Kids

GyerekmenüZsoltitól:zöldséglevesésmorzsásnudli

Gyerekmenü Zsoltitól: zöldségleves és morzsás nudli

Hozzávalók
A leveshez
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zeller
(400 g/db)
1 db
karalábé
(200 g/db)
2 db
krumpli
(100 g/db)
2 l
víz
1 csokor
petrezselyem
150 g
zöldborsó
A fásgaluskához
200 g
darált csirkemell
1 db
zsemle
1 db
tojás
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem
1 ek
zsemlemorzsa
A nudlihoz
5 db
krumpli
(100 g/db)
250 g
finomliszt
1 db
tojás
1 csipet
1 tk
porcukor
A morzsához
120 g
zsemlemorzsa
100 g
kristálycukor
1 ek
sertészsír
A tálaláshoz
200 g
baracklekvár

Elkészítés

Ezt a kombinációt imádni fogják a kicsik! De ez az a gyerekmenü, amire a felnőttek közül is sokan boldogan rárepülnek majd. :)

Tavaszi zöldségleves fásgaluskával 

Közepesen erős hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a zsíron a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd felöntjük kb. 150 ml vízzel és addig főzzük, amíg el nem párolog, és ismét sülni nem kezd a hagyma. Ezt még kétszer megismételjük.

Hozzáadjuk a megtisztított és kis darabokra felvágott sárga- és fehérrépát, a zellert és a karalábét, és közepesen erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Én ehhez a mennyiséghez kb. 2 liter vizet használtam, de ez a kívánt sűrűségtől függően minimálisan eltérhet. Amikor felforrt, sózzuk és beletesszük a petrezselymet. 

A galuskához egy tálban összekeverjük a húst a vízbe áztatott, majd erősen kinyomkodott és finomra vágott zsemlével, a tojássárgájával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a zsemlemorzsát is hozzáadjuk. Egy deszkáról beleszaggatjuk a galuskát a levesbe, beledobjuk a krumplit is, és közepes hőfokon kb. 25 percig főzzük, majd beletesszük a zöldborsót, és további 5 perc alatt készre főzzük.

gyerekmenu-zsoltitol-zoldsegleves-fasgaluskaval
Zöldségleves fásgaluskával (Fotó: Street Kitchen)

Morzsás nudli baracklekvárral 

A nudlihoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kicsit kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a sót és a porcukrot, és az egészet összedolgozzuk. Kis kukacokat formázunk a tésztából, majd kb. 1 cm-es dasrabokra vágjuk és nudlivá sodorjuk őket. Bő, lobogó vízben kb. 2 perc alatt készre főzzük őket, majd leszűrjük. 

A zsemlemorzsát egy serpenyőben, közepesen erős hőfokon kb. 4 perc alatt megpirítjuk (fontos, hogy forgassuk, nehogy megégjen), majd hozzáadjuk a cukrot, azzal is átkeverjük, végül a zsírral tesszük szaftossá. Ha elolvadt a zsír, beleforgatjuk a morzsás keverékbe a nudlikat.

Végül jöhet a tálalás: tányérba kanalazzuk a levest, utána pedig a nudlit, amit baracklekvárral tálalunk.

gyerekmenu-zsoltitol-morzsas-nudli
Morzás nudli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 70 perc

Még több frankó kaja Zsoltitól, ami a gyerekmenü része lehet:

Paradicsomleves betűtésztával

Mini fasírtgolyók nyársra húzva

Csőben sült kukoricás csirke

www.streetkitchen.hu

Sokszor okoz fejtörést, hogy mit főzz a gyereknek, amit meg is eszik? Szerintem ezzel a kombóval tuti tisztára törölt tányérokat fogsz csak látni az asztalon.

Hozzávalók

4 főre
A leveshez
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zeller
(400 g/db)
1 db
karalábé
(200 g/db)
2 db
krumpli
(100 g/db)
2 l
víz
1 csokor
petrezselyem
150 g
zöldborsó
A fásgaluskához
200 g
darált csirkemell
1 db
zsemle
1 db
tojás
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem
1 ek
zsemlemorzsa
A nudlihoz
5 db
krumpli
(100 g/db)
250 g
finomliszt
1 db
tojás
1 csipet
1 tk
porcukor
A morzsához
120 g
zsemlemorzsa
100 g
kristálycukor
1 ek
sertészsír
A tálaláshoz
200 g
baracklekvár

Ezt a kombinációt imádni fogják a kicsik! De ez az a gyerekmenü, amire a felnőttek közül is sokan boldogan rárepülnek majd. :)

Tavaszi zöldségleves fásgaluskával 

Közepesen erős hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a zsíron a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd felöntjük kb. 150 ml vízzel és addig főzzük, amíg el nem párolog, és ismét sülni nem kezd a hagyma. Ezt még kétszer megismételjük.

Hozzáadjuk a megtisztított és kis darabokra felvágott sárga- és fehérrépát, a zellert és a karalábét, és közepesen erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Én ehhez a mennyiséghez kb. 2 liter vizet használtam, de ez a kívánt sűrűségtől függően minimálisan eltérhet. Amikor felforrt, sózzuk és beletesszük a petrezselymet. 

A galuskához egy tálban összekeverjük a húst a vízbe áztatott, majd erősen kinyomkodott és finomra vágott zsemlével, a tojássárgájával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a zsemlemorzsát is hozzáadjuk. Egy deszkáról beleszaggatjuk a galuskát a levesbe, beledobjuk a krumplit is, és közepes hőfokon kb. 25 percig főzzük, majd beletesszük a zöldborsót, és további 5 perc alatt készre főzzük.

gyerekmenu-zsoltitol-zoldsegleves-fasgaluskaval
Zöldségleves fásgaluskával (Fotó: Street Kitchen)

Morzsás nudli baracklekvárral 

A nudlihoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kicsit kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a sót és a porcukrot, és az egészet összedolgozzuk. Kis kukacokat formázunk a tésztából, majd kb. 1 cm-es dasrabokra vágjuk és nudlivá sodorjuk őket. Bő, lobogó vízben kb. 2 perc alatt készre főzzük őket, majd leszűrjük. 

A zsemlemorzsát egy serpenyőben, közepesen erős hőfokon kb. 4 perc alatt megpirítjuk (fontos, hogy forgassuk, nehogy megégjen), majd hozzáadjuk a cukrot, azzal is átkeverjük, végül a zsírral tesszük szaftossá. Ha elolvadt a zsír, beleforgatjuk a morzsás keverékbe a nudlikat.

Végül jöhet a tálalás: tányérba kanalazzuk a levest, utána pedig a nudlit, amit baracklekvárral tálalunk.

gyerekmenu-zsoltitol-morzsas-nudli
Morzás nudli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 70 perc

Még több frankó kaja Zsoltitól, ami a gyerekmenü része lehet:

Paradicsomleves betűtésztával

Mini fasírtgolyók nyársra húzva

Csőben sült kukoricás csirke

Ha tetszett a Gyerekmenü Zsoltitól: zöldségleves és morzsás nudli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept