Pékség

Álompuhavajaskifli

Álompuha vajaskifli

Hozzávalók
350 ml
tej
30 g
élesztő
25 g
kristálycukor
500 g
liszt
1 csapott tk
30 g
puha vaj

Elkészítés

Itt a remek alkalom arra, hogy megtanuljátok az álompuha vajas kifli receptjét, amit ha egyszer kipróbáltok, nem tudtok majd nélküle élni! Higgyétek el, tényleg álompuha lesz és nincs is jobb reggeli, mint a meleg péksüti. A friss kifli illata bejárja majd az egész konyhát.

A vajat kivesszük a hűtőből, hogy lágy legyen. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, hozzáadjuk a puha vajat, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk, és letakarva 40 percig kelesztjük. 

A kiflik megformázása

Ezután kissé átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd egy kevés olajjal lekent felületen mindegyiket kb. 1,5 mm vékony, lekerekített háromszög formájúra nyújtjuk ki. A szélesebb oldalától a csúcsa felé, feltekerjük a háromszögeket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel (ha szeretnétek, a kifliket megszórhatjuk nagy szemű sóval), és mehet is 13-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre. 

alompuha-vajas-kifli
Álompuha vajaskifli (Fotó: Street Kitchen)

Miután megsültek, hagyjátok őket néhány percig hűlni. Amikor beleharaptok a meleg kiflikbe, benneteket is biztosan elfog majd a nosztalgiaérzés. Szerintünk vajjal és lekvárral a legfinomabbak, de kenhettek rájuk házi pástétomot, zöldség- vagy tonhalkrémet is. Ez a kifli még másnap is finom lesz, így biztosan nem kell a legközelebbi pékségbe vagy boltba szaladnotok.

  • Elkészítési idő: 30 perc 
  • Sütési idő: kb. 15 perc 
  • Pihentetés: 80 perc

A legtutibb receptekért csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

www.streetkitchen.hu

Ezzel a kiflirecepttel még pár éve találkoztam Misi, a péknél, és azóta rendszeresen készítem. Szerintem annyira csodálatos, olyan álompuha, annyira nosztalgiaérzés fog el, ha beleharapsz, hogy vétek lenne megfosztani titeket tőle.

Hozzávalók

10 darabhoz
350 ml
tej
30 g
élesztő
25 g
kristálycukor
500 g
liszt
1 csapott tk
30 g
puha vaj

Itt a remek alkalom arra, hogy megtanuljátok az álompuha vajas kifli receptjét, amit ha egyszer kipróbáltok, nem tudtok majd nélküle élni! Higgyétek el, tényleg álompuha lesz és nincs is jobb reggeli, mint a meleg péksüti. A friss kifli illata bejárja majd az egész konyhát.

A vajat kivesszük a hűtőből, hogy lágy legyen. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, hozzáadjuk a puha vajat, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk, és letakarva 40 percig kelesztjük. 

A kiflik megformázása

Ezután kissé átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd egy kevés olajjal lekent felületen mindegyiket kb. 1,5 mm vékony, lekerekített háromszög formájúra nyújtjuk ki. A szélesebb oldalától a csúcsa felé, feltekerjük a háromszögeket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel (ha szeretnétek, a kifliket megszórhatjuk nagy szemű sóval), és mehet is 13-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre. 

alompuha-vajas-kifli
Álompuha vajaskifli (Fotó: Street Kitchen)

Miután megsültek, hagyjátok őket néhány percig hűlni. Amikor beleharaptok a meleg kiflikbe, benneteket is biztosan elfog majd a nosztalgiaérzés. Szerintünk vajjal és lekvárral a legfinomabbak, de kenhettek rájuk házi pástétomot, zöldség- vagy tonhalkrémet is. Ez a kifli még másnap is finom lesz, így biztosan nem kell a legközelebbi pékségbe vagy boltba szaladnotok.

  • Elkészítési idő: 30 perc 
  • Sütési idő: kb. 15 perc 
  • Pihentetés: 80 perc

A legtutibb receptekért csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ha tetszett az Álompuha vajaskifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept