Hozzávalók
A pisztáciapasztához
- 270 g hántolt pisztácia
- 40 - 50 ml olívaolaj
- 2 ek porcukor
A tésztához
- 225 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 350 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 250 ml tej
- 380 g finomliszt
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
A málnavelőhöz
- 300 g málna
- 60 g kristálycukor
- 2 ½ db zselatinlap
A pisztáciakrémhez
- 500 g mascarpone
- 80 g porcukor
- kb. 4 ek pisztáciapaszta
A vajkrémborításhoz
- 3 db tojásfehérje
- 180 g kristálycukor
- 270 g szoba-hőmérsékletű vaj
- kb. 4 ek pisztáciapaszta
- kb. 2 ek málnavelő
A díszítéshez
- friss málnaszemek
- 1 marék apróra tört, pirított pisztácia
Pisztáciás-málnás torta, házi krémmel
Hozzávalók
A pisztáciapasztához
- 270 g hántolt pisztácia
- 40 - 50 ml olívaolaj
- 2 ek porcukor
A tésztához
- 225 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 350 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 250 ml tej
- 380 g finomliszt
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
A málnavelőhöz
- 300 g málna
- 60 g kristálycukor
- 2 ½ db zselatinlap
A pisztáciakrémhez
- 500 g mascarpone
- 80 g porcukor
- kb. 4 ek pisztáciapaszta
A vajkrémborításhoz
- 3 db tojásfehérje
- 180 g kristálycukor
- 270 g szoba-hőmérsékletű vaj
- kb. 4 ek pisztáciapaszta
- kb. 2 ek málnavelő
A díszítéshez
- friss málnaszemek
- 1 marék apróra tört, pirított pisztácia
A Pisztáciás-málnás torta első lépése, hogy a pisztáciapasztához a pisztáciát egy tepsibe szórjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, időnként megkeverve kb. 8-10 percig pirítjuk. Még melegen aprítóba tesszük az olívaolajjal és a porcukorral, és időnként megkeverve addig zúzzuk, amíg krémes pasztát kapunk.
A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral, beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet. Átkeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, újra átkeverjük, aztán a masszát három, sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 35 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűlnek, utána kivesszük őket a formából, és egyenesre vágjuk a tetejüket.
A málnavelőhöz a málnát és a cukrot egy kisebb lábosban összeforraljuk pár perc alatt, átpasszírozzuk, majd belerakjuk a zselatinlapokat, és ha feloldódott, mehet a hűtőbe, hogy kihűljön.
A krémhez a mascarponét stabil krémmé habosítjuk, majd mehet bele a porcukor is. A krémbe keverünk egy nagy adag pisztáciapasztát is. A piskótákat egymásra rétegezzük a krémmel úgy, hogy a piskótarétegek közepére 1-1 nagyobb evőkanál málnavelőt rakunk, majd köré teszünk a krémből. A torta tetejét és oldalát is lekenjük a krémmel, majd mehet be a hűtőbe dermedni, amíg elkészül a vajkrém.
A vajkrém elkészítése
A vajkrémhez egy tálban összekeverjük a tojásfehérjét és a cukrot, majd vízgőz fölött felmelegítjük. Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk alatta a vizet, mert megsül a tojás. Ezután magas fokozaton addig habosítjuk, amíg stabil habcsókalapot kapunk, ekkor alacsonyabb fokozaton, kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat. Újra magasabb fokozaton átkeverjük a krémet. Kétfelé osztjuk, az egyikbe a pisztáciapasztából, a másikba a málnavelőből keverünk (ha erősebb színeket szeretnénk, ezen a ponton némi ételfestéket is rakhatunk bele). A pisztáciakrémből félrerakunk kb. 3-4 evőkanálnyi mennyiséget a díszítéshez, amit csillagcsöves habzsákba töltünk.
A hűtőből kivett tortát szépen körbekenjük a kétféle krémmel, visszatesszük 30-40 percre (itt fagyasztóba is rakhatjuk, így sokkal könnyebb lesz vele dolgozni), majd a tökéletes végeredmény érdekében még egyszer körbekenhetjük.
A torta tetejét a habzsákból kinyomott krémmel, málnaszemekkel és pisztáciával díszítjük, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk pihenni.
- Elkészítési idő: 2 óra
- Sütési idő: 35 perc
- Pihentetési idő: kb.1,5 óra + egy éjszaka
Ha tetszett a pisztáciás-málnás torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!