Pörköltek

Pusztapörköltmarhacombból

Pusztapörkölt marhacombból

Hozzávalók
700 g
marhacomb felkockázva
80 g
sertészsír
3 fej
vöröshagyma
1 db
paprika
1 tk
őrölt kömény
1.5 l
víz
1 db
paradicsom
4 gerezd
fokhagyma
2 ek
pirospaprika
750 g
burgonya
1 db
hegyes erős paprika
A tálaláshoz
kenyér ízlés szerint

Elkészítés

A marhacombot, ha kell megtisztítjuk, majd felkockázzuk. A sertészsírt egy közepesen nagy lábasban felhevítjük, beleszórjuk a kockákra vágott marhahúst, és erősen körbepirítjuk, majd félretesszük egy tányérra vagy tálba.

A hagymát finomra, a paprikát apró kockákra vágjuk, és mindkettőt beleszórjuk a visszamaradt ízes, forró zsírba. Megszórjuk köménnyel, lepirítjuk, majd felöntjük egy adag vízzel, kb. 200 ml-rel. 

A paradicsomot szintén apróra vágjuk, és amikor elfőtt a víz, a hagymára rakjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük újabb 200 ml vízzel, amit újra visszaforralunk. Ezt megismételjük még egyszer, majd beleszórjuk a lepirított húst is, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk, és elkezdjük lassú tűzön főzni – ez esetünkben nagyjából 2 órán át tartott.

Amíg fő a hús, a krumplit megtisztítjuk, felcikkezzük, és a maradék vízbe tesszük. Amikor a hús már nagyjából megpuhult, beletesszük a krumplit, a vízzel együtt – amitől kicsit híg, de kellően szaftos lesz –, és kb. 20 perc alatt készre főzzük. Megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítünk sóval.

A vége előtt ízlés szerint érdemes néhány karika hegyes erős paprikát is belefőzni, hogy kellően pikáns legyen. Kenyérrel és paprikával tálaljuk.

Pusztapörkölt
Pusztapörkölt

 

www.streetkitchen.hu

Gyerekkoromban sokat bográcsoztunk, de ezt az ételt sajnos csak ritkán készítettük el. Persze ez az adag pont ideális egy átlag család számára a konyhában, így ha bográcsban látnátok hozzá, hívjatok át pár barátot, és duplázzátok meg a mennyiséget!

Hozzávalók

5 - 6 főre
700 g
marhacomb felkockázva
80 g
sertészsír
3 fej
vöröshagyma
1 db
paprika
1 tk
őrölt kömény
1.5 l
víz
1 db
paradicsom
4 gerezd
fokhagyma
2 ek
pirospaprika
750 g
burgonya
1 db
hegyes erős paprika
A tálaláshoz
kenyér ízlés szerint

A marhacombot, ha kell megtisztítjuk, majd felkockázzuk. A sertészsírt egy közepesen nagy lábasban felhevítjük, beleszórjuk a kockákra vágott marhahúst, és erősen körbepirítjuk, majd félretesszük egy tányérra vagy tálba.

A hagymát finomra, a paprikát apró kockákra vágjuk, és mindkettőt beleszórjuk a visszamaradt ízes, forró zsírba. Megszórjuk köménnyel, lepirítjuk, majd felöntjük egy adag vízzel, kb. 200 ml-rel. 

A paradicsomot szintén apróra vágjuk, és amikor elfőtt a víz, a hagymára rakjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük újabb 200 ml vízzel, amit újra visszaforralunk. Ezt megismételjük még egyszer, majd beleszórjuk a lepirított húst is, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk, és elkezdjük lassú tűzön főzni – ez esetünkben nagyjából 2 órán át tartott.

Amíg fő a hús, a krumplit megtisztítjuk, felcikkezzük, és a maradék vízbe tesszük. Amikor a hús már nagyjából megpuhult, beletesszük a krumplit, a vízzel együtt – amitől kicsit híg, de kellően szaftos lesz –, és kb. 20 perc alatt készre főzzük. Megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítünk sóval.

A vége előtt ízlés szerint érdemes néhány karika hegyes erős paprikát is belefőzni, hogy kellően pikáns legyen. Kenyérrel és paprikával tálaljuk.

Pusztapörkölt
Pusztapörkölt

 

Ha tetszett a Pusztapörkölt marhacombból receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept