A fokhagymás szűzérme elkészítéséhez először zsírt melegítünk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, és közepes hőfokon – de tényleg max. közepes hőfokon, mert a fokhagyma hajlamos könnyen megégni, így viszont nagyon jól aromatizálni fogja az olajat – 3-4 percig dinszteljük, majd kivesszük és félretesszük.
A szüzet megtisztítjuk a hártyáktól, kb. 4 cm-es szeletekre/érmékre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és erős hőfokon a fokhagymás zsírban, oldalanként 2-2 perc alatt lepirítjuk. Itt viszont fontos a magas hőfok, hogy kialakuljon a pörzsanyag, ami majd a szaftunk karakterét adja.
Visszatesszük a serpenyőbe a fokhagymaszeleteket, felöntjük a megadott vízmennyiségből 150 ml-rel, és közepesen erős hőfokon, készültségi szinttől függően 3-4 perc alatt készre pároljuk a húst fedő alatt.
Amikor a hús elkészült, kivesszük a serpenyőből, a keményítőt elkeverjük a maradék vízzel, besűrítjük vele a mártást, majd beledobjuk a vajat is. Amikor az felolvadt, a húst a mártással és tetszőleges körettel tálaljuk. Én most krokettet sütöttem hozzá, és megszórtam egy kis finomra vágott snidlinggel.
Fokhagymásszűzérme
A szűzérme a sertés egyik igen kedvelt része. Sokan szeretik órákra betenni a sütőbe, pedig az szerintem vétek. A szűz az a hús, aminek egy rövid hőkezelés pont elég, hogy tökéletesre süljön. És a fokhagyma kimondottan jól áll neki.
Ha gyorsan szeretnél valami szaftos, mégis elegáns fogást az asztalra varázsolni, a fokhagymás szűzérme telitalálat! Néhány alapfűszerrel, egy kis vajjal és jó adag fokhagymával olyan ízt kapsz, ami után garantált, hogy mindenki repetázni fog!
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A fokhagymás szűzérme elkészítéséhez először zsírt melegítünk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, és közepes hőfokon – de tényleg max. közepes hőfokon, mert a fokhagyma hajlamos könnyen megégni, így viszont nagyon jól aromatizálni fogja az olajat – 3-4 percig dinszteljük, majd kivesszük és félretesszük.
A szüzet megtisztítjuk a hártyáktól, kb. 4 cm-es szeletekre/érmékre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és erős hőfokon a fokhagymás zsírban, oldalanként 2-2 perc alatt lepirítjuk. Itt viszont fontos a magas hőfok, hogy kialakuljon a pörzsanyag, ami majd a szaftunk karakterét adja.
Visszatesszük a serpenyőbe a fokhagymaszeleteket, felöntjük a megadott vízmennyiségből 150 ml-rel, és közepesen erős hőfokon, készültségi szinttől függően 3-4 perc alatt készre pároljuk a húst fedő alatt.
Amikor a hús elkészült, kivesszük a serpenyőből, a keményítőt elkeverjük a maradék vízzel, besűrítjük vele a mártást, majd beledobjuk a vajat is. Amikor az felolvadt, a húst a mártással és tetszőleges körettel tálaljuk. Én most krokettet sütöttem hozzá, és megszórtam egy kis finomra vágott snidlinggel.

Elkészítési idő: 30 perc
A fokhagymás sertésszűz tökéletes hétköznapi vacsorára, de akár vendégvárónak is – egyszerű, omlós és brutál finom! Krokett helyett tálalhatod pergős főtt rizzsel, selymes krumplipürével vagy akár grillezett zöldségekkel is.
Még több recept sertésszűzből:
Pármai sonkába tekert sertésszűz kéksajtos mártással
Baconmorzsába forgatott sertésszűz lencsefalafellel és fetakrémmel
Ha tetszett a fokhagymás szűzérme receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!