Húsételek

Sertésrilettetormásalmával

Sertésrilette tormás almával

Hozzávalók
A rilette-hez
300 g
maradék konfitált tarja
3 ek
konfitálózsír
(ha olajjal konfitáltatok, akkor sima sertészsír)
2 ek
mustár
bors
só ízlés szerint
(szerintünk nem szükséges)
0.5 csokor
petrezselyem
A tormás almához
2 db
alma
(300 g)
1 ek
konfitálózsír vagy olaj
150 ml
fehérbor
1 ek
mustár
3 ek
ecetes torma
1 ek
méz

Elkészítés

A rilette-hez a maradék húst összetépkedjük, elkeverjük a zsiradékkal, és mustárral, valamint borssal ízesítjük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és a keverékhez adjuk. Ha pikánsabb eredményt szeretnénk, itt belereszelhetjük egy lime vagy citrom héját.

A lágy keveréket sütő- vagy zsírpapírra kanalazzuk, ezzel együtt áthelyezzük egy kb. 30 x 40 cm-es frissentartó fóliára, majd szorosan feltekerjük, hogy egy szép rúd formában dermedjen ki. Ez a mozzanat teljességgel elhagyható, ha egy tálba kanalazzuk, és kicsit lenyomkodjuk, az is tökéletes. Ezután 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék megdermedjen.

A tormás almához az almákat megtisztítjuk, majd kisebb, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy kisebb lábasban elkezdjük lepirítani a konfitálózsíron. Amikor szép színt kapott, felöntjük a borral, puhára pároljuk, majd összetörjük egy villával, belekeverjük a mustárt, a tormát és a mézet, és hűtőbe tesszük. Friss pirítóssal tálaljuk.

rilette tormás almával
Sertésrilette tormás almával

elkészítési idő: 15 perc

dermesztés: 120-180 perc

összesen kb. 180 perc

Ezek is érdekelhetnek:

Konfitálás - mi az, és hogy csináld?

Borjúmájpástétom házilag

www.streetkitchen.hu

A rilette egy saját vagy hozzáadott zsiradékban hosszan hőkezelt húsból készült pástétom, amiben a zsiradék is a keverékbe – illetve hagyományosan a tetejére – kerül, ezzel elzárva a levegő és a baktériumok útját, meghosszabbítva az eltarthatóságot. Ennyit a tudományról. Ha véletlenül túl sok tarját konfitáltatok a hétvégi menühöz, itt egy remek tipp a maradék hasznosítására.

Hozzávalók

4 főre
A rilette-hez
300 g
maradék konfitált tarja
3 ek
konfitálózsír
(ha olajjal konfitáltatok, akkor sima sertészsír)
2 ek
mustár
bors
só ízlés szerint
(szerintünk nem szükséges)
0.5 csokor
petrezselyem
A tormás almához
2 db
alma
(300 g)
1 ek
konfitálózsír vagy olaj
150 ml
fehérbor
1 ek
mustár
3 ek
ecetes torma
1 ek
méz

A rilette-hez a maradék húst összetépkedjük, elkeverjük a zsiradékkal, és mustárral, valamint borssal ízesítjük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és a keverékhez adjuk. Ha pikánsabb eredményt szeretnénk, itt belereszelhetjük egy lime vagy citrom héját.

A lágy keveréket sütő- vagy zsírpapírra kanalazzuk, ezzel együtt áthelyezzük egy kb. 30 x 40 cm-es frissentartó fóliára, majd szorosan feltekerjük, hogy egy szép rúd formában dermedjen ki. Ez a mozzanat teljességgel elhagyható, ha egy tálba kanalazzuk, és kicsit lenyomkodjuk, az is tökéletes. Ezután 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék megdermedjen.

A tormás almához az almákat megtisztítjuk, majd kisebb, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy kisebb lábasban elkezdjük lepirítani a konfitálózsíron. Amikor szép színt kapott, felöntjük a borral, puhára pároljuk, majd összetörjük egy villával, belekeverjük a mustárt, a tormát és a mézet, és hűtőbe tesszük. Friss pirítóssal tálaljuk.

rilette tormás almával
Sertésrilette tormás almával

elkészítési idő: 15 perc

dermesztés: 120-180 perc

összesen kb. 180 perc

Ezek is érdekelhetnek:

Konfitálás - mi az, és hogy csináld?

Borjúmájpástétom házilag

Ha tetszett a Sertésrilette tormás almával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept