A lencsét beáztatjuk, lehetőleg előző nap este, de minimum 3-4 órával főzés előtt.
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és egy fazékban, a zsíron elkezdjük dinsztelni közepes lángon. Mikor kapott egy kis színt, felöntjük kb. 100 ml vízzel és újra zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg elfogy alóla a víz. Ezt még kétszer megismételjük, de a harmadik felöntés előtt beleszórjuk a lábasba a fűszerpaprikát is.
Ezután felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket, sózzuk és beletesszük a leszűrt lencsét.
Felforraljuk, és közepes lángon főzzük 30 percig, majd hozzáadjuk a megtisztított, 1 cm-es kockákra vágott sárgarépát és a felkarikázott kolbászt.
5 perc főzés után jöhet a megtisztított, szintén 1 cm-es kockákra vágott burgonya is.
Az egészet közepes lángon addig főzzük, amíg minden összetevő meg nem puhul.
Ezután a tejfölt kikeverjük a liszttel, adunk hozzá 2 merőkanálnyi forró levest, és az egészet visszaöntjük a fazékba. 5 percig főzzük, és kész is vagyunk.
Magyaroslencseleves
Ha valami igazán magyarosra vágysz, akkor ez a te levesed. Pár egyszerű lépés, és máris kanalazhatod. Készülj fel, hogy az illata az egész házat belengi!
Füstölt ízek, fűszerpaprika és egy kis savanykás karakter teszi ellenállhatatlanná ezt a levest, miközben minden kanálban ott van a hagyományos konyha otthonos hangulata. Nemcsak újévi szerencsehozó fogásként állja meg a helyét, hanem bármikor jól esik, amikor tartalmas és ízes levesre vágyunk.
Hozzávalók
Elkészítés
A lencsét beáztatjuk, lehetőleg előző nap este, de minimum 3-4 órával főzés előtt.
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és egy fazékban, a zsíron elkezdjük dinsztelni közepes lángon. Mikor kapott egy kis színt, felöntjük kb. 100 ml vízzel és újra zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg elfogy alóla a víz. Ezt még kétszer megismételjük, de a harmadik felöntés előtt beleszórjuk a lábasba a fűszerpaprikát is.
Ezután felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket, sózzuk és beletesszük a leszűrt lencsét.
Felforraljuk, és közepes lángon főzzük 30 percig, majd hozzáadjuk a megtisztított, 1 cm-es kockákra vágott sárgarépát és a felkarikázott kolbászt.
5 perc főzés után jöhet a megtisztított, szintén 1 cm-es kockákra vágott burgonya is.
Az egészet közepes lángon addig főzzük, amíg minden összetevő meg nem puhul.
Ezután a tejfölt kikeverjük a liszttel, adunk hozzá 2 merőkanálnyi forró levest, és az egészet visszaöntjük a fazékba. 5 percig főzzük, és kész is vagyunk.

Tudtad-e? A lencse beáztatása nemcsak időt spórol a főzésnél, hanem segít eltávolítani a lencsében található fitinsavat, ami megkönnyíti az emésztést.
Tipp: tálalás előtt hagyd a levest 5 percig pihenni, hogy letisztuljanak az ízek, és ha szükséges, még tudsz ízesíteni. Friss kenyérrel és tejföllel kínáld!
A maradék magyaros lencseleves tárolása:
Hűtőszekrényben: tedd a kihűlt levest légmentesen záródó edénybe, és helyezd a hűtőszekrénybe. Így 3-4 napig eláll.
Fagyasztóban: ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, a levest le is fagyaszthatod. Hűtsd le teljesen, majd tedd fagyasztásra alkalmas edénybe vagy zacskóba. A fagyasztóban akár 3 hónapig is eláll. Felengedés után alaposan forrald fel.
Tipp: ha lefagyasztod a levest, érdemes kisebb adagokban eltenni, így csak annyit kell kiolvasztanod, amennyire éppen szükséged van.
Hasonlóan cuccos, magyaros levesekért itt nézz körbe:
Ha tetszett a Magyaros lencseleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!