Az elkészítéséhez először a lencsét legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is vízbe áztatjuk.
Zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Mehet bele a kömény, a bors, a fűszerpaprika, sózzuk, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük a vízzel, ízesítjük a mustárral és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Nekem ehhez 3 óra áztatást követően kb. 20 percre volt szükségem.
A tejfölben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy szűrőn keresztül kb. 2 merőkanálnyit a léből, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ha picit hígnak találjuk, ne izguljunk, mert ahogy áll/hűl, úgy jócskán fog sűrűsödni. Ha esetleg sűrűbbre szeretnénk, akkor plusz 15 gramm liszttel készítsük a habarást. Végül hozzáadjuk az ecetet is.
A kolbászkák tetejét beirdaljuk, majd zsírt melegítünk egy serpenyőben és oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a debreceniket. Tálalásnál kanalazunk a tetejére egy kevés tejfölt és megszórjuk frissen aprított lila hagymával.
Lencsefőzeléksültdebrecenivel
Lehet rántani, habarni. Van, aki kolbászt főz bele és van, aki tojással eszi. Egy biztos, évente legalább egyszer kötelező lenne enni belőle. Szívem szerint belefoglaltatnám a Magyar Közlönybe. :D Nemcsak a babona, hanem a lencse jótékony hatása miatt is.
A lencsefőzelék sült debrecenivel készült ezúttal az SK bázisán. A pirított kolbászkarikák zsíros füstössége mélyíti az ízeket, és egy kis friss petrezselyemmel megszórva ez az étel akár egy hétvégi ebéd főszereplője is lehet.
Hozzávalók
A debrecenihez
A tálaláshoz
Elkészítés
Az elkészítéséhez először a lencsét legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is vízbe áztatjuk.
Zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Mehet bele a kömény, a bors, a fűszerpaprika, sózzuk, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük a vízzel, ízesítjük a mustárral és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Nekem ehhez 3 óra áztatást követően kb. 20 percre volt szükségem.
A tejfölben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy szűrőn keresztül kb. 2 merőkanálnyit a léből, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ha picit hígnak találjuk, ne izguljunk, mert ahogy áll/hűl, úgy jócskán fog sűrűsödni. Ha esetleg sűrűbbre szeretnénk, akkor plusz 15 gramm liszttel készítsük a habarást. Végül hozzáadjuk az ecetet is.
A kolbászkák tetejét beirdaljuk, majd zsírt melegítünk egy serpenyőben és oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a debreceniket. Tálalásnál kanalazunk a tetejére egy kevés tejfölt és megszórjuk frissen aprított lila hagymával.

Elkészítési idő: 40 perc
Áztatás: minimum 3 óra
A debreceni kolbászt sokan az ünnepi virslinek tartják – egy kicsit elegánsabb, mégis ugyanúgy otthonos kiegészítője a lencsefőzeléknek.
Próbáld ki a ezeket a lencsés receptjeinket is, ha szereted a markáns, karakteres ízeket!
Ha tetszett a lencsefőzelék sült debrecenivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



