Fantasztikus desszertek

Áfonyazselésfehércsoki-moussetorta

Áfonyazselés fehércsoki-mousse torta

Hozzávalók
A tésztához
4 db
tojás
100 g
kristálycukor
2 ek
tej
1 mk
mandulaaroma
100 g
finomliszt
20 g
étkezési keményítő
1 tk
sütőpor
1 csipet
1 tk
olívaolaj
Az áfonyavelőhöz
500 g
áfonya
100 g
kristálycukor
Az áfonyás zseléréteghez
350 g
áfonyavelő
4 db
zselatinlap
A fehércsoki-mousse-hoz
300 g
fehér csoki
400 ml
hideg habtejszín
100 ml
tej
125 g
krémsajt
5 db
zselatinlap
A tükörglazúrhoz
200 g
kristálycukor
200 g
glükózszirup
100 g
víz
135 g
sűrített tej
135 g
fehér csoki
20 g
zselatin
90 g
víz
megmaradt, átpaszírozott áfonyavelő
a díszítéshez opcionálisan
friss áfonya
fehércsoki forgács
habcsók

Elkészítés

A fehércsoki-mousse torta elkészítésének első lépése, hogy a tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet, a mandulaaromát, a lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport, egy csipet sót és az olívaolajat. Alaposan összekeverjük a tésztát, majd egy sütőpapírral alulról kibélelt, 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a formát, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Hagyjuk a formában kihűlni, majd kivesszük belőle és egyenesre vágjuk a tetejét.

Miközben sül a piskóta, elkészítjük az áfonyás alapot. Ehhez az áfonyaszemeket és a cukrot egy lábasban 20-30 perc alatt összefőzzük. Az áfonyazseléhez kimérünk belőle 350 g-ot, és még forrón feloldunk benne 4 db lapzselatint. Fóliával belülről bevont, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük az alapot, majd hűtőben hagyjuk teljes kidermedni. A maradék áfonyavelőt átpasszírozzuk egy szűrőn, majd ezt is félrerakjuk.

Fehércsoki-mousse

A fehércsoki-mousse-hoz a fehér csokoládét egy tálba rakjuk, és vízgőz felett felolvasztjuk. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáöntjük a tejet és hozzákeverjük a krémsajtot is. A lapzselatinokat kevés hideg vízbe áztatjuk, majd kb. 1 perc ázás után kivesszük a vízből, és egy kis tálban, 10 másodperc alatt felmelegítjük a mikrohullámú sütőben. A krémhez a a tejszínes alapba keverjük az olvasztott csokoládét, majd folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a megolvadt zselatint.

A kihűlt, egyenesre vágott piskótalapot visszarakjuk a tortaformába, ráöntjük nagyjából a mousse egyharmadát, majd berakjuk a fagyasztóba kb. 1-1,5 órára.

A megdermedt fehér csokis rétegre rakjuk a szintén megdermedt áfonyás zseléréteget, majd erre ráöntjük a maradék fehércsoki-mousse-t, és teljesen kifagyasztjuk a tortát 4-5 óra, vagy akár egy egész éjszaka alatt. Az a fontos, hogy teljesen fagyott, szilárd, jéghideg legyen a tortánk.

Glazúr

A glazúrhoz a cukrot, a glükózszirupot és a vizet felforraljuk, majd ha egyet forrt, el is zárjuk alatta a lángot. A fehér csokoládét és a sűrített tejet egy magasabb falú edénybe rakjuk. A zselatin beleszórjuk a 90 g vízbe, és mikor felszívta a vizet, ezt is az edénybe rakjuk. Erre ráöntjük a forró szirupos vizet, és egy botmixerrel alaposan átkeverjük, ügyelve arra, hogy lent tartsuk a botmixer szárát, mert így nem viszünk buborékokat a glazúrba. Mikor már szép homogén a glazúr, akkor belekeverjük a félretett, átpasszírozott áfonyavelőt.

A torta bevonásához kb. 33-34 fokosnak kell lennie a glazúrnak. Ha túlságosan visszahűlt, rámelegíthetünk mikrohullámú sütőben, ha pedig túl híg, visszarakjuk még hűteni. A glazúrt később is felhasználhatjuk, de addig mindenképp tartsuk hűtőben.

A jéghideg tortát egy rácsra vagy kisebb méretű tortatálra rakjuk, és egy határozott mozdulattal leöntjük a glazúrral. Viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, mert elkezdhet becsomósodni a glazúr a hideg torta oldalán. Pár perc alatt megdermed rajta a glazúr, ekkor két spaklival a torta alá nyúlunk, és átrakjuk egy tálra. 

Tetszőlegesen áfonyaszemekkel, fehér csokival vagy bármi egyéb ehető dísszel dekoráljuk a tortát tálalás előtt. 

afonyazseles-fehercsokimousse-torta-4
Áfonyazselés fehércsoki-mousse torta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2,5-3 óra
  • Sütési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő:  1 éjszaka + pár óra

Ha te is imádsz sütni, akkor az áfonyazselés fehércsoki-mousse torta mellett ezeket is próbáld ki!

Pisztáciás-málnás torta, házi krémmel

Baby Yoda torta

Madártej-torta

www.streetkitchen.hu

Ez a torta nem a világ legegyszerűbb tortája. Több részből áll, és elég sok fagyasztást/hűtést is igényel, de higgyétek el, nagyon büszkék lesztek magatokra, ha elkészítitek. Ja, és persze nem utolsósorban nagyon finom is!

Hozzávalók

1 22 cm átmérőjű tortához
A tésztához
4 db
tojás
100 g
kristálycukor
2 ek
tej
1 mk
mandulaaroma
100 g
finomliszt
20 g
étkezési keményítő
1 tk
sütőpor
1 csipet
1 tk
olívaolaj
Az áfonyavelőhöz
500 g
áfonya
100 g
kristálycukor
Az áfonyás zseléréteghez
350 g
áfonyavelő
4 db
zselatinlap
A fehércsoki-mousse-hoz
300 g
fehér csoki
400 ml
hideg habtejszín
100 ml
tej
125 g
krémsajt
5 db
zselatinlap
A tükörglazúrhoz
200 g
kristálycukor
200 g
glükózszirup
100 g
víz
135 g
sűrített tej
135 g
fehér csoki
20 g
zselatin
90 g
víz
megmaradt, átpaszírozott áfonyavelő
a díszítéshez opcionálisan
friss áfonya
fehércsoki forgács
habcsók

A fehércsoki-mousse torta elkészítésének első lépése, hogy a tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet, a mandulaaromát, a lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport, egy csipet sót és az olívaolajat. Alaposan összekeverjük a tésztát, majd egy sütőpapírral alulról kibélelt, 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a formát, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Hagyjuk a formában kihűlni, majd kivesszük belőle és egyenesre vágjuk a tetejét.

Miközben sül a piskóta, elkészítjük az áfonyás alapot. Ehhez az áfonyaszemeket és a cukrot egy lábasban 20-30 perc alatt összefőzzük. Az áfonyazseléhez kimérünk belőle 350 g-ot, és még forrón feloldunk benne 4 db lapzselatint. Fóliával belülről bevont, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük az alapot, majd hűtőben hagyjuk teljes kidermedni. A maradék áfonyavelőt átpasszírozzuk egy szűrőn, majd ezt is félrerakjuk.

Fehércsoki-mousse

A fehércsoki-mousse-hoz a fehér csokoládét egy tálba rakjuk, és vízgőz felett felolvasztjuk. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáöntjük a tejet és hozzákeverjük a krémsajtot is. A lapzselatinokat kevés hideg vízbe áztatjuk, majd kb. 1 perc ázás után kivesszük a vízből, és egy kis tálban, 10 másodperc alatt felmelegítjük a mikrohullámú sütőben. A krémhez a a tejszínes alapba keverjük az olvasztott csokoládét, majd folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a megolvadt zselatint.

A kihűlt, egyenesre vágott piskótalapot visszarakjuk a tortaformába, ráöntjük nagyjából a mousse egyharmadát, majd berakjuk a fagyasztóba kb. 1-1,5 órára.

A megdermedt fehér csokis rétegre rakjuk a szintén megdermedt áfonyás zseléréteget, majd erre ráöntjük a maradék fehércsoki-mousse-t, és teljesen kifagyasztjuk a tortát 4-5 óra, vagy akár egy egész éjszaka alatt. Az a fontos, hogy teljesen fagyott, szilárd, jéghideg legyen a tortánk.

Glazúr

A glazúrhoz a cukrot, a glükózszirupot és a vizet felforraljuk, majd ha egyet forrt, el is zárjuk alatta a lángot. A fehér csokoládét és a sűrített tejet egy magasabb falú edénybe rakjuk. A zselatin beleszórjuk a 90 g vízbe, és mikor felszívta a vizet, ezt is az edénybe rakjuk. Erre ráöntjük a forró szirupos vizet, és egy botmixerrel alaposan átkeverjük, ügyelve arra, hogy lent tartsuk a botmixer szárát, mert így nem viszünk buborékokat a glazúrba. Mikor már szép homogén a glazúr, akkor belekeverjük a félretett, átpasszírozott áfonyavelőt.

A torta bevonásához kb. 33-34 fokosnak kell lennie a glazúrnak. Ha túlságosan visszahűlt, rámelegíthetünk mikrohullámú sütőben, ha pedig túl híg, visszarakjuk még hűteni. A glazúrt később is felhasználhatjuk, de addig mindenképp tartsuk hűtőben.

A jéghideg tortát egy rácsra vagy kisebb méretű tortatálra rakjuk, és egy határozott mozdulattal leöntjük a glazúrral. Viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, mert elkezdhet becsomósodni a glazúr a hideg torta oldalán. Pár perc alatt megdermed rajta a glazúr, ekkor két spaklival a torta alá nyúlunk, és átrakjuk egy tálra. 

Tetszőlegesen áfonyaszemekkel, fehér csokival vagy bármi egyéb ehető dísszel dekoráljuk a tortát tálalás előtt. 

afonyazseles-fehercsokimousse-torta-4
Áfonyazselés fehércsoki-mousse torta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2,5-3 óra
  • Sütési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő:  1 éjszaka + pár óra

Ha te is imádsz sütni, akkor az áfonyazselés fehércsoki-mousse torta mellett ezeket is próbáld ki!

Pisztáciás-málnás torta, házi krémmel

Baby Yoda torta

Madártej-torta

Ha tetszett az Áfonyazselés fehércsoki-mousse torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept