A füstölt sajtos karfiolkrémleveshez először a baconszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
Egy lábasban olívaolajat hevítünk, és lepirítjuk benne az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzádobjuk a felcikkezett fokhagymagerezdeket is, majd 1-2 perc pirítás után mehet hozzá az apró kockákra vágott burgonya és a rózsáira szedett karfiol. Magas lángon alaposan lepirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük az alaplével és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, ez forrástól számítva kb. 15 perc.
Ha puhára főttek a zöldségek, egy botmixer segítségével krémesre turmixoljuk a levest, majd sózzuk és borsozzuk.
Belereszeljük a füstölt sajtot, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg a sajtunk szépen beleolvad a levesbe.
A megsült baconszeletekről papírtörlővel leitatjuk a zsírt, aztán morzsává törjük. Tálalásnál a levest megszórjuk a baconmorzsával és a felkarikázott újhagymával.
- Elkészítési idő: 40 perc
