Karácsonyi desszertek

Bejglinélkülnincskarácsony

Bejgli nélkül nincs karácsony

Hozzávalók
A tésztához
60 dkg
liszt
2 db
tojás
5 dkg
cukor
2 dkg
élesztő
1.5 dl
langyos tej
1 ek
tejföl
A töltelékekhez
240 ml
forró tej
A diós töltelékhez
20 dkg
darált dió
15 dkg
porcukor
5 dkg
mazsola
1 dl
rum
A mákos töltelékhez
20 dkg
darált mák
15 dkg
porcukor
1 tk
vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
2 ek
kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja
A mandulás töltelékhez
20 dkg
darált mandula
15 dkg
porcukor
2 ek
kandírozott narancs vagy 1 narancs reszelt héja
A kenéshez
1 db
tojásfehérje
2 db
tojássárgája
25 dkg
vaj

Elkészítés

A hagyományos bejgli tésztája így készül: a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt.  Kb. 15 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk vagy robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Amikor a tészta összeállt, kézzel is átgyúrjuk. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt három egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: a mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a mákkal, a dióval és a mandulával  külön-külön, és mindegyik töltelékhez hozzákeverjük az ízesítőket is – a kandírozott gyümölcsöket, fűszereket. A töltelékekhez egyenként kb. 80 ml forró tejet adunk, hogy összeálljon a massza, de ne legyen folyós.

A pihentetés után a tésztából 3 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként.

Az első tésztát megkenjük a töltelékkel egészen a tészta széléig, kivéve a hosszabbik végén egy vékony csíkot, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék két bejglit is.

A bejglik tetejét megkenjük először kissé felvert tojásfehérjével, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a tojássárgájával is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Mogyorókrémes banános bejgli

www.streetkitchen.hu

Ha megreped, ha nem, a bejgli egy tipikusan olyan süti, ami nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Süssétek meg és hízzatok velünk az ünnepek alatt!

Hozzávalók

1 - 1 rúd bejglihez
A tésztához
60 dkg
liszt
2 db
tojás
5 dkg
cukor
2 dkg
élesztő
1.5 dl
langyos tej
1 ek
tejföl
A töltelékekhez
240 ml
forró tej
A diós töltelékhez
20 dkg
darált dió
15 dkg
porcukor
5 dkg
mazsola
1 dl
rum
A mákos töltelékhez
20 dkg
darált mák
15 dkg
porcukor
1 tk
vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
2 ek
kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja
A mandulás töltelékhez
20 dkg
darált mandula
15 dkg
porcukor
2 ek
kandírozott narancs vagy 1 narancs reszelt héja
A kenéshez
1 db
tojásfehérje
2 db
tojássárgája
25 dkg
vaj

A hagyományos bejgli tésztája így készül: a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt.  Kb. 15 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk vagy robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Amikor a tészta összeállt, kézzel is átgyúrjuk. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt három egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: a mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a mákkal, a dióval és a mandulával  külön-külön, és mindegyik töltelékhez hozzákeverjük az ízesítőket is – a kandírozott gyümölcsöket, fűszereket. A töltelékekhez egyenként kb. 80 ml forró tejet adunk, hogy összeálljon a massza, de ne legyen folyós.

A pihentetés után a tésztából 3 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként.

Az első tésztát megkenjük a töltelékkel egészen a tészta széléig, kivéve a hosszabbik végén egy vékony csíkot, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék két bejglit is.

A bejglik tetejét megkenjük először kissé felvert tojásfehérjével, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a tojássárgájával is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Mogyorókrémes banános bejgli

Ha tetszett a Bejgli nélkül nincs karácsony receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept