Hirdetés
Green Kitchen

Egészben sült gyöngytyúk

Hozzávalók

4
főre
+
3 szál répa
4 db krumpli
3 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
6 - 7 db zsályalevél
100 g libazsír
só, bors
1 db gyöngytyúk (kb. 1,5 kg)
200 ml fehérbor
200 ml tej
1 ek keményítő
1 kis csokor petrezselyem
1 csipet szerecsendió
50 g vaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Egészben sült gyöngytyúk

A gyöngytyúk íze kicsit olyan, mintha a fácánt és a tyúkot kereszteznénk, így lassan sütve omlós, aromás, vadhús ízjegyeket hordoz - ha egy egész pulykát túl nagynak találtok, de különleges ünnepi menüre vágytok, ezt mindenképp próbáljátok ki!
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
3 szál répa
4 db krumpli
3 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
6 - 7 db zsályalevél
100 g libazsír
só, bors
1 db gyöngytyúk (kb. 1,5 kg)
200 ml fehérbor
200 ml tej
1 ek keményítő
1 kis csokor petrezselyem
1 csipet szerecsendió
50 g vaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A répákat 4-5 centis darabokra vágjuk, a krumplikat, a hagymákat és a fokhagymákat felcikkezzük, 2-3 db zsályalevelet finomra vágunk, és az egészet egy kanálnyi libazsírral, sóval, borssal egy tepsi aljára halmozzuk. 

A gyöngytyúkot kitokozzuk, azaz a bent maradt nagyobb pihéket kitépkedjük, aztán, ha kell, lepörzsöljük róla a benne maradt kisebb tollszárakat. Ezután alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd bekenjük egy kanálnyi zsírral, és a zöldségágy tetejére fektetjük a hátával lefelé. A belsejét besózzuk, beletesszük a maradék zsályaleveleket és a maradék zsírt, a fehérbort pedig a tepsi aljára töltjük. Ezután egy sütőpapírt fektetünk a madárkára, hogy az alufólia ne tapadjon a bőréhez, és alufóliával lefedve 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 2-2,5 órára.

egészben sült gyöngytyúk
Egészben sült zsályás gyöngytyúk

Ezután a visszamaradt szaftot leöntjük róla, és a zöldségeket is kiszedjük a tepsiből, a gyöngytyúkot pedig visszatesszük felfordítva, azaz a hátával felfelé 200 fokra melegített sütőbe 20-25 percre, hogy ropogósra süljön a bőre.

A visszamaradt szaftot felforraljuk, hozzáadjuk a tejjel elkevert keményítőt, majd friss petrezselyemmel és szerecsendióval ízesítjük. Ez lesz a mártás a sült mellé.

A zöldségeket forró serpenyőben, a vajon szépen körbepirítjuk. Dönthetünk úgy is, hogy a tepsiben a tyúkkal sütjük készre, azonban ez idő alatt puhábbra sülnek a zöldségek, így csak akkor válasszuk ezt a megoldást, ha ezt szeretnénk végeredményül.

Ha tetszett az egészben sült gyöngytyúk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Gyöngytyúkleves

Újházi-tyúkhúsleves

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások