Vega karácsony

Karácsonyivegapite

Karácsonyi vega pite

Hozzávalók
A pitetésztához
400 g
liszt
200 g
sajtkrém
2 mk
160 g
parmezán reszelve
kb. 100 ml hideg víz
A töltelékhez
2 db
krumpli
(2 db / 300 g)
4 - 5 ek
olívaolaj
1 fej
hagyma
(1 fej / 150 g)
1 - 2 gerezd
fokhagyma
2 csomag
(200 g-os kiszerelés)
kb. 0,5 tk őrölt bors
0.5 tk
őrölt fahéj
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
frissen reszelt szerecsendió
0.5 tk
kakukkfű
3 - 4 levél
friss zsálya
A tetejére
1 db
tojás
200 g
vaj

Elkészítés

A karácsonyi vega pite elkészítéséhez először a tésztával kezdünk, mert annak pihennie kell majd a hűtőben. A lisztet, a vajat, a sajtkrémet, a sót és a parmezánt robotgépben morzsásra dolgozzuk, majd fokozatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összegyúrva tészta állagot kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30-40 percre. 

A töltelékhez a meghámozott krumplikat egészben, sós vízben megfőzzük. Egy másik edényben olívaolajat melegítünk, és rádobjuk az apróra vágott hagymát. Ha már megdinsztelődött, akkor jöhet rá a zúzott fokhagyma, majd a húspótló, végül az áttört krumpli. Összekeverjük, és mehet hozzá 1 tk só, valamint a fűszerek is, ezzel is alaposan elkeverjük, és adunk neki kb. 5 percet, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.

Kettévágjuk a tésztát, és az egyiket kerek formára nyújtjuk, beletesszük a piteformába, és jöhet bele a töltelék. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és szépen ráillesztjük a formára. A felesleges részeket levágjuk, a széleket alaposan összenyomkodjuk, majd a pite tetejét a felvert tojással megkenjük, és megszurkáljuk, hogy a hő távozni tudjon, és a pite ne dudorodjon fel.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Mikor elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, és csak utána szeleteljük fel.

karácsonyi vega pite
Karácsonyi vega pite (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Még több húsmentes ünnepi fogás:

Vega töltött káposzta
Áfonyás-BBQ szószos golyók
Gluténmentes halrudak fűszeres tört zöldborsóval és remulád mártással

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egy isteni vegetáriánus pite teljesen karácsonyra hangolva. A téli fűszerektől egészen különleges ízt kap, így ha feldobnátok valami újjal a karácsonyi asztalt, akkor ne habozzatok!

Hozzávalók

1 23 cm átmérőjű piteformához
A pitetésztához
400 g
liszt
200 g
sajtkrém
2 mk
160 g
parmezán reszelve
kb. 100 ml hideg víz
A töltelékhez
2 db
krumpli
(2 db / 300 g)
4 - 5 ek
olívaolaj
1 fej
hagyma
(1 fej / 150 g)
1 - 2 gerezd
fokhagyma
2 csomag
(200 g-os kiszerelés)
kb. 0,5 tk őrölt bors
0.5 tk
őrölt fahéj
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
frissen reszelt szerecsendió
0.5 tk
kakukkfű
3 - 4 levél
friss zsálya
A tetejére
1 db
tojás
200 g
vaj

A karácsonyi vega pite elkészítéséhez először a tésztával kezdünk, mert annak pihennie kell majd a hűtőben. A lisztet, a vajat, a sajtkrémet, a sót és a parmezánt robotgépben morzsásra dolgozzuk, majd fokozatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összegyúrva tészta állagot kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30-40 percre. 

A töltelékhez a meghámozott krumplikat egészben, sós vízben megfőzzük. Egy másik edényben olívaolajat melegítünk, és rádobjuk az apróra vágott hagymát. Ha már megdinsztelődött, akkor jöhet rá a zúzott fokhagyma, majd a húspótló, végül az áttört krumpli. Összekeverjük, és mehet hozzá 1 tk só, valamint a fűszerek is, ezzel is alaposan elkeverjük, és adunk neki kb. 5 percet, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.

Kettévágjuk a tésztát, és az egyiket kerek formára nyújtjuk, beletesszük a piteformába, és jöhet bele a töltelék. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és szépen ráillesztjük a formára. A felesleges részeket levágjuk, a széleket alaposan összenyomkodjuk, majd a pite tetejét a felvert tojással megkenjük, és megszurkáljuk, hogy a hő távozni tudjon, és a pite ne dudorodjon fel.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Mikor elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, és csak utána szeleteljük fel.

karácsonyi vega pite
Karácsonyi vega pite (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Még több húsmentes ünnepi fogás:

Vega töltött káposzta
Áfonyás-BBQ szószos golyók
Gluténmentes halrudak fűszeres tört zöldborsóval és remulád mártással

Ha tetszett a Karácsonyi vega pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept