Konfitálás - Mi az, és hogy csináld?

Hirdetés

Konfitálás - Mi az, és hogy csináld?

Hirdetés
A konfitálás szót a francia nyelvből vettük át, gyakorlatilag zsírban eltevést, egyfajta tartósítást jelentett. Nagyanyáink idejében mindennapos tevékenység volt, hiszen hűtőszekrény hiányában így vagy füstöléssel tartósítottak, azonban mivel idő- és anyagigényes eljárás, kikopott a mindennapok rutinjából.
Hirdetés

A konfitálás előnye az, hogy a szárazabban elkészülő vagy tartósításra önmagában alkalmatlan húsféléknél is jól alkalmazható. A zsír ugyanis elzárja az alapanyagot az oxigéntől, így a benne található aerob baktériumok nem tudnak elszaporodni, és az érési folyamatok is leállnak. Másfelől, a szárazabb, kevésbé élvezetes rostozatot is átitatja zsiradékkal, ami sokat emel az élvezeti értékén. Ráadásul a konfitált húsok hidegen és melegen fogyasztva is ízletesek. Franciaországban a rágósabb, izmosabb, szárazabb húsoknál kezdték alkalmazni, mint a liba- vagy kacsacomb, illetve a nyúlnál, amit kihívás jól elkészíteni.

Mivel ez egy hosszan tartó folyamat, olyan olajat vagy zsírt kell választani, aminek nem árt a lassú hőkezelés. Ami alkalmas frittírozásra, alkalmas erre is, így ha nem akarunk sertés- vagy kacsazsírt használni, nyugodtan váltsuk fel napraforgó- vagy repceolajjal.

Különböző húsok konfitálása

Ha például egy rúd tarját konfitálunk, ízesítés gyanánt 3-4 db babérlevelet, 1-2 ág kakukkfüvet, 1 teáskanálnyi egész borsot, 5-6 gerezd fokhagymát és sót teszünk mellé. A sót leszámítva, ezek az illóanyagok zsíros közegben nagyon jól érvényesülnek, így miközben hőkezeljük, egyszerre ízesítjük is. 75-90 fokon nagyjából 4,5-5 óra alatt készül el így a tarja, és ha nem fogyasztjuk el azonnal, érdemes ebben a zsiradékban tárolni. Ennek az az oka, hogy a lehűlés alatt megnövekszik az alapanyagok abszorpciós képessége, így magukba szívják a konfitáló zsír valamennyi összetevőjét, igaz ez a főzőlére is (lásd húsleves).

A tartósítási eljárás hagyományain alapszik a rilette is. Ha marad a tarjából, érdemes a húst szálaira széttépkedni, és egy kicsit dúsítani a konfitáló zsiradékkal, majd ráízesíteni, és már kész is az elegáns bisztrófogás.

Kacsacomb konfitálásakor nyugodtan használhatjátok az előbb leírt fűszereket, de bátran próbálkozhattok rozmaringgal, tárkonnyal, zsályával és borókabogyóval is. Az elkészítési idő a konfitálásra szánt húsrész vagy zöldség vastagságától függ, ugyanis amíg a tarjának kell 4 óra, a kacsacombnak elég lehet 2,5-3 óra is. 

konfitálás
Konfitált kacsacomb áfonyás-vörösboros chutney-val és sült paszternákkal

Recept: Konfitált kacsacomb áfonyás-vörösboros chutney-val és sült paszternákkal

A konfitált húsok tálalása

Ha elegáns, éttermi élményt szeretnétek, a langyosra hűlt húst érdemes szorosan feltekerni frissentartó fóliával, és úgy lehűteni. Az így kapott szeletek szaftosabbak, és szép kör alakúak is lesznek, ezen felül egy száraz, forró serpenyőben szépen lepiríthatóak. Így egyszerre lesznek kívül ropogósak, belül omlósak. Hasonlóan szép megoldás, ha egy tepsibe teszitek, és lesúlyozzátok.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?