Az újévi lencsefőzelék recept alapjául szolgáló lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.
Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz.
Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.
Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!
Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk, és várhatjuk is az egész évi szerencsénket. :)
Újévilencsefőzelék
Talán kevesen tudják, de megfelelő áztatási idő után a lencse kevesebb mint negyedóra alatt puhára fő, így, ha kicsit előre gondolkodunk, gyors újévi ebédet rittyenthetünk a családnak egy isteni lencsefőzelék formájában.
Az újévi lencsefőzelék nemcsak egy egyszerű főzelék, hanem egy egészséges és szerencsét hozó fogás, ami a magyar konyha hagyományait idézi. A puha lencse és a füstölt kolbász, valamint a kevés ecet és paprika harmonikus kombinációja egyszerre melengeti a testet és az ízlelőbimbókat. Különösen jól jön egy hideg januári nap után, amikor valami tápláló és kiadós ételre vágyunk.
Hozzávalók
Elkészítés
Az újévi lencsefőzelék recept alapjául szolgáló lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.
Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz.
Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.
Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!
Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk, és várhatjuk is az egész évi szerencsénket. :)

A lencse hosszú életet és bőséget szimbolizál, ezért sok háztartásban az újév első napján kötelezően kerül az asztalra.
Az egyszerű lencsefőzelék csak a kezdet, ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek a Street Kitchen oldaláról:
Fűszeres lencsés szendvicskrém
Ha tetszett az újévi lencsefőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



