A fehércsoki-mousse torta elkészítésének első lépése, hogy a tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet, a mandulaaromát, a lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport, egy csipet sót és az olívaolajat. Alaposan összekeverjük a tésztát, majd egy sütőpapírral alulról kibélelt, 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a formát, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Hagyjuk a formában kihűlni, majd kivesszük belőle és egyenesre vágjuk a tetejét.
Miközben sül a piskóta, elkészítjük az áfonyás alapot. Ehhez az áfonyaszemeket és a cukrot egy lábasban 20-30 perc alatt összefőzzük. Az áfonyazseléhez kimérünk belőle 350 g-ot, és még forrón feloldunk benne 4 db lapzselatint. Fóliával belülről bevont, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük az alapot, majd hűtőben hagyjuk teljes kidermedni. A maradék áfonyavelőt átpasszírozzuk egy szűrőn, majd ezt is félrerakjuk.
Fehércsoki-mousse
A fehércsoki-mousse-hoz a fehér csokoládét egy tálba rakjuk, és vízgőz felett felolvasztjuk. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáöntjük a tejet és hozzákeverjük a krémsajtot is. A lapzselatinokat kevés hideg vízbe áztatjuk, majd kb. 1 perc ázás után kivesszük a vízből, és egy kis tálban, 10 másodperc alatt felmelegítjük a mikrohullámú sütőben. A krémhez a a tejszínes alapba keverjük az olvasztott csokoládét, majd folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a megolvadt zselatint.
A kihűlt, egyenesre vágott piskótalapot visszarakjuk a tortaformába, ráöntjük nagyjából a mousse egyharmadát, majd berakjuk a fagyasztóba kb. 1-1,5 órára.
A megdermedt fehér csokis rétegre rakjuk a szintén megdermedt áfonyás zseléréteget, majd erre ráöntjük a maradék fehércsoki-mousse-t, és teljesen kifagyasztjuk a tortát 4-5 óra, vagy akár egy egész éjszaka alatt. Az a fontos, hogy teljesen fagyott, szilárd, jéghideg legyen a tortánk.
Glazúr
A glazúrhoz a cukrot, a glükózszirupot és a vizet felforraljuk, majd ha egyet forrt, el is zárjuk alatta a lángot. A fehér csokoládét és a sűrített tejet egy magasabb falú edénybe rakjuk. A zselatin beleszórjuk a 90 g vízbe, és mikor felszívta a vizet, ezt is az edénybe rakjuk. Erre ráöntjük a forró szirupos vizet, és egy botmixerrel alaposan átkeverjük, ügyelve arra, hogy lent tartsuk a botmixer szárát, mert így nem viszünk buborékokat a glazúrba. Mikor már szép homogén a glazúr, akkor belekeverjük a félretett, átpasszírozott áfonyavelőt.
A torta bevonásához kb. 33-34 fokosnak kell lennie a glazúrnak. Ha túlságosan visszahűlt, rámelegíthetünk mikrohullámú sütőben, ha pedig túl híg, visszarakjuk még hűteni. A glazúrt később is felhasználhatjuk, de addig mindenképp tartsuk hűtőben.
A jéghideg tortát egy rácsra vagy kisebb méretű tortatálra rakjuk, és egy határozott mozdulattal leöntjük a glazúrral. Viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, mert elkezdhet becsomósodni a glazúr a hideg torta oldalán. Pár perc alatt megdermed rajta a glazúr, ekkor két spaklival a torta alá nyúlunk, és átrakjuk egy tálra.
Tetszőlegesen áfonyaszemekkel, fehér csokival vagy bármi egyéb ehető dísszel dekoráljuk a tortát tálalás előtt.

- Elkészítési idő: 2,5-3 óra
- Sütési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: 1 éjszaka + pár óra