Street Kitchen

Újévilencsefőzelék

Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók
500 g
lencse
1 fej
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
2 púpozott ek
cukor
100 ml
olaj
1.5 l
füstölt alaplé
1 púpozott tk
pirospaprika
3 - 4 db
babérlevél
1 púpozott ek
mustár
4 ek
tejföl
2 ek
liszt
100 ml
víz

Elkészítés
  1. Az újévi lencsefőzelék recept alapjául szolgáló lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.

  2. Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz.

  3. Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.

  4. Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!

  5. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk, és várhatjuk is az egész évi szerencsénket. :)

www.streetkitchen.hu

Talán kevesen tudják, de megfelelő áztatási idő után a lencse kevesebb mint negyedóra alatt puhára fő, így, ha kicsit előre gondolkodunk, gyors újévi ebédet rittyenthetünk a családnak egy isteni lencsefőzelék formájában.

Az újévi lencsefőzelék nemcsak egy egyszerű főzelék, hanem egy egészséges és szerencsét hozó fogás, ami a magyar konyha hagyományait idézi. A puha lencse és a füstölt kolbász, valamint a kevés ecet és paprika harmonikus kombinációja egyszerre melengeti a testet és az ízlelőbimbókat. Különösen jól jön egy hideg januári nap után, amikor valami tápláló és kiadós ételre vágyunk.

Hozzávalók

5 - 6 főre
500 g
lencse
1 fej
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
2 púpozott ek
cukor
100 ml
olaj
1.5 l
füstölt alaplé
1 púpozott tk
pirospaprika
3 - 4 db
babérlevél
1 púpozott ek
mustár
4 ek
tejföl
2 ek
liszt
100 ml
víz

Elkészítés

  1. Az újévi lencsefőzelék recept alapjául szolgáló lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.

  2. Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz.

  3. Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.

  4. Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!

  5. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk, és várhatjuk is az egész évi szerencsénket. :)

Ha tetszett az újévi lencsefőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése