Street Kitchen

Betyárleves

Betyárleves
betyárleves, mit főzzek ma?

Hozzávalók
160 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 mk
egész kömény
2 db
babérlevél
20 g
sűrített paradicsom
100 g
tv-paprika
600 g
sertéscomb
1 ek
fűszerpaprika
2.5 l
víz
1 ek
daráltpaprika-krém
1 ek
pritaminpaprika-krém
só, bors
2 szál
sárgarépa
(135 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
200 g
csiperkegomba
2 tk
mustár
1 csokor
kapor
A habaráshoz
175 g
tejföl
15 g
finomliszt

Elkészítés

A betyárleves elkészítéséhez a szalonnát kis kockákra vágjuk és egy nagyobb lábasban kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a köményt, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az apró, kb. 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát, és közepesen erős hőfokon további 1 percig pirítjuk. Beletesszük a lábasba a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott combot és erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. 

Megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Amikor forr, hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a pritaminpaprika-krémet, sózzuk, borsozzuk, és közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul. Ez az idő függ a hús méretétől és attól, hogy milyen minőségű és mennyi idős volt az állat, de nagyjából 40 perccel lehet számolni. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a 1,5 cm-es kockára vágott sárga- és fehérrépát, a cikkekre vágott gombát, felöntjük a maradék vízzel és készre főzzük. Amikor kész, hozzáadjuk a mustárt, és nagy hőfokon egyet forralunk rajta. 

A habaráshoz a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, kanalazunk hozzá 2 evőkanálnyit a levesből, azzal is elkeverjük, majd a leveshez öntjük és kiforraljuk. A végén hozzáadjuk a finomra vágott kaprot is. A kész betyárlevest friss kenyérrel tálaljuk.

betyarleves
Betyárleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Főzési idő: kb 1 óra

Még több kiadós leves:

Téli minestrone

Tárkonyos kacsaraguleves

Palócleves fagyasztott zöldbabból

www.streetkitchen.hu

Ahogy a neve is mutatja, ez a leves tényleg igazán betyáros! Laktató és férfias, de a hölgyek is ugyanolyan jóízűen fogják majd elfogyasztani. Utána már tényleg csak valami kis desszertre fog vágyni az ember.

Hozzávalók

6 főre
160 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 mk
egész kömény
2 db
babérlevél
20 g
sűrített paradicsom
100 g
tv-paprika
600 g
sertéscomb
1 ek
fűszerpaprika
2.5 l
víz
1 ek
daráltpaprika-krém
1 ek
pritaminpaprika-krém
só, bors
2 szál
sárgarépa
(135 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
200 g
csiperkegomba
2 tk
mustár
1 csokor
kapor
A habaráshoz
175 g
tejföl
15 g
finomliszt

A betyárleves elkészítéséhez a szalonnát kis kockákra vágjuk és egy nagyobb lábasban kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a köményt, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az apró, kb. 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát, és közepesen erős hőfokon további 1 percig pirítjuk. Beletesszük a lábasba a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott combot és erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. 

Megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Amikor forr, hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a pritaminpaprika-krémet, sózzuk, borsozzuk, és közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul. Ez az idő függ a hús méretétől és attól, hogy milyen minőségű és mennyi idős volt az állat, de nagyjából 40 perccel lehet számolni. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a 1,5 cm-es kockára vágott sárga- és fehérrépát, a cikkekre vágott gombát, felöntjük a maradék vízzel és készre főzzük. Amikor kész, hozzáadjuk a mustárt, és nagy hőfokon egyet forralunk rajta. 

A habaráshoz a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, kanalazunk hozzá 2 evőkanálnyit a levesből, azzal is elkeverjük, majd a leveshez öntjük és kiforraljuk. A végén hozzáadjuk a finomra vágott kaprot is. A kész betyárlevest friss kenyérrel tálaljuk.

betyarleves
Betyárleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Főzési idő: kb 1 óra

Még több kiadós leves:

Téli minestrone

Tárkonyos kacsaraguleves

Palócleves fagyasztott zöldbabból

Ha tetszett a Betyárleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept