Halételek

Édesburgonyáslazacfasírt

Édesburgonyás lazacfasírt

Hozzávalók
1 kg
lazacfilé
1 kg
édesburgonya
600 ml
tej
200 ml
fehérbor
só, bors
1 szál
zellerszár vagy egy kis zellerzöld
2 ág
kakukkfű
3 gerezd
fokhagyma
6 - 7 szál
snidling
1 kis csokor
petrezselyem
szerecsendió
200 g
zsemlemorzsa
1 fej
hagyma vagy 1 szál póréhagyma
A buggyantott tojáshoz
tojás a vendégek száma szerint
2 csipet
3 ek
ecet

Elkészítés

A lazacfasírthoz először a halfilét szálkátlanítjuk, majd néhány darabra vágjuk, és egy mélyebb tepsibe tesszük. Az édesburgonyát meghámozzuk, 1-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, majd a hal mellé szórjuk a tepsibe. A hagymát is felcikkezzük és szintén a tepsibe szórjuk. Felöntjük a tejjel és a fehérborral, kis sót és borsot szórunk bele, beletesszük a zellert, a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd lefedjük alufóliával, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk egy bő fél órára, illetve amíg az édesburgonya megpuhul.

Ha már puha, az egészet leszűrjük, a halfiléről pedig leszedjük a bőrt, ha bőrös filét vásároltunk. A krumplit is és a halat is összetörjük, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A kész masszát tetszőlegesen formázzuk, ha sütőben sütjük, akkor csak morzsába forgatjuk, ha olajban szeretnénk kisütni, klasszikus módon liszt-tojás-morzsa panírozást alkalmazunk. Vagy 185 fokra előmelegített sütőben ropogósra, készre sütjük, vagy olajban 170 fokon aranybarnára.

A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, amibe a sót és ecetet is beletesszük. Egy öblös merőkanalat beleállítunk a vízbe, majd visszavesszük, hogy csak gyöngyözve forrjon. Ezután a tojásokat egyesével először egy csészébe, majd abból a merőkanálba öntjük. Fehéredésig, 2-3 percig főzzük, majd egy kanállal vagy spatulával kifordítjuk a merőkanálból, és további 2-3 percig főzzük. A kész tojásokat papíron vagy konyharuhán leitatjuk, és a halpogácsa tetejére tálaljuk. Jól illik hozzá bármilyen majonéz alapú vagy citrusos dresszing.

Édesburgonyás lazacfasírt buggyantott tojással

Ezeket is nézd meg:

Príma halpogácsa kapros mártogatóssal

Garnélás toast

www.streetkitchen.hu

Angolszász területeken ez egy megszokott kombináció, és az elkészítés is tökéletesen alkalmazható akár tölteléknek is.

Hozzávalók

10 - 12 pogácsához
1 kg
lazacfilé
1 kg
édesburgonya
600 ml
tej
200 ml
fehérbor
só, bors
1 szál
zellerszár vagy egy kis zellerzöld
2 ág
kakukkfű
3 gerezd
fokhagyma
6 - 7 szál
snidling
1 kis csokor
petrezselyem
szerecsendió
200 g
zsemlemorzsa
1 fej
hagyma vagy 1 szál póréhagyma
A buggyantott tojáshoz
tojás a vendégek száma szerint
2 csipet
3 ek
ecet

A lazacfasírthoz először a halfilét szálkátlanítjuk, majd néhány darabra vágjuk, és egy mélyebb tepsibe tesszük. Az édesburgonyát meghámozzuk, 1-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, majd a hal mellé szórjuk a tepsibe. A hagymát is felcikkezzük és szintén a tepsibe szórjuk. Felöntjük a tejjel és a fehérborral, kis sót és borsot szórunk bele, beletesszük a zellert, a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd lefedjük alufóliával, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk egy bő fél órára, illetve amíg az édesburgonya megpuhul.

Ha már puha, az egészet leszűrjük, a halfiléről pedig leszedjük a bőrt, ha bőrös filét vásároltunk. A krumplit is és a halat is összetörjük, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A kész masszát tetszőlegesen formázzuk, ha sütőben sütjük, akkor csak morzsába forgatjuk, ha olajban szeretnénk kisütni, klasszikus módon liszt-tojás-morzsa panírozást alkalmazunk. Vagy 185 fokra előmelegített sütőben ropogósra, készre sütjük, vagy olajban 170 fokon aranybarnára.

A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, amibe a sót és ecetet is beletesszük. Egy öblös merőkanalat beleállítunk a vízbe, majd visszavesszük, hogy csak gyöngyözve forrjon. Ezután a tojásokat egyesével először egy csészébe, majd abból a merőkanálba öntjük. Fehéredésig, 2-3 percig főzzük, majd egy kanállal vagy spatulával kifordítjuk a merőkanálból, és további 2-3 percig főzzük. A kész tojásokat papíron vagy konyharuhán leitatjuk, és a halpogácsa tetejére tálaljuk. Jól illik hozzá bármilyen majonéz alapú vagy citrusos dresszing.

Édesburgonyás lazacfasírt buggyantott tojással

Ezeket is nézd meg:

Príma halpogácsa kapros mártogatóssal

Garnélás toast

Ha tetszett az Édesburgonyás lazacfasírt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept