A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összeállítjuk a barackos-ricottás csiga tésztáját: a lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a tojást, a cukrot, az élesztős tejet, a fahéjat és a sót. Ha összeállt, apránként hozzáadjuk a vajat is. Kézzel dagasztjuk 5-8 percig, amíg sima, pufi tésztát nem kapunk, majd 1 órát lefedve kelni hagyjuk. Ha van dagasztógépünk, abban is elkészíthetjük a tésztát.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket: a ricottát, a mascarponét, a lekvárt és a vaníliát kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk az apróra vágott gyümölcsdarabokat, és hűtőben hagyjuk kihűlni a masszát.
A megkelt tésztát 1-1,5 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk kissé lisztezett felületen. Megkenjük a masszával, és a széleit behajtogatjuk, így tekerjük fel a hosszabbik oldalánál. 3 cm széles darabokra vágjuk, szorosan egymás mellé helyezzük a tepsin, majd ismét kelesztjük őket 30 percig. Kelesztés után vékonyan megkenjük a csigákat a tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk legalább szobahőmérsékletűre hűlni, forró lehet a belseje!

- Előkészítési idő: 120 perc
- Sütési idő: 25 perc
- Összesen: 145 perc
Tápanyagok szempontjából a kicsiknek az a jó desszert, amelyben van tejtermék vagy gyümölcs a cukor mellett. Ebben a csigában van tejtermék és friss gyümölcs, kalcium-, fehérje- és rosttartalma kiváló.
TIPP: Ricotta helyett használható krémes túró, barack helyett cseresznye, meggy, banán, áfonya, málna, stb. Szobahőmérsékleten néhány óráig eláll, mivel ricottát tartalmaz, ezért hosszabb időn át (max. 1-2 nap) hűtve tároljuk.