A lazacfasírthoz először a halfilét szálkátlanítjuk, majd néhány darabra vágjuk, és egy mélyebb tepsibe tesszük. Az édesburgonyát meghámozzuk, 1-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, majd a hal mellé szórjuk a tepsibe. A hagymát is felcikkezzük és szintén a tepsibe szórjuk. Felöntjük a tejjel és a fehérborral, kis sót és borsot szórunk bele, beletesszük a zellert, a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd lefedjük alufóliával, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk egy bő fél órára, illetve amíg az édesburgonya megpuhul.
Ha már puha, az egészet leszűrjük, a halfiléről pedig leszedjük a bőrt, ha bőrös filét vásároltunk. A krumplit is és a halat is összetörjük, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A kész masszát tetszőlegesen formázzuk, ha sütőben sütjük, akkor csak morzsába forgatjuk, ha olajban szeretnénk kisütni, klasszikus módon liszt-tojás-morzsa panírozást alkalmazunk. Vagy 185 fokra előmelegített sütőben ropogósra, készre sütjük, vagy olajban 170 fokon aranybarnára.
A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, amibe a sót és ecetet is beletesszük. Egy öblös merőkanalat beleállítunk a vízbe, majd visszavesszük, hogy csak gyöngyözve forrjon. Ezután a tojásokat egyesével először egy csészébe, majd abból a merőkanálba öntjük. Fehéredésig, 2-3 percig főzzük, majd egy kanállal vagy spatulával kifordítjuk a merőkanálból, és további 2-3 percig főzzük. A kész tojásokat papíron vagy konyharuhán leitatjuk, és a halpogácsa tetejére tálaljuk. Jól illik hozzá bármilyen majonéz alapú vagy citrusos dresszing.
