Édesburgonya-püré
Az édesburgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és a fokhagymával és a kakukkfűvel feltesszük főni. Ha megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet, kiszedjük a kakukkfüvet, és a fokhagymával együtt, egy botmixer segítségével leturmixoljuk. Beleteszünk 30 gramm vajat, sózzuk, borsozzuk.
Sült zöldségköret
A céklát 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor kisebb darabokra vágva meg is főzhetjük, csak így más állagot és színt kapunk.
A répát mindig 90 fokot forgatva, srégen felvágjuk – mintha ki akarnánk hegyezni –, majd lobogó vízben előfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük meg teljesen, maradjon kissé ropogós. A paprikát, a zellert és az időközben megsült céklát is feldaraboljuk, majd egy serpenyőt felhevítünk egy kis olajjal és kb. 30 gramm vajjal, és beledobjuk a zöldségeket. Melléteszünk egy ág kakukkfüvet, és megpirítjuk a zöldségeket. Közben sózzuk, borsozzuk.
Sertésszűz sütése
A húst lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőt jól felforrósítunk, majd beleöntjük az olajat, és a hús minden oldalát kérgesítjük, kicsit megkapatjuk. Ha szép kérget kapott a hús, kivesszük a serpenyőből, és pihentetjük 5 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. Ha letelt az idő, kivesszük a húst a tepsiből, és újra pihentetjük 5 percet. A maradék vajat felhevítjük a serpenyőben, dobunk mellé 1-2 ág kakukkfüvet, egy gerezd fokhagymát és ebben az aromatizált vajban sütjük még 1-2 percet a húst, folyamatosan locsolgatva azt. Végül bekenjük a húst a mustárral, majd beleforgatjuk a felaprított zöldfűszerekbe.
A kész sertésszüzet tetszőleges méretre vágjuk, majd a pürével és a zöldségekkel tálaljuk.
