A sonkás rakott karfiol elkészítéséhez egy kisebb lábosban megpirítjuk a rizst az olajon, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és alacsony lángon, fedő alatt megpároljuk.
Ezután összerakjuk a ragunkat, amihez egy fazékban lepirítjuk az olajon a szeletekre vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a kicsit összeaprított karfiolt, és átpirítjuk a hagymákkal. Mehet hozzá a paradicsomkonzerv, a fűszerek és a 0,5 cm-es kockára vágott sonka. Sózzuk, és az egészet jól összefőzzük.
Amíg rotyog a ragu, elkészítjük a besamelt is. Egy kis lábosban habzásig melegítjük a vajat, beleöntjük a lisztet és világosbarnára pirítjuk, majd mehet hozzá a tej és a só. Habverővel csomómentesre keverjük és jól kiforraljuk. Ezek után már rétegezhetjük is a rakottunkat.
Egy magasabb peremű, kb. 20 x 30 cm-es hőálló tál alján elterítjük a rizst. Következő rétegként ráborítjuk a paradicsomos ragut. Erre mehetnek a karfiolrózsák, amit leöntünk a besamel mártással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütés végeztével pihentetjük még kb. 15 percet, hogy könnyebben tudjuk szeletelni. Tányérra szedjük, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és már lapátolhatjuk is befelé.

- Elkészítési idő: 60 perc
- Sütési idő: 30 perc
- Pihentetés: 15 perc