Húsételek

Töltöttszőlőlevél

Töltött szőlőlevél

Hozzávalók
Az összeállításhoz
30 db
konzerv szőlőlevél
1 db
burgonya
1 db
paradicsom
(90 g/db)
A töltelékhez
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
200 g
darált bárányhús
150 g
rizs
1 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
menta
só, bors
1 tk
római kömény
25 ml
olívaolaj
A főzőléhez
1 l
víz
1 db
citrom leve
25 ml
olívaolaj
só, bors
1 tk
római kömény

Elkészítés

Egy mély tálba helyezzük a konzerv szőlőlevelet és leöntjük bő, forró vízzel, majd 15 percig áztatjuk. Közben a töltelékhez a vöröshagymát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, az apróra vágott petrezselymet és mentát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a római köményt és az olívaolajat is, majd alaposan összekeverjük.

A burgonyát és a paradicsomot fél cm-es karikákra vágjuk, és kibéleljük vele az edény alját, amibe a töltött szőlőlevél kerül majd. Leöntjük a vizet a szőlőlevélről és leöblítjük, aztán elkezdjük megtölteni őket úgy, hogy az erezett oldala nézzen felfelé. Kevés tölteléket pakolunk a levelekbe, az alját és kétoldalt behajtjuk és szivar alakúra tekerjük, majd szorosan körberakjuk a töltött szőlőleveleket az edényben. Ügyeljünk rá, hogy hajtással lefelé kerüljenek bele, nehogy szétessenek. Ezután egy kistányérral lefedjük a szőlőleveleket, így fogjuk majd felönteni a folyadékkal.

Töltött szőlőlevél
Töltött szőlőlevél (Fotó: Street Kitchen)

Végül egy tálban összekeverjük a vizet, a citrom levét, az olívaolajat, sózzuk és borsozzuk, beleszórjuk a római köményt, aztán ráöntjük a lefedett szőlőlevelekre. Magas lángon felforraljuk, aztán levesszük a legkisebb fokozatra, és hagyjuk nagyon lassan főni kb. 45 percig. Ha letelt az idő, mielőtt levennénk a kistányért, először óvatosan leöntjük róla a folyadékot, aztán kivesszük a tányért, és a főzőedény tetejére teszünk egy nagyobb tányért, majd egy hirtelen mozdulattal ráfordítjuk a lábas tartalmát, és kezdődhet a lakoma.

  • Elkészítési idő: 2 óra

Szétnéznél még a töltött receptek között?

Baconbe tekert töltött csirkemell párolt zöldbabbal

Gombás vega töltött padlizsán

Töltött burgonya

www.streetkitchen.hu

Sokan a mai napig meglepődnek, ha a szőlőlevél mint ehető hozzávaló szerepel a receptben. Pedig higyjétek el, ezzel a darált húsos töltelékkel baromi jó kaja! Tipikusan olyan finomság, amit ha kiteszel az asztalra csendben elfogy pár perc alatt. Csak a hömmögés marad utána!

Hozzávalók

6 főre
Az összeállításhoz
30 db
konzerv szőlőlevél
1 db
burgonya
1 db
paradicsom
(90 g/db)
A töltelékhez
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
200 g
darált bárányhús
150 g
rizs
1 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
menta
só, bors
1 tk
római kömény
25 ml
olívaolaj
A főzőléhez
1 l
víz
1 db
citrom leve
25 ml
olívaolaj
só, bors
1 tk
római kömény

Egy mély tálba helyezzük a konzerv szőlőlevelet és leöntjük bő, forró vízzel, majd 15 percig áztatjuk. Közben a töltelékhez a vöröshagymát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, az apróra vágott petrezselymet és mentát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a római köményt és az olívaolajat is, majd alaposan összekeverjük.

A burgonyát és a paradicsomot fél cm-es karikákra vágjuk, és kibéleljük vele az edény alját, amibe a töltött szőlőlevél kerül majd. Leöntjük a vizet a szőlőlevélről és leöblítjük, aztán elkezdjük megtölteni őket úgy, hogy az erezett oldala nézzen felfelé. Kevés tölteléket pakolunk a levelekbe, az alját és kétoldalt behajtjuk és szivar alakúra tekerjük, majd szorosan körberakjuk a töltött szőlőleveleket az edényben. Ügyeljünk rá, hogy hajtással lefelé kerüljenek bele, nehogy szétessenek. Ezután egy kistányérral lefedjük a szőlőleveleket, így fogjuk majd felönteni a folyadékkal.

Töltött szőlőlevél
Töltött szőlőlevél (Fotó: Street Kitchen)

Végül egy tálban összekeverjük a vizet, a citrom levét, az olívaolajat, sózzuk és borsozzuk, beleszórjuk a római köményt, aztán ráöntjük a lefedett szőlőlevelekre. Magas lángon felforraljuk, aztán levesszük a legkisebb fokozatra, és hagyjuk nagyon lassan főni kb. 45 percig. Ha letelt az idő, mielőtt levennénk a kistányért, először óvatosan leöntjük róla a folyadékot, aztán kivesszük a tányért, és a főzőedény tetejére teszünk egy nagyobb tányért, majd egy hirtelen mozdulattal ráfordítjuk a lábas tartalmát, és kezdődhet a lakoma.

  • Elkészítési idő: 2 óra

Szétnéznél még a töltött receptek között?

Baconbe tekert töltött csirkemell párolt zöldbabbal

Gombás vega töltött padlizsán

Töltött burgonya

Ha tetszett a Töltött szőlőlevél receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept