Az egyben sült csirke mutatós és nagyon finom fogás, amivel egy nagyobb család is simán jóllakhat. Az elkészítését azzal kezdjük, hogy a csirkét besózzuk, megszórjuk borssal és vastagon bekenjük annyi puha vajjal, amennyit felvesz – kb. 10 dkg egy közepes csirkéhez. Újra sózzuk, borsozzuk, a belsejébe egy gerezdekre vágott citromot, egy egész fej fokhagymát és kb. 1 tk nagy szemű tengeri sót teszünk.
Egész csirke sütése:
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük mellével fölfelé, majd átfordítjuk a csirkét az oldalára. Így is 20 percig sütjük, majd ismét fordítunk rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra, 20 perc elteltével végül megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítjuk és hagyjuk 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz az egyben sült csirke. A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni.
Köret az egészben sült csirke mellé:
A salátaöntethez a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk.
A krumplit megmossuk, lecsepegtetjük és hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, meglocsoljuk olajjal, és rádobjuk a rozmaringot. 35-40 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.
A ceruzababot forrásban lévő sós vízben pár perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a sült krumplival és a salátaöntettel. Így készül a tökéletes egyben sült csirke és a legtutibb körete. ;)
A sült egész csirke igazi lakoma, amivel egy kisebb társaság gyomorkorgását sem kihívás csillapítani. Ha te is előszeretettel készíted, ezek a sült csirke receptek is jól jöhetnek még:
Kávés egészben sült csirke kéksajtos mártogatóssal