Hozzávalók
A májpástétomhoz
- 50 g sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- só, bors
- 1 csipet cukor
- 50 ml fehérbor
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet rozmaring
- 1 kis csokor petrezselyem
- 300 g borjúmáj
- 2 db zselatinlap
- 100 ml habtejszín
- 100 g vaj
- 2 - 3 db jégkocka
A tökmagos gribiche-hez
- 2 db főtt kemény tojás
- 60 g csemegeuborka
- 2 tk kapribogyó
- 2 fej mogyoróhagyma vagy 1 fej hagyma
- 1 db tojássárgája
- 1 tk mustár
- 2 tk fehérborecet
- 60 ml tökmagolaj
- 100 ml olaj
- 2 tk méz
- só, bors
- 20 g tökmag
Hozzávalók
A májpástétomhoz
- 50 g sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- só, bors
- 1 csipet cukor
- 50 ml fehérbor
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet rozmaring
- 1 kis csokor petrezselyem
- 300 g borjúmáj
- 2 db zselatinlap
- 100 ml habtejszín
- 100 g vaj
- 2 - 3 db jégkocka
A tökmagos gribiche-hez
- 2 db főtt kemény tojás
- 60 g csemegeuborka
- 2 tk kapribogyó
- 2 fej mogyoróhagyma vagy 1 fej hagyma
- 1 db tojássárgája
- 1 tk mustár
- 2 tk fehérborecet
- 60 ml tökmagolaj
- 100 ml olaj
- 2 tk méz
- só, bors
- 20 g tökmag
A gribiche mártás elkészítéséhez a tojásokat sós, forrásban lévő vízben 10 perc alatt keményre főzzük, majd lehűtjük, megpucoljuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük. A csemegeuborkát ugyanígy lereszeljük, a kapribogyót és a hagymát finomra vágjuk és a tojáshoz keverjük.
A tojássárgáját összekeverjük a mustárral és az ecettel, majd az olajokat folyamatos kevergetés közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk. Így készítjük el a házimajonéz-alapot, amibe belekeverjük a többi összetevőt, majd a tökmagot is a ropogósság miatt. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, de maximum egy napot, hiszen nyers tojássárgáját használtunk.
A pástétom elkészítéséhez a hagymákat megfuttatjuk a zsíron, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a fehérborral, és beleszórjuk a fűszereket. Felforraljuk, majd beletesszük a csíkozott borjúmájat, és alacsonyabb fokozatú főzésre kapcsolunk, így kb. negyedóra alatt, fedő alatt készre pároljuk a májat.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd a tejszínnel felforraljuk, amit összekeverünk a májjal, és a vajjal turmixgépbe tesszük. A jégkockát akkor adjuk hozzá, amikor már tökéletes az állag, és nem darabos a krém, mert ettől enyhén felhabzik, és ha így tesszük a hűtőbe, könnyedebb állagú krémet kapunk.
Hűtőbe tesszük kidermedni lehetőleg egy éjszakára, de legalább 3-4 órára. Fogyasztáshoz kenyeret pirítunk, rákenjük a pástétomot, és a gribiche-ből is teszünk rá.
Ha tetszett a borjúmájpástétom receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!