Hozzávalók
A körethez
- 6 szál paszternák (150 g/szál)
- 3 db körte
- só, bors
- 1 csipet chilipehely
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk méz
- 2 marék dió
A húshoz
- 1 db sertésszűz (kb. 600 g/db)
- só, bors
- 1 szál rozmaring
- 8 nagy szelet pármai vagy serrano sonka
- 1 ek étolaj
A mártáshoz
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- bors
- 100 ml fehérbor
- 1 ek finomliszt
- 300 ml víz
- 200 ml habtejszín
- 50 g kéksajt
- ½ tk magos mustár
- ½ tk dijon mustár
- ½ csokor petrezselyem
- 50 g vaj
Pármai sonkába tekert sertésszűz kéksajtos mártással
Hozzávalók
A körethez
- 6 szál paszternák (150 g/szál)
- 3 db körte
- só, bors
- 1 csipet chilipehely
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk méz
- 2 marék dió
A húshoz
- 1 db sertésszűz (kb. 600 g/db)
- só, bors
- 1 szál rozmaring
- 8 nagy szelet pármai vagy serrano sonka
- 1 ek étolaj
A mártáshoz
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- bors
- 100 ml fehérbor
- 1 ek finomliszt
- 300 ml víz
- 200 ml habtejszín
- 50 g kéksajt
- ½ tk magos mustár
- ½ tk dijon mustár
- ½ csokor petrezselyem
- 50 g vaj
A pármai sonkába tekert sertésszűz elkészítéséhez először a paszternákot mérettől függően hosszában 4-6 felé vágjuk és sós, forrásban lévő vízben 5-10 percig főzzük. A körtéket negyedeljük és kiszedjük a magházukat. A paszternákkal együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a gyümölcsöt. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk chilipehellyel. Meglocsoljuk olívaolajjal és mézzel, összeforgatjuk és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5 percben rátesszük a diót is, és így fejezzük be a sütést.
A húst enyhén sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk aprított rozmaringba, majd beletekerjük a szorosan egymás mellé helyezett sonkaszeletekbe. Forró serpenyőben pirosra pirítjuk az olajon a sonkába tekert szüzet. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és mikor már 10 perce bent van a paszternák és a körte a sütőben, mellé tesszük a húst is.
A sertésszűz mártása
A mártáshoz ugyanazt a serpenyőt használjuk, amiben a húst pirítottuk. A finomra vágott hagymát elkezdjük pirítani 1 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, borsozzuk és felöntjük a fehérborral, amit teljesen visszaredukálunk. Rádobjuk a lisztet, átpirítjuk, majd felöntjük a vízzel és felforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a kéksajtot. Ismét felforraljuk, és belekeverjük a kétféle mustárt, az aprított petrezselymet és a vajat is.
Jöhet a tálalás: a sült körtés-paszternákos köretet tányérba szedjük, mellé kanalazunk egy adag mártást és rátesszük a felszeletelt húst is.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 25 perc
Ha tetszett a sertésszűz receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!