Ünnepi főfogások

Karácsonyikacsaaszaltszilváslilakáposztával

Karácsonyi kacsa aszalt szilvás lila káposztával

Hozzávalók
A kacsához
4 db
kacsacomb
800 g
kacsazsír
6 gerezd
fokhagyma
4 db
babérlevél
4 ág
kakukkfű
4 ág
friss rozmaring
1 db
narancs héja
A káposztához
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
só, bors
4 ek
méz
1 fej
lila káposzta
só, bors
1 mk
őrölt rozmaring
3
cm gyömbér
0.25 db
szerecsendió
1 mk
őrölt kömény
100 ml
vörösbor
100 ml
portói
100 g
aszalt szilva
50 ml
szójaszósz
A narancsos mázhoz
2 db
narancs leve
1 db
narancs reszelt héja
2 ek
méz
1.5 ek
szójaszósz
1 mk
őrölt rozmaring
0.25 db
szerecsendió
100 g
vaj

Elkészítés

A karácsonyi kacsa első lépéseként a kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, és egy olyan tepsibe rakjuk, amiben el tudja lepni a zsír.

A kacsazsírt egy gyorsforralóban felolvasztjuk és leöntjük vele a combokat. A narancs héját egy zöldséghámozóval lehúzzuk és a zsírba tesszük. Beledobjuk a fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a babérleveleket is, és 120 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.

Ha a kacsa megpuhult, áttesszük egy másik tepsire. A máz hozzávalóit összekeverjük és lekenjük vele a combokat, majd 180 fokra előmelegített sütőben további 20-25 percig sütjük, és közben többször lekenjük a mázzal. 

A káposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Egy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a felszeletelt lila hagymát, hozzáadjuk a mézet és egy perc után jöhet rá a felaprított káposzta is.
Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a rozmaringot, a reszelt gyömbért és szerecsendiót, és a köményt is. Ráöntjük a vörösbort és a portóit majd fedő alatt pároljuk, és mikor majdnem megpuhult a káposzta, hozzáadjuk a felezett aszalt szilvákat, és a szójaszószt is.

Még pár perc forralás, és kész is vagyunk.

karacsonyi-kacsa-aszalt-szilvas-lila-kaposztaval
Karácsonyi kacsa aszalt szilvás lila káposztával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Sütési idő: kb 3 óra

Még több karácsonyi kacsás étel:

Diós rizottó sült, mézes kacsamellkockákkal

Kacsamell gnocchival és lilakáposzta-chutney-val

Mandarinos kacsamell kuszkusszal

www.streetkitchen.hu

A Konyhafőnök VIP győztese, Dobos Evelin is ellátogatott hozzánk, hogy a verseny után a bázison is bizonyítson. Kacsacombot készített, de nem akárhogy!

Hozzávalók

4 főre
A kacsához
4 db
kacsacomb
800 g
kacsazsír
6 gerezd
fokhagyma
4 db
babérlevél
4 ág
kakukkfű
4 ág
friss rozmaring
1 db
narancs héja
A káposztához
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
só, bors
4 ek
méz
1 fej
lila káposzta
só, bors
1 mk
őrölt rozmaring
3
cm gyömbér
0.25 db
szerecsendió
1 mk
őrölt kömény
100 ml
vörösbor
100 ml
portói
100 g
aszalt szilva
50 ml
szójaszósz
A narancsos mázhoz
2 db
narancs leve
1 db
narancs reszelt héja
2 ek
méz
1.5 ek
szójaszósz
1 mk
őrölt rozmaring
0.25 db
szerecsendió
100 g
vaj

A karácsonyi kacsa első lépéseként a kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, és egy olyan tepsibe rakjuk, amiben el tudja lepni a zsír.

A kacsazsírt egy gyorsforralóban felolvasztjuk és leöntjük vele a combokat. A narancs héját egy zöldséghámozóval lehúzzuk és a zsírba tesszük. Beledobjuk a fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a babérleveleket is, és 120 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.

Ha a kacsa megpuhult, áttesszük egy másik tepsire. A máz hozzávalóit összekeverjük és lekenjük vele a combokat, majd 180 fokra előmelegített sütőben további 20-25 percig sütjük, és közben többször lekenjük a mázzal. 

A káposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Egy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a felszeletelt lila hagymát, hozzáadjuk a mézet és egy perc után jöhet rá a felaprított káposzta is.
Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a rozmaringot, a reszelt gyömbért és szerecsendiót, és a köményt is. Ráöntjük a vörösbort és a portóit majd fedő alatt pároljuk, és mikor majdnem megpuhult a káposzta, hozzáadjuk a felezett aszalt szilvákat, és a szójaszószt is.

Még pár perc forralás, és kész is vagyunk.

karacsonyi-kacsa-aszalt-szilvas-lila-kaposztaval
Karácsonyi kacsa aszalt szilvás lila káposztával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Sütési idő: kb 3 óra

Még több karácsonyi kacsás étel:

Diós rizottó sült, mézes kacsamellkockákkal

Kacsamell gnocchival és lilakáposzta-chutney-val

Mandarinos kacsamell kuszkusszal

Ha tetszett a Karácsonyi kacsa aszalt szilvás lila káposztával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept