Hozzávalók
A rizskochhoz
- 500 ml tej
- ½ db bio citrom héja
- 1 tk vaníliaőrlemény
- 100 g rizs (pl. arborio)
- 2 db érett banán (kb. 75 g/db)
- 2 db tojás
- 25 g kókuszreszelék
- vaj a tepsi kikenéséhez
A baracköntethez
- 4 db fagyasztott/friss sárgabarack (kb. 80 g/4 db)
- 150 ml víz
- ½ tk vaníliaőrlemény
Hozzávalók
A rizskochhoz
- 500 ml tej
- ½ db bio citrom héja
- 1 tk vaníliaőrlemény
- 100 g rizs (pl. arborio)
- 2 db érett banán (kb. 75 g/db)
- 2 db tojás
- 25 g kókuszreszelék
- vaj a tepsi kikenéséhez
A baracköntethez
- 4 db fagyasztott/friss sárgabarack (kb. 80 g/4 db)
- 150 ml víz
- ½ tk vaníliaőrlemény
A tejet egy lábasba öntjük a lereszelt citromhéjjal, fél tk vaníliaőrleménnyel és a rizzsel, majd folyamatosan kevergetve puhára főzzük, majd lehűtjük.
A banánt pépesre nyomkodjuk egy villával, majd kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgája mehet a banánhoz, a fehérjéket egy tálba rakjuk, és habbá verjük. A banános keverékhez hozzáadjuk a kókuszt és a maradék vaníliát. Alaposan összekeverjük, végül belekeverjük a kihűlt rizst is, és óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A tepsit kikenjük vajjal, majd beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a barackmártást. A barackot a vízzel és a vaníliával elkezdjük fedő alatt párolni, majd kb. 30 percig rotyogtatjuk, és botmixerrel pürésítjük, valamint a kívánt hőmérsékletűre állítjuk. A rizskochot hasábokra vágjuk, és mellé kínáljuk az öntetet.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Sütés: 45 perc
- Főzési idő: 30 perc
- Összesen: 90 perc
Rengeteg étel, ital tartalmaz hozzáadott cukrot, bár sokszor nem a „cukor” szót látni a csomagoláson, pl.: barna cukor, kukoricaszirup, szőlőcukor, glukóz-fruktóz szirup, méz, malátaszirup, melasz szacharóz, kókuszvirágcukor, stb. A szülők ezeket nem mindig veszik észre, és így egy egészségesnek hitt gyümölcspürével is sajnos rengeteg cukrot adnak a gyermeknek. A rendszeres cukorfogyasztásnak egészségügyi következményei lehetnek gyermekkorban. A friss ajánlások azt írják, hogy a cél, hogy 2 éves kor alatt a gyerkőc ne találkozzon a hozzáadott cukorral, 2 éves kor felett pedig maximum napi 6 teáskanál mennyiségben. Az én véleményem, hogy 2 éves kor alatt is fog találkozni a cukorral, de azt javaslom, hogy ne legyen rendszeres a fogyasztása. Persze néha-néha egy szelet süti a mamától nem fog ártani. Az édességeket el lehet készíteni hozzáadott cukor nélkül is, helyettesítve almapéppel vagy banánpéppel, erről ITT írtam.
A hazai ajánlás szerint a tehéntejet lehet használni 1 éves kor alatt is ételkészítéshez. Innivalóként persze nem, ez nagyon fontos! Ebben a receptben a tehéntejjel kalciumot és fehérjét adunk a finomsághoz, és nyilván nem a baba fogja megenni az egész tepsivel. 🙂
TIPP: Bármilyen rizsből elkészíthető az étel, de a legjobb eredményt rizottórizzsel (pl. arborio) érhetjük el.
Ajánlott életkor:
A darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a babarizskoch barackmártással receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!