Karácsonyi aprósütik

Mézeskalácsosmacaron

Mézeskalácsos macaron

Hozzávalók
A tésztához
105 g
mandulaliszt
105 g
porcukor
1 csipet
100 g
tojásfehérje
100 g
cukor
A töltelékhez
125 g
krémsajt
100 g
puha vaj
50 g
porcukor
2 csipet
őrölt gyömbér
2 csipet
őrölt fahéj
1 késhegynyi
őrölt szegfűszeg
1 csipet
A díszítéshez
30 g
étcsoki
30 g
fehér csoki

Elkészítés

A mandulalisztet és a porcukrot késes aprítóba rakjuk, és jó pár másodpercig járatjuk a gépet, hogy még finomabb, por állagú keveréket kapjunk, majd hozzáadjuk a sót. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor már fehér, stabilabb habot kaptunk, beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A mandulalisztes elegyhez keverjük a fehérjehab felét, majd fellazítjuk a hab másik felével, és alaposan elkeverjük, de vigyázunk, hogy ne keverjük túl, mert könnyen szétfolyhat a massza.

Habzsákba töltjük az alapot, és sütőpapíros tepsire kb. 4 cm-es korongokat nyomunk, majd 2-3-szor jól odacsapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy a légbuborékok távozzanak a tésztából, és szépen elterüljenek a macaronok. 

30-40 percig szárítjuk őket, majd ha már hozzáérünk a tetejükhöz, és nem tapad a kezünkre tészta, mehetnek be a 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 13-14 percre. Ha letelt az idő, kivesszük őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, nyomózsákba rakjuk, és 1-1 korong közé nyomunk belőle egy adagot. A kétféle csokit felolvasztjuk, és becsíkozzuk vele a macaronok tetejét – ha van kedvünk, kis mézeskalács emberkét is készíthetünk a csokik felhasználásával.

mezeskalacsos-macaron-2
Mézeskalácsos macaron (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc 
  • Sütési idő: 14 perc
  • Pihentetés: 70 perc

Még több karácsonyi hangulatú édesség:

A legmenőbb mézeskalácsos sajttorta

Erdei gyümölcsös, mézeskalácsos túrómisu

Mézeskalácsos scone

www.streetkitchen.hu

A macaron a franciák desszertje, de valójában létezik egy olasz változat is, amikor cukorsziruppal készülnek ezek a falatnyi édességek. Szerencsére a francia verzió kicsit megúszósabb, és szerintem biztosabb is. A végtelenségig variálható ez a desszert is, de karácsonyra ez a mézeskalácsízű dukál! ;)

Hozzávalók

18 darabhoz
A tésztához
105 g
mandulaliszt
105 g
porcukor
1 csipet
100 g
tojásfehérje
100 g
cukor
A töltelékhez
125 g
krémsajt
100 g
puha vaj
50 g
porcukor
2 csipet
őrölt gyömbér
2 csipet
őrölt fahéj
1 késhegynyi
őrölt szegfűszeg
1 csipet
A díszítéshez
30 g
étcsoki
30 g
fehér csoki

A mandulalisztet és a porcukrot késes aprítóba rakjuk, és jó pár másodpercig járatjuk a gépet, hogy még finomabb, por állagú keveréket kapjunk, majd hozzáadjuk a sót. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor már fehér, stabilabb habot kaptunk, beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A mandulalisztes elegyhez keverjük a fehérjehab felét, majd fellazítjuk a hab másik felével, és alaposan elkeverjük, de vigyázunk, hogy ne keverjük túl, mert könnyen szétfolyhat a massza.

Habzsákba töltjük az alapot, és sütőpapíros tepsire kb. 4 cm-es korongokat nyomunk, majd 2-3-szor jól odacsapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy a légbuborékok távozzanak a tésztából, és szépen elterüljenek a macaronok. 

30-40 percig szárítjuk őket, majd ha már hozzáérünk a tetejükhöz, és nem tapad a kezünkre tészta, mehetnek be a 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 13-14 percre. Ha letelt az idő, kivesszük őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, nyomózsákba rakjuk, és 1-1 korong közé nyomunk belőle egy adagot. A kétféle csokit felolvasztjuk, és becsíkozzuk vele a macaronok tetejét – ha van kedvünk, kis mézeskalács emberkét is készíthetünk a csokik felhasználásával.

mezeskalacsos-macaron-2
Mézeskalácsos macaron (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc 
  • Sütési idő: 14 perc
  • Pihentetés: 70 perc

Még több karácsonyi hangulatú édesség:

A legmenőbb mézeskalácsos sajttorta

Erdei gyümölcsös, mézeskalácsos túrómisu

Mézeskalácsos scone

Ha tetszett a Mézeskalácsos macaron receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept