Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással

Hozzávalók

4
főre
+

A májpástétomhoz

50 g sertészsír
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
só, bors
1 csipet cukor
50 ml fehérbor
1 csipet kakukkfű
1 csipet rozmaring
1 kis csokor petrezselyem
300 g borjúmáj
2 db zselatinlap
100 ml habtejszín
100 g vaj
2 - 3 db jégkocka

A tökmagos gribiche-hez

2 db főtt kemény tojás
60 g csemegeuborka
2 tk kapribogyó
2 fej mogyoróhagyma vagy 1 fej hagyma
1 db tojássárgája
1 tk mustár
2 tk fehérborecet
60 ml tökmagolaj
100 ml olaj
2 tk méz
só, bors
20 g tökmag
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással

Ha te sem érted, mi az a sok adalékanyag a borjúmájas csomagolását olvasva, csak biztatni tudunk, hogy készíts házi változatot. Ezenfelül a máj értékes forrása vitaminoknak, és a mellé készült tökmagos mártás szintén maga az egészség.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A májpástétomhoz

50 g sertészsír
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
só, bors
1 csipet cukor
50 ml fehérbor
1 csipet kakukkfű
1 csipet rozmaring
1 kis csokor petrezselyem
300 g borjúmáj
2 db zselatinlap
100 ml habtejszín
100 g vaj
2 - 3 db jégkocka

A tökmagos gribiche-hez

2 db főtt kemény tojás
60 g csemegeuborka
2 tk kapribogyó
2 fej mogyoróhagyma vagy 1 fej hagyma
1 db tojássárgája
1 tk mustár
2 tk fehérborecet
60 ml tökmagolaj
100 ml olaj
2 tk méz
só, bors
20 g tökmag
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A gribiche mártás elkészítéséhez a tojásokat sós, forrásban lévő vízben 10 perc alatt keményre főzzük, majd lehűtjük, megpucoljuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük. A csemegeuborkát ugyanígy lereszeljük, a kapribogyót és a hagymát finomra vágjuk és a tojáshoz keverjük.

A tojássárgáját összekeverjük a mustárral és az ecettel, majd az olajokat folyamatos kevergetés közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk. Így készítjük el a házimajonéz-alapot, amibe belekeverjük a többi összetevőt, majd a tökmagot is a ropogósság miatt. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, de maximum egy napot, hiszen nyers tojássárgáját használtunk.

A pástétom elkészítéséhez a hagymákat megfuttatjuk a zsíron, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a fehérborral, és beleszórjuk a fűszereket. Felforraljuk, majd beletesszük a csíkozott borjúmájat, és alacsonyabb fokozatú főzésre kapcsolunk, így kb. negyedóra alatt, fedő alatt készre pároljuk a májat. 

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd a tejszínnel felforraljuk, amit összekeverünk a májjal,  és a vajjal turmixgépbe tesszük. A jégkockát akkor adjuk hozzá, amikor már tökéletes az állag, és nem darabos a krém, mert ettől enyhén felhabzik, és ha így tesszük a hűtőbe, könnyedebb állagú krémet kapunk.

Hűtőbe tesszük kidermedni lehetőleg egy éjszakára, de legalább 3-4 órára. Fogyasztáshoz kenyeret pirítunk, rákenjük a pástétomot, és a gribiche-ből is teszünk rá.

borjúmájpástétom
Borjúmájpástétom

Ha tetszett a borjúmájpástétom receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások