét!

www.streetkitchen.hu

Azt már rég tudjuk, hogy a curry és a kókusz nagyon jól összeillenek, de ha még halat is adunk hozzá, hát az maga lesz a gyönyör. Szaftos, intenzív curry szósz omlós tőkehal falatokkal. Egyszerűen ízbomba a javából!

Hozzávalók

4 főre
500 g
tőkehalfilé (vagy más fehér húsú hal)
1.5 tk
kurkuma
1.5 db
citrom leve
3 tk
egész koriander
2 tk
római kömény
1 tk
mustármag
10 dkg
cukrozatlan kókusz chips (vagy kókusz reszelék)
1 ek
friss gyömbér
1 ek
paradicsompüré
4 db
chili paprika
2 fej
vöröshagyma
3 - 4 gerezd
fokhagyma
400 ml
zöldségalaplé
1 csokor
friss koriander/petrezselyem
320 g
basmati rizs

A halat nagyobb kockákra vágjuk,  megsózzuk, megszórjuk kurkumával, meglocsoljuk citromlével és az egészet összeforgatjuk, majd fél órát állni hagyjuk. Az egész koriandert, római köményt és a mustármagot egy száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg elkezdenek pattogni. Ekkor a fűszereket a kókusszal együtt egy aprítóba szórjuk. A friss gyömbért egy kanállal megpucoljuk, majd lereszeljük és az aprítóba tesszük. A chiliknek kivágjuk az ereit, nagyobb darabokra vágjuk a húsát és a paradicsompürével együtt a fűszerekhez adjuk. Elkezdjük összeaprítani, és amikor már nem viszi a gép tovább, akkor kezdjük hozzáadagolni kanalanként a vizet, egészen addig, amíg krémes állagot kapunk.

Vékonyra szeleteljük a hagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőben olajat hevítünk és aranybarnára pirítjuk rajta. Ha megpirult a hagyma, fokhagyma, ráöntjük a fűszerpasztát és elkezdjük lepirítani. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan, hozzáadagoljuk az alaplevet és kb. 10 percig főzzük. A fűszeres mártásba tesszük a haldarabokat (a citromos lével együtt) és az egészet összeforgatjuk. Közepes lángon, 6-8 perc alatt puhára főzzük a curry-t, majd elzárjuk a lángot és forró, sós vízben kifőtt a basmati rizzsel tálaljuk, a tetejét pedig friss, aprított korianderrel szórjuk meg.

Ha kipróbálnátok egy másik halas fogást, akkor csekkoljátok a lazacos lasagne receptjét!

Ha tetszett az Indiai halas curry receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept