Pizza

Ultimatenégysajtospizza

Ultimate négysajtos pizza

Hozzávalók
A paradicsomszószhoz
A tésztához
500 ml
víz
2 g
friss élesztő
20 g
kristálycukor
15 g
1 ek
olívaolaj + a kelesztéshez
800 - 850 g
00-s pizzaliszt
400 g
polpa paradicsomkonzerv
2 ek
oregánó
2 gerezd
fokhagyma
Az összeállításhoz
6 ek
kukoricaliszt
20 ml
olívaolaj
200 g
kéksajt
200 g
kecskesajt
200 g
mozzarella
120 g
parmezán
0.5 csokor
friss bazsalikom

Elkészítés

A négysajtos pizzához pontosan kimért langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat is, és a lisztre öntjük. Most 830 g lisztet mértem, de dolgoztam már az ajánlott mennyiségeken belül több mennyiséggel is. Ez nagyban függ az évjáratoktól és a termőterületektől.

Legalább 15-20 percig dolgozva simára dagasztjuk a tésztát.

A kidolgozott tésztát egy nagy méretű műanyag zacskóba tesszük, amit előtte vékonyan beolajozunk. 10-12 fokos hűtőszekrénybe tesszük 12-24 órára, vagy akár hosszabb időre is. Akkor lesz jó minőségű a pizzatésztánk, ha alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig kelesztjük.

A felhasználás előtt 4-6 órával korábban kivesszük a tésztát a hűtőből, majd hatfelé osztjuk, kigombócozzuk, kicsit átgyúrjuk és lefedve 30-40 percig kelesztjük.

Jöjjenek a feltétek és a sütés!

A pizza sütési idejét mindenkinek meg kell tapasztalnia, a sütőjében elérhető legmagasabb hőmérséklet és teljesítmény függvényében. A klasszikus, fával fűtött kemencék 450-480 fokon sütnek, és a sütés idő, kapaszkodjatok meg, 45-50 másodperc! A háztartási sütők 230-300 fokon működnek, így a tapasztalt sütési idő tizeniksz perc is lehet.

Egy nyújtódeszkát megszórunk kevés liszttel, a kezünket is belisztezzük, kikapunk egy tésztalabdát és a közepére egy mélyedést nyomunk a tenyerünkkel. Két kézzel megfogjuk az egyik szélénél és körkörös mozdulatokkal végigmegyünk a tészta szélénél a levegőben, ezzel kinyújtva a tésztánkat. Ha esetleg ez nem menne, a deszkán is kinyomogathatjuk a közepétől indulva, kb. 24 cm-es átmérőjű, kisebb pizzákat kell kapjunk.

A pizzalapátot megszórjuk egy kevés kukoricaliszttel, ráhúzzuk a pizzatésztánkat, majd megkenjük a paradicsomszósszal, amihez a paradicsomkonzervet kikeverjük sóval, oregánóval és reszelt fokhagymával. Ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. 

Jöhetnek a fajtától függően reszelt vagy tépkedett sajtok, majd mehet is a pizzasütőbe, a kemencébe vagy az otthoni sütőbe.

A sütési idő, ahogy már írtam, attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tudjuk sütni, ehhez van egy szuper pizza-kisokosunk, amiből tudtok tájékozódni. 

A végén megszórjuk frissen aprított bazsalikommal, és indulhat is a négysajtos pizzaparti!

negysajtos-pizza
Ultimate négysajtos pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 25 perc
  • Kelesztési idő: 6-14 óra
  • Elkészítési idő: 10 perc

Ja kipróbáltad a négysajtos pizza receptünket, de nem bírsz leállni a pizzával, akkor ezeket is csekkold!

Margherita pizza

Sloppy Joe pizza

Tejfölös-kolbászos-babos pizza

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ezt a pizzatészta-receptet Lajostól csentem, hiszen ami tökéletes, azon nem kell változtatni. Telepakoltam pariszósszal, négyféle sajttal és friss bazsalikommal. Kell ennél több? NEM! 😀

pictogram

Vega

Hozzávalók

6 darab 24 centi átmérőjű pizzához
A paradicsomszószhoz
A tésztához
500 ml
víz
2 g
friss élesztő
20 g
kristálycukor
15 g
1 ek
olívaolaj + a kelesztéshez
800 - 850 g
00-s pizzaliszt
400 g
polpa paradicsomkonzerv
2 ek
oregánó
2 gerezd
fokhagyma
Az összeállításhoz
6 ek
kukoricaliszt
20 ml
olívaolaj
200 g
kéksajt
200 g
kecskesajt
200 g
mozzarella
120 g
parmezán
0.5 csokor
friss bazsalikom

A négysajtos pizzához pontosan kimért langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat is, és a lisztre öntjük. Most 830 g lisztet mértem, de dolgoztam már az ajánlott mennyiségeken belül több mennyiséggel is. Ez nagyban függ az évjáratoktól és a termőterületektől.

Legalább 15-20 percig dolgozva simára dagasztjuk a tésztát.

A kidolgozott tésztát egy nagy méretű műanyag zacskóba tesszük, amit előtte vékonyan beolajozunk. 10-12 fokos hűtőszekrénybe tesszük 12-24 órára, vagy akár hosszabb időre is. Akkor lesz jó minőségű a pizzatésztánk, ha alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig kelesztjük.

A felhasználás előtt 4-6 órával korábban kivesszük a tésztát a hűtőből, majd hatfelé osztjuk, kigombócozzuk, kicsit átgyúrjuk és lefedve 30-40 percig kelesztjük.

Jöjjenek a feltétek és a sütés!

A pizza sütési idejét mindenkinek meg kell tapasztalnia, a sütőjében elérhető legmagasabb hőmérséklet és teljesítmény függvényében. A klasszikus, fával fűtött kemencék 450-480 fokon sütnek, és a sütés idő, kapaszkodjatok meg, 45-50 másodperc! A háztartási sütők 230-300 fokon működnek, így a tapasztalt sütési idő tizeniksz perc is lehet.

Egy nyújtódeszkát megszórunk kevés liszttel, a kezünket is belisztezzük, kikapunk egy tésztalabdát és a közepére egy mélyedést nyomunk a tenyerünkkel. Két kézzel megfogjuk az egyik szélénél és körkörös mozdulatokkal végigmegyünk a tészta szélénél a levegőben, ezzel kinyújtva a tésztánkat. Ha esetleg ez nem menne, a deszkán is kinyomogathatjuk a közepétől indulva, kb. 24 cm-es átmérőjű, kisebb pizzákat kell kapjunk.

A pizzalapátot megszórjuk egy kevés kukoricaliszttel, ráhúzzuk a pizzatésztánkat, majd megkenjük a paradicsomszósszal, amihez a paradicsomkonzervet kikeverjük sóval, oregánóval és reszelt fokhagymával. Ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. 

Jöhetnek a fajtától függően reszelt vagy tépkedett sajtok, majd mehet is a pizzasütőbe, a kemencébe vagy az otthoni sütőbe.

A sütési idő, ahogy már írtam, attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tudjuk sütni, ehhez van egy szuper pizza-kisokosunk, amiből tudtok tájékozódni. 

A végén megszórjuk frissen aprított bazsalikommal, és indulhat is a négysajtos pizzaparti!

negysajtos-pizza
Ultimate négysajtos pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 25 perc
  • Kelesztési idő: 6-14 óra
  • Elkészítési idő: 10 perc

Ja kipróbáltad a négysajtos pizza receptünket, de nem bírsz leállni a pizzával, akkor ezeket is csekkold!

Margherita pizza

Sloppy Joe pizza

Tejfölös-kolbászos-babos pizza

Ha tetszett az Ultimate négysajtos pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept