Húsvéti főételek

Zsolti-féleklasszikushúsvétihidegtál

Zsolti-féle klasszikus húsvéti hidegtál

Hozzávalók
50 g
vaj
70 g
vaj
só, bors
A sárkánytojáshoz
1 kg
cékla
2 ek
10%-os ételecet
1 ek
kristálycukor
8 db
tojás
A tojáskrémhez
8 db
tojássárgája
(a sárkánytojásokból)
1 ek
mustár
10 szál
snidling
1 ek
torma
8 db
savanyú uborka
3 ek
savanyúuborka-lé
2 ek
majonéz
1 ek
tejföl
A fasírtgolyókhoz
0.5 db
zsemle
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
500 g
darált sertéshús
1 db
tojás
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
1 mk
őrölt kömény
2 tk
őrölt fűszerpaprika
100 g
panírmorzsa
bő olaj a sütéshez
A töltött kalácshoz
350 g
finomliszt
1 csipet
1 db
tojás + 1 db a kenéshez
200 ml
tej
5 g
instant élesztő
1 tk
kristálycukor
A töltelékhez
500 g
főtt sonka
6 db
tojás
2 ek
torma
A céklasalátához
800 g
főtt cékla
175 g
majonéz
175 g
tejföl
1 ek
mustár
2 ek
porcukor
1 tk
citromlé
A tálaláshoz
6 levél
fodros saláta
1 csokor
hónapos retek
10 szem
koktélparadicsom
2 szál
újhagyma

Elkészítés

Sárkánytojás:

A sárkánytojáshoz a céklát megpucoljuk, és annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főzni. Amikor forr, beletesszük a vízbe az ecetet és a cukrot. Addig főzzük, amíg meg nem puhul – ez akár 1-1,5 óra is lehet.

Míg fő a cékla, bő, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, majd lehűtjük. Ha lehűltek, megtörjük a héjukat, mintha meg szeretnénk őket pucolni, de még nem szedjük le. 

Mikor a cékla megpuhult, kivesszük a vízből és hagyjuk kihűlni. A főzővizébe tesszük a megtördelt tojásokat, és minimum 5 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A repedések mentén a cékla szépen megszínezi majd a tojásfehérjét. 

Tojáskrém:

A tojáskrémhez a tojások sárgáját egy keverőtálba tesszük és megsózzuk, majd egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a mustárt, a finomra vágott snidlinget, a tormát, a finomra vágott uborkát, az uborka levét, a majonézt és a tejfölt is, majd az egészet alaposan összekeverjük. Egy kiskanál segítségével visszatöltjük a tojásokba, majd összeillesztjük a tojásokat.

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Céklafőzés: 1-1,5 óra
  • Pihentetés: min. 5 óra

Fasírtgolyó:

A fasírtgolyókhoz a zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A hagymát apró kockára vágjuk és az étolajon, közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. A darált húshoz adjuk a tojást, a vörös- és fokhagymát, a kinyomkodott, finomra vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük köménnyel és fűszerpaprikával. 

Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 30 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, amiket megforgatunk a morzsában. Kb. 170 fokra melegítjük az olajat, és 3-4 perc alatt készre sütjük benne a fasírtgolyókat, amiket aztán egy konyhai papírtörlőre szedünk.

  • Elkészítési idő: 30 perc

Töltött kalács:

A töltött kalácshoz a lisztet egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a langyos tejet, ebbe öntjük az élesztőt, a cukrot és beledobjuk a tálba a szoba-hőmérsékletű vajat is, majd egy dagasztógép segítségével 10 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Fóliával lefedjük és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A korábban megfőtt sonkát apró darabokra tépkedjük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a megfőtt, megpucolt keménytojásokat, ízesítjük tormával, és ha nem elég sós, akkor sózzuk is. Az egészet összekeverjük és félretesszük. 

A kalács tésztáját enyhén lisztezett felületen 3 egyenlő részre osztjuk. Egyesével hosszú, ovális alakúra nyújtjuk őket. Én kb. 15 centi széles és 45 centi hosszúra nyújtottam. A tölteléket 3 egyenlő részre osztjuk és eloszlatjuk a tészták közepén egy henger formában, majd a tészta egyik oldalát ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Ha megvan a 3 „kígyó”, akkor azokat hármas fonásban összefonjuk. Az így kapott kalácsot egy őzgerincformába tesszük, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Időnként azért lessünk rá a kalácsra, és ha szükséges, fordítsunk rajta egyet. Szeletelés előtt várjuk meg, míg kihűl, így nem fog idő előtt kiszáradni.   

  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Kelesztési idő: kb. 1 óra
  • Sütési idő: kb. 35 perc

Céklasaláta:

A céklasalátához a céklát kb. 1 centis kockákra vágjuk. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlevet összekeverjük, majd belekeverjük a céklát.

  • Elkészítési idő: 15 perc

A tálaláshoz szükségünk lesz egy nagyobb fatálra, ezen mindent ízlésesen elrendezünk a friss zöldségekkel együtt és már jöhetnek is a vendégek!

húsvéti hidegtál
Zsolti-féle klasszikus húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ahány ház, annyi szokás – tartja a közhely, de igazából van benne ráció. Hiszen minden háztartásban mást-mást jelent a húsvéti hidegtál. Az én olvasatomban ez az alapverzió. Természetesen ezt lehet és szoktam is turbózni, de ezek a dolgok soha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, vagyis tálról. Remélem, nálad az én tálam lesz a befutó. ;)

Hozzávalók

4 - 6 főre
50 g
vaj
70 g
vaj
só, bors
A sárkánytojáshoz
1 kg
cékla
2 ek
10%-os ételecet
1 ek
kristálycukor
8 db
tojás
A tojáskrémhez
8 db
tojássárgája
(a sárkánytojásokból)
1 ek
mustár
10 szál
snidling
1 ek
torma
8 db
savanyú uborka
3 ek
savanyúuborka-lé
2 ek
majonéz
1 ek
tejföl
A fasírtgolyókhoz
0.5 db
zsemle
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
500 g
darált sertéshús
1 db
tojás
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
1 mk
őrölt kömény
2 tk
őrölt fűszerpaprika
100 g
panírmorzsa
bő olaj a sütéshez
A töltött kalácshoz
350 g
finomliszt
1 csipet
1 db
tojás + 1 db a kenéshez
200 ml
tej
5 g
instant élesztő
1 tk
kristálycukor
A töltelékhez
500 g
főtt sonka
6 db
tojás
2 ek
torma
A céklasalátához
800 g
főtt cékla
175 g
majonéz
175 g
tejföl
1 ek
mustár
2 ek
porcukor
1 tk
citromlé
A tálaláshoz
6 levél
fodros saláta
1 csokor
hónapos retek
10 szem
koktélparadicsom
2 szál
újhagyma

Sárkánytojás:

A sárkánytojáshoz a céklát megpucoljuk, és annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főzni. Amikor forr, beletesszük a vízbe az ecetet és a cukrot. Addig főzzük, amíg meg nem puhul – ez akár 1-1,5 óra is lehet.

Míg fő a cékla, bő, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, majd lehűtjük. Ha lehűltek, megtörjük a héjukat, mintha meg szeretnénk őket pucolni, de még nem szedjük le. 

Mikor a cékla megpuhult, kivesszük a vízből és hagyjuk kihűlni. A főzővizébe tesszük a megtördelt tojásokat, és minimum 5 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A repedések mentén a cékla szépen megszínezi majd a tojásfehérjét. 

Tojáskrém:

A tojáskrémhez a tojások sárgáját egy keverőtálba tesszük és megsózzuk, majd egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a mustárt, a finomra vágott snidlinget, a tormát, a finomra vágott uborkát, az uborka levét, a majonézt és a tejfölt is, majd az egészet alaposan összekeverjük. Egy kiskanál segítségével visszatöltjük a tojásokba, majd összeillesztjük a tojásokat.

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Céklafőzés: 1-1,5 óra
  • Pihentetés: min. 5 óra

Fasírtgolyó:

A fasírtgolyókhoz a zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A hagymát apró kockára vágjuk és az étolajon, közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. A darált húshoz adjuk a tojást, a vörös- és fokhagymát, a kinyomkodott, finomra vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük köménnyel és fűszerpaprikával. 

Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 30 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, amiket megforgatunk a morzsában. Kb. 170 fokra melegítjük az olajat, és 3-4 perc alatt készre sütjük benne a fasírtgolyókat, amiket aztán egy konyhai papírtörlőre szedünk.

  • Elkészítési idő: 30 perc

Töltött kalács:

A töltött kalácshoz a lisztet egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a langyos tejet, ebbe öntjük az élesztőt, a cukrot és beledobjuk a tálba a szoba-hőmérsékletű vajat is, majd egy dagasztógép segítségével 10 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Fóliával lefedjük és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A korábban megfőtt sonkát apró darabokra tépkedjük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a megfőtt, megpucolt keménytojásokat, ízesítjük tormával, és ha nem elég sós, akkor sózzuk is. Az egészet összekeverjük és félretesszük. 

A kalács tésztáját enyhén lisztezett felületen 3 egyenlő részre osztjuk. Egyesével hosszú, ovális alakúra nyújtjuk őket. Én kb. 15 centi széles és 45 centi hosszúra nyújtottam. A tölteléket 3 egyenlő részre osztjuk és eloszlatjuk a tészták közepén egy henger formában, majd a tészta egyik oldalát ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Ha megvan a 3 „kígyó”, akkor azokat hármas fonásban összefonjuk. Az így kapott kalácsot egy őzgerincformába tesszük, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Időnként azért lessünk rá a kalácsra, és ha szükséges, fordítsunk rajta egyet. Szeletelés előtt várjuk meg, míg kihűl, így nem fog idő előtt kiszáradni.   

  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Kelesztési idő: kb. 1 óra
  • Sütési idő: kb. 35 perc

Céklasaláta:

A céklasalátához a céklát kb. 1 centis kockákra vágjuk. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlevet összekeverjük, majd belekeverjük a céklát.

  • Elkészítési idő: 15 perc

A tálaláshoz szükségünk lesz egy nagyobb fatálra, ezen mindent ízlésesen elrendezünk a friss zöldségekkel együtt és már jöhetnek is a vendégek!

húsvéti hidegtál
Zsolti-féle klasszikus húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a Zsolti-féle klasszikus húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept