Ünnepi főfogások

Karácsonyitésztasaláta

Karácsonyi tésztasaláta

Hozzávalók
A fűszervajas csirkéhez
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
4 ek
étolaj
250 g
vaj
1 csokor
petrezselyem
só, bors
2 tk
chilipor
1 tk
szerecsendió
400 g
csirkemell
Az összeállításhoz
250 g
orzótészta
1 szál
sárgarépa
(180 g/szál)
12 - 14 db
csemegeuborka
2 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
200 g
lila káposzta
80 g
rukkola
Az öntethez
2 db
narancs leve
1 db
citrom leve
60 ml
olívaolaj
só, bors
3 gerezd
zúzott fokhagyma
1 tk
chilipaszta

Elkészítés

Elsőnek a fűszervajat dobjuk össze. Ehhez egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten megkaramellizáljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy kevés olajon. A felolvasztott vajba belekeverjük a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd mehet bele a chilipor, a szerecsendió és a karamellizált hagyma is. Alaposan elkeverjük, és bedobjuk a hűtőbe, hogy kicsit visszadermedjen.

A csirkemelleket sózzuk és kiolajozott serpenyőben, magas hőfokon aranybarnára pirítjuk mindkét oldalán, majd a serpenyővel együtt a 160 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 10 percre. Mikor megsült, két villával szálaira tépkedjük, majd félrerakjuk. Amikor kicsit hűlt, összekeverjük a lágy fűszervajjal.

Forró sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és ezt is félrerakjuk hűlni.

A répát lereszeljük, a csemegeuborkát 0,5 cm-es darabokra felkockázzuk, a lila hagymát vékony cikkekre vágjuk, a lila káposztát pedig vékony csíkokra szeljük. Az öntet összetevőit egy keverőtálban alaposan kikeverjük, és kezdhetjük is rétegezni az összetevőket egy nagy, átlátszó tálba. 

Alulra mehet a lila káposzta, arra a tészta, egy adag rukkola, majd a fűszervajas tépett csirkemell. Folytatjuk a sort a reszelt répával, a lila hagymával, a maradék rukkolával, a csemegeuborkával, majd az egészet meglocsoljuk az öntettel. Fogyasztás előtt alaposan átkeverjük.

karacsonyi-tesztasalata
Karácsonyi tésztasaláta ( Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Rajongsz a tésztasalikért? Akkor a karácsonyi tésztasaláta után ezeket is csekkold!

Csirkés-spenótos tésztasaláta

Őszi tésztasaláta pikáns mogyoródresszinggel

Almás-zöldborsós tésztasaláta csirkemellel

www.streetkitchen.hu

Ki mondta, hogy a tésztasalik nem lehetnek tökéletes karácsonyi vacsiopciók? Aki esetleg ezt merte mondani, annak üzenem, hogy na meg egy fityfenét! Itt egy recept, ami bizonyítja, mennyire verhetetlen is tud lenni ez a „dobjunk össze minden finomat egy tálba” kaja.

Hozzávalók

4 főre
A fűszervajas csirkéhez
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
4 ek
étolaj
250 g
vaj
1 csokor
petrezselyem
só, bors
2 tk
chilipor
1 tk
szerecsendió
400 g
csirkemell
Az összeállításhoz
250 g
orzótészta
1 szál
sárgarépa
(180 g/szál)
12 - 14 db
csemegeuborka
2 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
200 g
lila káposzta
80 g
rukkola
Az öntethez
2 db
narancs leve
1 db
citrom leve
60 ml
olívaolaj
só, bors
3 gerezd
zúzott fokhagyma
1 tk
chilipaszta

Elsőnek a fűszervajat dobjuk össze. Ehhez egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten megkaramellizáljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy kevés olajon. A felolvasztott vajba belekeverjük a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd mehet bele a chilipor, a szerecsendió és a karamellizált hagyma is. Alaposan elkeverjük, és bedobjuk a hűtőbe, hogy kicsit visszadermedjen.

A csirkemelleket sózzuk és kiolajozott serpenyőben, magas hőfokon aranybarnára pirítjuk mindkét oldalán, majd a serpenyővel együtt a 160 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 10 percre. Mikor megsült, két villával szálaira tépkedjük, majd félrerakjuk. Amikor kicsit hűlt, összekeverjük a lágy fűszervajjal.

Forró sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és ezt is félrerakjuk hűlni.

A répát lereszeljük, a csemegeuborkát 0,5 cm-es darabokra felkockázzuk, a lila hagymát vékony cikkekre vágjuk, a lila káposztát pedig vékony csíkokra szeljük. Az öntet összetevőit egy keverőtálban alaposan kikeverjük, és kezdhetjük is rétegezni az összetevőket egy nagy, átlátszó tálba. 

Alulra mehet a lila káposzta, arra a tészta, egy adag rukkola, majd a fűszervajas tépett csirkemell. Folytatjuk a sort a reszelt répával, a lila hagymával, a maradék rukkolával, a csemegeuborkával, majd az egészet meglocsoljuk az öntettel. Fogyasztás előtt alaposan átkeverjük.

karacsonyi-tesztasalata
Karácsonyi tésztasaláta ( Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Rajongsz a tésztasalikért? Akkor a karácsonyi tésztasaláta után ezeket is csekkold!

Csirkés-spenótos tésztasaláta

Őszi tésztasaláta pikáns mogyoródresszinggel

Almás-zöldborsós tésztasaláta csirkemellel

Ha tetszett a Karácsonyi tésztasaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept